5 книжни герои, които могат да преодолеят всяка криза

Ще те срещнем с едни герои, които са от „тежката артилерия“

0 коментара Сподели:

„Стоманата се калява с огън“, „Всичко, което не те убива, те прави по-силен“ и ред други афоризми доказват през вековете, че силата на човешкия дух може да превъзмогне всичко. И тук не говорим за физически силните и здравите, а за най-адаптивните, както и чичо Дарвин уместно е отбелязал.

Затова в едни такива шантави времена, в които се чудиш дали теменужката в хола ти говори на шведски и броиш гранулите от котешка храна, ще те срещнем с едни герои, които са от „тежката артилерия“. Те са преминали през не една и две кризи в живота си не просто с финес, а направо с успех.

Ето кои са светлите примери от световната литература, от които можеш да се поучиш:

Рет Бътлър, „Отнесени от вихъра“

Този чаровен манипулатор е нещо като Рокфелер на своето време, защото вижда възможност за печелене на пари дори по време на Гражданската война в САЩ. Е, вярно, малко контрабанда с оръжия е леко извън закона, но пък без риск няма успех, нали така? Важното в случая е как в нито един момент не видяхме този красавец да унива задълго, макар и след войната да му се случват доста семейни трагедии. Високият му дух може да послужи като достоен пример на мнозина сега.

Малала Юсафзаи, „Аз съм Малала

Хубавото на тази героиня е, че тя си е реален човек с реални проблеми, който описва критичните случки в своята автобиография. Струва си в такива депресивни за човечеството периоди да прегледаме този том, за да видим как една тийнейджърка може да преодолее дори куршум в главата и пак да дава надежда.

Нито въоръжените до зъби талибани, нито световната конспирация могат да я спрат от мисията ѝ за образование на пакистанските момичета.

Един реален пример как дори близката среща със смъртта не може да те спре. Нобеловата награда за мир е само страничен бонус към цялата ѝ отдаденост и плам.

Остап Бендер, „Дванадесетте стола“

Този паметен герой на Илф и Петров неслучайно получава званието

великият комбинатор

Със своя остър ум той прехвърля „четиристотин сравнително честни начина за измъкване на пари”, като доказва безспорната си адаптивност всеки ден. Бендер изобщо не се свени да влиза в различни роли на жених, председател на тайна организация, художник или какво ли още не. Няма да се учудим и ако в условия на масова пандемия точно той се окаже най-здрав и най-забогатял.

Ева Луна, „Ева Луна“

Латиноамериканците са известни със своя силен дух и още повече – всяка житейска битка я правят да изглежда като детска игра. Можем само да се възхитим на героинята на Исабел Алиенде след всичките драми, през които ѝ се налага да премине. Останала сираче от малка, Ева Луна е принудена да стане чистачка на невръстна възраст, после остава на улицата и тъкмо когато късметът ѝ се усмихва, я обвиняват в предумишлено убийство. Зверствата, които ѝ се случват в участъка, са нищо в сравнение с общественото недоволство срещу нея, но въпреки това тя оцелява. Не само това, ами се превръща в ключова фигура по време на военни преврати и граждански бунтове.

Изобщо тази гореща героиня може да сложи и Скарлет О‘Хара в малкия си джоб.

Граф Монте Кристо, „Граф Монте Кристо“

От просто моряк героят на Александър Дюма става истински могъщ благодарение на всички несправедливи удари на съдбата. Едмон Дантес преживява не едно предателство, жестока присъда за доживотно заточение в зловещия замък Иф, след което множество перипетии по пътя към възмездието.

Дали е станал по-щастлив от това, е спорно, но със сигурност става по-мъдър и пресметлив.

Един смъртоносен вирус би бил като детска игра за този френски герой, защото винаги ще намери начин да спаси себе си и близките си.

Още книжни коментари виж тук.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *