Времето е наше, дизайнът е на ИКЕА

IKEA Democratic Design Days 2019

0 коментара Сподели:

Обичам ИКЕА още от зората на демокрацията у нас, когато за пръв път попаднах на техните каталози. Бях впечатлен от визията, иновативните идеи, логиката, простотата и готовите решения за дизайн. След падането на границите използвах всяко пътуване в чужбина за ИКЕА туризъм и пълнех куфара си вместо с магнитчета и мускалчета, с лесно (или не толкова) преносими продукти за дома. Отварянето на магазина им в София беше паметен ден за мен, в който, подобно на слоганите от плакатите на СДС, си казах: „Утре започва от днес“. Изпразних целия си апартамент и всяка от стаите заприлича на техен шоурум. Спомням си тези истории на път за сърцето и централата на ИКЕА – Елмхулт, Швеция, където съм гост на традиционния форум Democratic Design Days

Веднъж годишно малкото южно шведско градче е дом за медии от цял свят, пред които мебелният бранд представя новите си колаборации с артисти, дизайнери и дори конкурентни брандове в името на негово величество Клинета. Или казано с техни думи: 

„Добрият дизайн е за всички – ето защо наричаме нашия подход “Демократичен дизайн”.

За разлика от политиците техните слова се превръщат в реални продукти с чиста мисъл за „народа“. Основната дума, която използваха, за да разкажат за своето бъдеще, бе „устойчивост“. При съчетаването ѝ с форма, функция и качество – всичко това на ниска цена, смятам, че бизнес моделът и успехът им са гарантирани. Обичам мисленето Out of the box, прескачайки его и краткосрочни планове. Гледайки над нещата, визионерски и в бъдещето. Супер впечатлен и вдъхновен съм от презентациите с фокус върху темите за малки жилищни пространства с роботизираните мебели на RÅVAROR и ROGNAN, които бързо трансформират пространството от работно в уютен дом. Колекция от рециклирана пластмаса, събрана от океана, в сътрудничество със сърфисти. Алтернативата на известните шведски кюфтенца на базата на растителни протеини, разработени от главния готвач на популярния ресторант NOMA Copenhagen. Супер вкусни, препоръчвам! Любимият ни Том Диксън пък ни дава своя прочит за отглеждането на растения в градска среда. 

ИКЕА и LEGO Group обменят знания и заедно разработват играчки за малки и големи. Многобройните фенове на ароматите Byredo ще се насладят на омайни Икеа свещи, любимата ми с чаени листа и върбинка. Една от най-добрите саунд системи Sonus са направили страхотни колони за дома в разновидност за окачване на релса в кухнята или вградена в нощна лампа. 

Усилено се работи по замяна на всички пластмасови продукти на ИКЕА с подходяща алтернатива. 

Грандиозните им планове за защита на околната среда не спират дотук. До 2030 година мебелният гигант планира всеки от артикулите им да е биоразградим, така че да няма последствия и да дадат добър пример за човечеството. Излишно е да казвам, че всичко по организацията беше по северняшки перфектно. Най-силното изживяване за мен и екзалтираните японски инфлуесъри с фотоапаратчета беше, когато ни закараха в съседното селце Баркхулт, в типично шведска ферма с истински обор с крави и коне, насред дивата природа.

Помещението на старата плевня и огромните тенти бяха събирателният център за голям коктейл и вечеря. Разбира се, храната беше на шведска маса, а наздравиците бяха в компанията на повече от трима човека. Сред нивата с тракторите имаше пясъчно игрище за петанк за мъжете и обилно количество цветя и клонки за момичетата, които имаха приятната задача да си плетат венчета.

Последната ни сутрин всичко завърши с почетен тур в музея на ИКЕА и къта на Ингвар Кампрад – основателя на най-големия магазин за мебели в света. Благодарим! След всичко видяно и чуто смятам, че любовта ми към ИКЕА ще е устойчива до моя край.

Вагон турист да бъдеш това лято.

Почивка от комерсиалното.

Гледа ли новото ни видео?! Виж заедно с Тео Чепилов и Драго Симеонов кои са най-добрите моменти от хит сериала Stranger Things и спечели награда.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *