Подаръците, от които имаме нужда тази година

Идеи за подаръци, от които ще получиш удовлетворение и ще дадеш топлина

0 коментара Сподели:

Краят на тази безкрайно дълга година е близо, колкото и невероятно да звучи. Затова започнахме да мислим усърдно по въпроса, какво ще си раздаваме този празничен сезон. Както сподели една от редакторките ни, тази година повече от всяка друга ще разберем, че

не е важно какво ще има под елхата на Коледа, а с кого ще сме около нея.

Затова вместо поредния списък с находки в този материал споделяме някои идеи за подаръци, от които ще получиш удовлетворение и ще дадеш топлина.

Дари ненужните си дрехи

Всички имаме дрехи, които стоят в гардеробите ни и не излизат от там. Не харесваме как ни стоят, цветът не ни допада вече или просто забравяме за тях. Вместо да запълват място в дома ти, можеш да отделиш един ден да ги прегледаш обективно. Вероятно нямаш нужда от нещата, които не си носил в последните две години, а някой може да им се зарадва искрено. Не се колебай и сподели това, което имаш.

Погрижи се за вечерята на хора в нужда

Лесно можеш да стоплиш сърцата на хората, които нямат какво да сложат на трапезата си. От личен опит мога да споделя, че да сготвиш топла храна и да я дадеш на някой, който няма, е едно от най-чудесните усещания.

Не коства много, а отзвукът на добрината ще те изненада.

Можеш да дариш и хранителни продукти, пакетирани и с дълъг срок на годност. Тази година Mall оf Sofia, Двунационалната търговска камара България-Израел и инициативата "Защото сме хора" организират кампанията „Доброто в сърцето на града“ – събирателен пункт на ниво -2 на търговския център, срещу супермаркет Billa. Всеки желаещ може да се включи, а от 21 до 23 декември пакети от събраните продукти ще бъдат раздадени на хора в нужда.

Стани месечен дарител на организация с кауза

Ако се замислиш, всеки месец отделяш по няколко лева за всевъзможни абонаменти – Spotify, HBO Go, Amazon Prime, Netflix, Storytel и всякакви други платформи. С малко усилие към тях можеш да добавиш кауза, която намираш за важна.

От дарения в полза на дивите животни, през помощ за организации, борещи се със замърсяването, чак до проучвания в сферата на медицината и технологиите за борба с рака например.

Всеки принос е важен.

Доброволствай в приют за бездомни животни

Четириногите ни спътници нямат нужда от много. Топлина, храна и обич са напълно достатъчни, за да се чувстват добре. Ако не си чувал, подшушвам ти, че можеш да занесеш храна или да разхождаш кучетата в приюта в Богров, а всяка една подадена ръка е добре дошла.

Тук добавям, че можеш да станеш и таен Дядо Коледа за коте или куче без дом. Можеш да се запознаеш с мъничетата, да си избереш някое и да му изпратиш храна, играчки или дрешки за мразовитите дни.

Подкрепи с арт материали младежите от домове из страната

Понякога ние, хората, като мислещи и креативни същества имаме нужда от повече от храна и подслон. За да оцветиш дните на деца, живеещи в домове без родителски грижи, можеш да дариш всякакви арт материали, за да имат с какво да творят. Бои, скицници, лепила или мъниста – ако по време на карантината си захванал хоби, което впоследствие не ти е допаднало, събери материалите в една кутия и ги занеси някъде, където ще носят усмивки и смисъл.

Дарението е едно от онези действия, които ни правят хора. Споделеността и обединението ни правят по-силни, а заедно можем да направим дните на тези в нужда много по-светли.

Инициативата "Защото сме хора" е плод на работата на три дами – Соня Чакърова, Борислава Ненова и Цвета Димитрова. Свързва ги приятелство, общата им работа, а по-късно и каузата – да помагат на хора в нужда. Стартират инициативата за събиране на хранителни продукти в края на март 2020 г, а до днешна дата към тях се включват стотици доброволци, приятели, публични личности, а от ноември – и Mall оf Sofia.

Освен с дарения на хранителни продукти (от публикувания на сайта на Mall of Sofia списък), желаещите могат да станат част и от логистиката – подготовката и раздаването/доставката на продуктите в края на кампанията.

Понякога само жестът и това простото послание, че не си сам, са достатъчни, за да вдъхнат надежда на човек, който има нужда от помощ

В заключение ще си позволя да ти припомня притчата за щастието, която гласи, че то е като запалена свещ – пламъкът на твоята няма да намалее, ако запалиш тази на ближния си. И ако си представим, че всеки един от нас може да сподели своя огън с поне още един, светът ще бъде озарен от много повече пламъчета.

Повече за кампанията „Доброто в сърцето на града“ на Mall of Sofia можете да намерите тук.

София, колко си хубава в бяла премяна

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *