Три късометражки, които ще те държат дълго

Бързата доза изкуство е за хора със светкавичен културен метаболизъм и гъст график

0 коментара Сподели:

Те са като джобните ножчета – къси, но достатъчно остри, за да те порежат. Все по-пространна тенденция в киното, късометражките нищят горещи социални и общочовешки теми в овладян формат, но със силно въздействие. И докато успехът на късото кино надминава дори този на пълнометражното по време на световните фестивали, ние се убеждаваме в едно: бързата доза изкуство е за хора със светкавичен културен метаболизъм и гъст график.

Тоест за нас.

Extremis

Номиниран за „Оскар“, документалният филм на Дан Краус разказва за д-р Джесика Зитър, която е завършила Харвард и е лекуващ лекар в болница „Хайленд“ в Оукланд, Калифорния. Освен че работи в болницата, тя е автор и на книгата „Екстремни мерки: Намиране на по-добър път към края на живота“. Ще станеш свидетел на дилемите и мъчителните избори на лекари, пациенти и техните семейства на терминала на живота.

Learning to skateboard in a warzone (if you’re a girl)

Две дузини афганистански момичета се учат да четат, да пишат и… да карат скейт в училище, наречено Skateistan в Кабул. Скейтбордът им дава смелост и житейски умения, с които да лавират из суровата реалност на един все още ближещ раните си от войната град.

Документалката на Карол Дайсингър спечели „Оскар“ и има защо…

A girl in the river: the price of forgiveness

Всяка година в Пакистан над 1000 жени, за които се смята, че са компрометирали „честта“ на семействата си, са убивани. Със смърт заради това, че се влюбва, е заплашена и Саба от номинирания за „Оскар“ документален филм на Шармин Обаид-Чиной, изследващ напрежението между модернизма и традицията в Пакистан. Разбери как Саба става една от малкото оцелели от суровата съдебна система в страната.  

Тези филми също си заслужват 

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *