13 неща, които да не правиш в Гърция

Освен ако не искаш да се чувстваш тъпо, разбира се

0 коментара Сподели:

С Гърците си приличаме много, по някои неща обаче се различаваме. Южната ни съседка отдавна е любима наша дестинация за пътешествия, почивки или просто разходки. Не точно в момента, но по принцип. Има няколко златни правила, които не е зле да спазваме при визитите си по гръцки земи. Поне ако искаш да си изкарваш добре, с ваканционно настроение на макс и без излишни конфликти.

Ето какво не бива да правиш в Гърция:

ДА СЕ ДЪРЖИШ КАТО У ДОМА

Гърците са изключително гостоприемна нация, но това не значи всички задръжки на обществото рязко да изчезнат. Хората там се славят с доста лежерно отношение към живота, но има няколко аспекта на балканщината, които генерално не толерират. Агресията от всякакъв вид и правенето на кочина са най-високо в списъка. Глобите за боклук са просто брутални.

ДА ПОДЦЕНЯВАШ ЖЕГАТА

И в България имаме жега, но не като тази. Неслучайно цели два часа от денонощието са делегирани за бичене на айляк. Топлинен удар е най-малкото, което може да ти се случи. Усещането от безжалостното гръцко слънце е сякаш Зевс те е уцелил с гръмотевица – яко се пържиш.

ДА ВНИМАВАШ С ПИЕНЕТО

Гърците пият, но не като нас. Все пак във вселенската високоинтоксикирана ранглиста ние непрекъснато се борим за първа позиция с руснаци и поляци. Нашите южни съседи цъкат доста по-лежерно, затова и малко не обичат прекалили идиоти. Пък и ако не си свикнал с узото, понякога, съвсем без да искаш, неусетно връзваш кънките.

ДА ГОВОРИШ ГРЪЦКИ

Българите говорим всички езици на света, за съжаление ги говорим, като имитираме звуковия флоу и добавяме местно звучене върху наши си думи. В случая на гръцкия това не работи, даже никак. „Калимари“ не е „калмари“. Също така „малака“ не се ползва за здравей и здрасти.

ДА ПРАВИШ РАЗЛИКА МЕЖДУ „НЕ“ И „НЕ“

На гръцки „не“ означава „да“. Не за уличните търговци, столкъри, спамъри и прочие досадници – при всички хора. Ако те попитат искаш ли кафе с лед (така нареченото „фредо“) и кажеш „не“, прецакан си. При сексуални оферти – съвсем.

ДА СПАЗВАШ ЗНАЦИТЕ

Гърците са много неща, но шофьори не е едно от тях. Предимство има този, който пръв се докопа до него. Двойното паркиране е норма, тройното също е приемливо. Мигачът пък е заменен с едно вътрешно усещане за останалите водачи. Клаксонът е най-силното изразно средство зад волана. В тази връзка – знаците са препоръчителни и единствено с естетическа функция.

ДА НЕ ПИПАШ ВСИЧКО ВЪВ ВОДАТА

Гръцката флора и фауна изобилства от красиви нещица, които искаш просто да докоснеш. Недей. Морски таралеж е най-малкото, което може да ти се случи. Никое стори не си струва престой в болница.

ДА ЛЪЖЕШ ЗА ЩЯЛО И НЕЩЯЛО

Българите можем всичко, знаем всичко, познаваме кой ли не. Гърците в това отношение са доста по-обрани и някак си приемат думите за нещо една идея по свято. В тази връзка, ако си мислиш, че да управляваш лодка е като да караш тротинетка, помисли пак. Ако се блъснеш с лодка, последиците са кошмaрни.

ДА НЕ СЕ ПОДИГРАВАШ С ФИЛОСОФИЯТА

На български думата „философстване“ има отрицателна конотация. Ние не обичаме празните приказки (освен ако не са героични истории). Основно българско правило е „не ми давай акъл, дай ми кинти“. В тази връзка не можем да разберем тази обсесия и гордост с хора като Аристотел, Сократ и Платон – като са толкова умни, къде са им парите?

ДА ОБЯСНЯВАШ КАК СЕ ГОТВИ

Българите разбираме от всичко, най-вече от готвене, футбол и секс. Нашите рецепти обаче са неприложими в условията на гръцката реалност. Пък и те си имат свои собствени, от които са доста доволни. Не искат да чуват как, ако сложиш „малко чесънче и лютеничка, ше стане мозък!“.

ДА ГЛЕДАШ ЧАСОВНИКА

Всички нации от региона сме скарани с традиционната западноевропейска концепция за часовника. Ние, много преди Айнщайн, сме установили, че времето е нещо относително. Също така „1 минута“ е най-разтегливото понятие на света. В тази връзка гърците спокойно могат да не носят часовници – и без това не ги ползват.

Ето и 13 неща, които да не правиш в Италия.

ДА НЕ СПОМЕНАВАШ МАКЕДОНИЯ

Македония е тема табу на доста места, но в Гърция е гаранция за развалени отношения. За местните това понятие значи единствено и само едно – егейски регион и те не са склонни да отстъпят, по никакъв начин. Дотолкова, че държавата се наложи да си смени името.

ДА СЪДИШ ГЪРЦИТЕ

Гърците са изобретили демокрацията, математиката и спорта като такъв. Почти няма модерно откритие, което да не почива върху старогръцки патенти. Няма и културна дейност, която да не е тръгнала от древните полиси. Пълна мистерия е какво се е случило после, че да се стигне до това цепене на стотинката. При всички случаи обаче гърците не държат да чуват стереотипи за себе си, особено в лицето.

ДА РАБОТИШ

Ако искаш да се почувстваш усърден, отговорен и всеотдаен работник, Гърция е мястото. Дали заради жегите, нестихващата финансова криза или просто от ей така, повечето местни създават усещане на хора, които извършват сизифовски труд и не са особено доволни по случая. После как чупенето на чинии с викове „опа, опа“ да не е национална разтуха – всичката тази бутилирана енергия трябва да избие нанякъде.

Ето няколко предложения ако си търсиш какво да гледаш този месец.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *