Вещи в занаята: Васил Миленков

Представяме ти няколко свежи агенти, които творят красоти с ръцете си – нашата доза юлско вдъхновение

0 коментара Сподели:

Както вече казахме – ние, които не можем дори една крушка да завием вкъщи, наистина се вдъхновяваме от кретивни млади хора, които творят изкуство с ръцете си. Ето защо в настоящата поредица ще те срещнем с няколко усмихнати лица, които ни скриват шапката, когато стане въпрос за занаяти. След първия ни герой – Ива Ралчева, следва вторият ни заподозрян в интересно занаятчийско хоби – Васил Миленков. Васко е на 28 години, дипломиран актьор от НАТФИЗ и пълноправен управител на ресторант Old is New. Освен това, той твори макети от коркови тапи – впечатляващи в своята прецизност. Виж какво ни разказа за себе си и за правенето на влакчета и камиончета момчето, което…

Кога се зароди тая крилата идея да започнеш да създаваш изкуство с ръцете си?

Васил:Не бих казал, че е било осмислено съзнателно. Всичко започна като хоби, като малък играех много с конструктор лего, а сега това да създавам собствени части и собствени макети ми носи удоволствие.

Това, което правиш сега, първоначалната ти идея ли беше, или започна с нещо различно?

Васил:Започнах с коркови тапи, но вече използвам до каквото се докопам, за да сглобя идеята си за колички, тракторчета и камиончета, която е в главата ми. Използвам от клечки и бъркалки до телбод и пирончета.

Кое е любимото ти време от деня за създаване и как се случва целият работен процес?

Васил:Тъй като ежедневието ми е натоварено, мога да се наслаждавам на хобито си само в почивките или в някой безгрижен неделен следобед. Колкото до работния процес – всичко започва със събирането на материалите, които сами раждат вдъхновението за макета.

Материалът важен ли е, или по-важно е вдъхновението?

Васил:Материалът със сигурност има роля в изработката и вдъхновението. Двете вървят ръка за ръка, но избрах корка, защото, освен че придава винтидж усещане, е и лесен за работа.

Приятелите и близките ти как реагираха на това твое хоби или работа?

Васил:Някои ме подкрепят, други ме наричат напълно луд и пак ме подкрепят.

Кои са най-запомнящите се твои произведения и кога за последно си каза: „Е, това е пълен провал!!!“?

Васил:Всяко следващо е по-надграждащо предизвикателство от предишното и през смях мога да кажа, че до момента провал нямам.

А най-интересните клиенти кои бяха?

Васил:За клиенти все още не мога да говоря, но вътрешното ми удовлетворение от това занимание е по-важно.

Забавна или супер излагаща случка, свързана с това ти занимание?

Васил:Последният ми проект беше свързан с това да направя изненада за приятелите ми, които имат палачинкаджийница в Созопол. Самата изненада представляваше макет на работилницата им за палачинки с всевъзможни детайли – котлоните, машината за кафе, хладилниците, бурканите, рендетата и дори компютърът им. Беше супер интересно! Случките са много, но винаги се въртят около това, че със зъби и нокти се боря с приятелите си, които искат да им подаря макетите си.

И сега класика в жанра – бъдещи творчески планове, мечти?

Васил:В момента съм в творческа почивка, защото предвиждам, че следващият ми проект ще е в по-голям мащаб, а в по-далечното бъдеще искам да направя и изложба с много повече макети.

За финал – един съвет за креативно лято?

Васил:Правете това, което ви кара да се чувствате деца!

Може да се свържете с Васко на неговия мейл – vasilmilenkov13@gmail.com

Виж предишния ни сръчен герой Ива Ралчева и нейните спиращи дъха бижута.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *