Розетата за розови залези и очила

WINE IT

0 коментара Сподели:

Когато над асфалта трепти мараня, а вечер нарочно си лягаме на течение, за да може все пак някак да заспим в тази жега – ето това е моментът от годината, в който най обичаме да посягаме към една конкретна пивка категория с розов цвят. Хващаме пътя и караме към близки и далечни винарни, за да подберем няколко бутилки розе, които лесно могат да си намерят мястото и в твоите трапезни ритуали, ако си ценител. А ако не си – може би ей сега ще станеш.

Само подай чашата си насам и отвори широко сетивата си.

BESSA VALLEY
ENIRA ROSE GRANDE CUVEE 2019

Ако виното е поезия в бутилка, то тази изба е ода на вкуса! Известна е с разкошните си червени вина в духа на най-добрите френски традиции, но от българско грозде. Гранд Кюве е crème de la crème на розетата ѝ с елегантен цвят в стил Бандол Прованс, наричан от французите „лучена люспа“. Носът е благороден и подправков, с нотки на билки, червени плодове и лек канелен акцент, а тялото – сочно, гладко и пикантно с освежаващ финал.

Върви с какво ли не –

от пилешко, патешко, риба тон и сьомга до пица и паста с морски дарове.

LEVENT
ROSE GRAND SELECTION

Не ни трябва учебник по добри обноски, за да знаем, че на гости не се ходи с празни ръце. В нашите напоследък редовно се озовава по една такава бутилка розе от русенската изба „Левент“. То завладява сетивата

с фини нотки на горски ягоди, лавандула и бели цветя

и оставя спомен за сметанов крем с плодове във финала на вкуса. Ако се озове и на твоята маса, съчетай го например с богата салата със сирена, с печена риба, пиле в лек сметанов сос, плато студени колбаси или пък класически антипасти.

VILLA SANDI
ROSE BRUT ROSATO

Построената през 1622 Villa Sandi е бижуто на Северна Италия, а от избата ѝ излизат едни от най-добрите и най-стари в света пенливи вина Просеко.

За ценителите имаме и новина:

отскоро италианците признават и розовите искрящи вина за част от тази категория. Празнуваме с бутилка с цветисто-ягодов нос и освежаващ вкус с цитрусови акценти, напомнящ червен грейпфрут и бели цветчета. Лятно питие, което пием на плажа, с леки плодови десерти или пък с фини предястия от морски дарове, брускети и салати.

QUANTUM
ROSE PINOT NOIR & SYRAH 2019

От тази бутилка Quantum, реколта 2019, излиза духът на благородните сортове Пино Ноар и Сира, обработени до получаването на красиво розово, което ти се иска веднага да поканиш в чашата си. Със свежестта и сладостта си и сочния си плодов финал това розе е вкусно и само по себе си. Ароматът на вишни, ягоди и черници обаче

се разбира без думи с цяла палитра ястия от световната кухня,

така че ти си на ход с избора: паста, пица, полента с бекон или риба, раци, пилешко или меки сирена, овкусени с плодове, ще сервираш довечера?

PARADISO MEDITERRANEO
ROSE 2018 GRENACHE NOIR

„Вино, което не бърза, но и никога не закъснява“, казват за него създателите му. Розето Paradiso Mediterraneo е като пътешествие по бреговете на Френската ривиера, а крайната цел е един вкус, отразяващ отблясъците на морето и носещ характера на региона.

Гренаш Ноар е сортът, от който се извлича виното с цвят на залез,

от който искаме да пием дълго след последните лъчи на слънцето. Деликатният му, свеж вкус с плодов завършек е приятел с барбекюто, салатите, грилованата риба и пикантните ястия.

KORTEN NATURA
ROSE MELNIK 2019

Запяваме досущ като птичките от етикета, щом в чашата ни се разлее „Розе Мелник 2019“ на Korten Natura

– златен медалист на Le Mondial du Rosé в Кан.

Винифициран е от „Мелник 55“ – сорт кръстоска между френския Валдигие и Широка мелнишка лоза. Отглеждан най-вече в Югозападна България, той е местно бижу, с което все повече започваме да се гордеем. Ароматът е на летни плодове, бяла праскова и ябълка, а в глътките усещаме тревисти и цитрусови оттенъци, които си отиват с риба, морски храни, плодове и меки сирена.

SALLA ESTATE
ROSE

При подготвянето на земята под лозята в село Блъсково археологически находки издали, че там някога имало голямо тържище за вино. А днес технологът на Salla Estate Анелия Христакиева

улавя душата на гроздовете и я превръща във впечатляващо вино,

с което неслучайно печели приз енолог на България за 2019. Розето на избата е прасковен на цвят микс от Каберне Фран и Пино Ноар, чийто аромат ни подсеща за ягоди, малини и бонбони. Затова и не е никаква изненада, че с балансирания си вкус то върви ръка за ръка с любимите ни десерти

А когато имаш път към морето.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *