Планински приключения из България

Опознай пътеките, за да ги обикнеш

0 коментара Сподели:

Август е най-летният, свободен и приключенски месец от годината.

След изминалата пролет, в която не успяхме да дадем път на wanderlust-ъра в нас, сега се наслаждаваме на всяко парче природа! На следващите страници ще намериш предложения за яки уикенд бягства.

Хващай самара и си кажи #опознайбългария, за да я обикнеш още повече!

Водопад Скакля и Вазовата екопътека

Нашият трип започва на около 50 км от София в посока Искърско дефиле. Само след малко повече от час пътуване през спиращи дъха и ролекса ни гледки, стигаме до толкова живописно място, че очите ни заприличват на ротативки. Вазовата екопътека! Широколистните гори на Искърското дефиле усещат всеки повей на вятъра, а ако в училище си се скатал да прочетеш „Дядо Йоцо гледа“, сега имаш перфектна възможност да изживееш Вазовото вдъхновение за разказа на живо. Вазовата екопътека свързва гара Бов и с. Заселе и е единственият път, който води до водопада Скакля. Ние стигаме дотам, тръгвайки от Бов, където екопътеката започва с паркинг. Иначе може да стигнеш до гара Бов и с доброто старо БДЖ!

Екопътека „Искър-Панега“

на откриващата снимка

Второто място в нашия списък ни отвежда на 55 км от Плевен – екопътека „Искър – Панега“. Преди около година не беше толкова известно място въпреки красотата му, която отдавна е превзела ландшафта на сърцето ни. Ако решиш да се отправиш натам, съветваме те да го направиш в делничен ден, за да избегнеш големия поток от хора, избухващи на барбекюта, пейки, мостчета и вити стълби. Така ще се насладиш максимално на гледките.

Дължината на екопътеката е около 12 км, като половината преход минава през дървени мостове, които буквално целуват скалите от едната си страна, а от другата е млечносинята река Искър.

Екопътека „Каньонът на водопадите“ 

Малко след Смолян в посока с. Мугла откриваме табела, която показва началото на екопътека „Каньонът на водопадите“. Впускаме се в дебрите на вековната гора, където времето е различно, въздухът – особен, а всяко от сетивата ни крещи „Свобода!“. Маршрутът е лек и не изисква специална екипировка. Очакват те над 40 водопада, множество дървени мостчета с лудуващи под тях води и преход през уникални родопски горски масиви. Ако ни питаш дали си заслужава да се стигне до края на екопътеката, отговорът е ама много твърдо ДА! Там те чака най-голямата изненада – гледка към целия каньон и Смолян в далечината! Викай Телма и Луиз!

Дяволската екопътека 

Продължаваме напред в същия район и ето ни в Западните Родопи. По-точно: близо до с. Борино. На 4 км от селото, по асфалтов път стигаме до началото на Дяволската екопътека. Пътят е добре обозначен с табели, така че не ни коства много време да я открием. Добила солидна популярност напоследък, тази екопътека съчетава красивата природа на Родопите с екстремни преживявания, което я прави особено интересна за любителите на щурите приключения. Повечето хора я определят като най-екстремната в България, така че ако си любител на подобен тип изживявания, подготви се добре! Маршрутът крие изненади – от тясна пътека, преминаваща през вековните гори на Родопите и дървени мостове, до стръмни скални участъци и отвесни дървени стъпала, по които буквално се катерим.

Екопътека „Бяла река“ 

Ето ни и на територията на Национален парк Централен Балкан, близо до Калофер. По екопътека „Бяла река“. Представи си толкова кристалночиста, чак синееща вода, гъста зелена гора и множество дървени мостчета… Това, което очите ни виждат, прилича повече на сцена от „Аватар“, отколкото на реалност! Маршрутът е кръгов, началото и краят са на едно и също място, което ни помага да се насладим на живописните гледки, без да бързаме. Сравнително по-кратка от останалите, които обхождаме, екопътеката се вие непосредствено по течението на река Бяла, като през по-голямата част от прехода минаваме по мостове над нея. Има нещо магично в това да вървиш над бушуващата река, чиято симфония оглася всичко наоколо.

Екопътека „Бели Искър“ 

На 70 км от София до с. Бели Искър откриваме екопътека „Бели Искър“, която се вие покрай едноименната река и ни показва цялото величие на Рила. Още в началото на екопътеката от двете ни страни се издигат широки иглолистни гори, които покриват планинските масиви. На шума на реката, устремена по пътя си към Самоковската котловина, се пренасяме в друг свят. Маршрутът е лек и приятен, почти водоравен, така че не е нужно да си про в планинарството, за да го обходиш от край до край. Има изградени много кътове за отдих, което прави местността подходяща за пикник с тайфата. Ами, да си го кажем направо: става даже и за кифли.

Каним те на остров Св. Анастасия.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *