5 не-актьори, оставили най-запомнящите се роли в киното

Не е нужно да си завършил актьорско, за да разцепиш с роля

0 коментара Сподели:

За първи път пред камера, те свиват сцени от професионалистите. В средите ги наричат „натуршчици“, но по-правилното име за тях е нешлифовани диаманти. Това са хора, които са родени актьори и просто са чакали филма на живота си. Има много подобни примери за самородни кино таланти, тук сме подбрали най-ярките.

Ето кои са най-запомнящите се не-актьори с роли в киното:

Бархад Абди от Captain Phillips

Понякога е достатъчно да си правилният човек на правилното място, за да получиш шанс в живота. Преди успеха си в киното Бархад Абди няма никакви актьорски аспирации. Той продавал телефони в мола, бил шофьор на лимузина и диджей. Когато холивудската продукция започнала да каства екстри от сомалийското малцинство в Минеаполис, просто не могли да кажат „не“ на това лице. За изпълнението си във филма Бархад получил 65 000 долара, но след снимките се върнал да работи в магазина. Когато филмът излиза на екран обаче, той обира де що има награди за изпълнението си, най-вече запомнено с фразата

Look at me! I’m the captain now!

 включително „Оскар“ за Най-добра поддържаща роля. Сега Бархад Абди вече е уважаван актьор с доста роли в резюмето си.

Каним те на Go Guide After Work Social Club vol. 9.

Катрин Скорсезе в Goodfellas

Всеки прохождащ режисьор ползва роднини и приятели за филмите си, така че съвсем логично за дебюта си It’s Not Just You, Murray! Мартин Скорсезе вика за ролята на майката собствената си майка – Катрин. Г-жа Скорсезе няма кино амбиции от никакъв вид – тя е емигрантка, израснала в Малката Италия, деляла една стая с 14 роднини и работила от ранна детска възраст на машините в шивашката зона на Манхатан (цялата ѝ история е разказана в документалния филм Italianamerican). След като открива липсата на притеснение пред камера на майка си, Скорсезе продължава традицията Катрин да играе гангстерски мами с нейни камеота във филми като Mean Streets, The King of Comedy, After Hours и Casino. Най-запомняща остава обаче сцената с Робърт де Ниро и Джо Пеши в Goodfellas – онази с историята за лоса, дето си бил заклещил рогата в решетката на колата. Интересен факт: Катрин била готвила толкова много пъти за Де Ниро и Пеши покрай приятелството им със сина ѝ, че изобщо не се налагало да играе.

Роналд Лий Ърми във Full Metal Jacket

Стенли Кубрик е известен с крайния си професионализъм – за него презаснемане отново и отново на една и съща сцена, често до над 200 пъти, било стандартна практика. Затова и когато актьорът не се справял с ролята на обучаващия сержант, Кубрик се намесил и повишил консултанта, истинския морски пехотинец Роналд Лий Ърми, като го оставил просто да направи реална строева подготовка пред камерата.

Резултатът са едни от най-запомнящите се реплики в историята на киното,

които доброто възпитание не ни позволява да цитираме тук. Само припомняме, че в безкрайния си рант той сравнява младите войници с купища животински екскременти и образци на модерно изкуство. За изпълнението си Роналд Лий Ърми получава номинация за награда „Златен глобус“, а последвалата му успешна кариера включва роли във филми като Mississippi Burning, The Texas Chainsaw Massacre, Se7en и сериала House, където играе бащата на Грегори Хаус.

Кийт Уилям Ричърдс в Uncut Gems

Едно от най-яките неща в Uncut Gems е главният злодей Фил, който през цялото време успява да интимидира по един хладен, обран начин – даже без да се налага да използва излишно насилие. Той изглежда като грешния човек, с когото да се бъзикаш. В ролята е актьорът за първи път Кийт Уилям Ричърдс, който в момента се радва на повишено внимание от случайните минувачи в родния си Ню Йорк. „Налага се да отида до хората, които ме зяпат, и да им кажа „Няма да ви убия, спокойно“, шегува се той. Съдбата се намесила в живота му случайно –

Кийт просто си чакал метрото, когато кастинг режисьор се приближил до него

и го попитал дали случайно няма интерес да се снима в киното. По това време той вече е на 56, живял е интересен живот, за който не иска да говори, и явно част от това прозира на екрана. Никога не е искал да бъде актьор, но не изключва новопридобитата слава да прати живота му именно в тази посока. Тепърва ни предстои да разберем.

Христо Христов в „Източни пиеси“

„Източни пиеси“ на Камен Калев е един от най-великите български филми на всички времена. Също така е и първият български филм в официалната селекция на фестивала в Кан от 1990 година насам и доказателство, че ако мечтаеш силно и неуморно, можеш да извършиш чудеса от храброст

– а именно съвършен филм със световен успех даже без стотинка държавно финансиране.

Филмът разчита основно на непрофесионалисти и млади актьори – дори главната мъжка роля (Ицо) е поверена на дебютанта Христо Христов, който, меко казано, прави филма. Освен приликата в името вътре са показани истинският апартамент на Христо, неговото резбарско ателие и негови реални творби от дърворезба. За съжаление в пример за трагична ситуация, при която животът имитира изкуството, Христо почива от свръхдоза, преди да приключат снимките на филма. Изпълнението му е почетено посмъртно и се нарежда сред най-разтърсващите роли, запечатани на екран в историята.

5 съвета за топ кадри от Крис Захариев.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *