Какво води до „Целувката“?

Книгата ни превежда през дълбоката връзка между Емилие Фльоге и Климт

0 коментара Сподели:

Душата на артиста е странна съкровищница. Пълна с идеи, любови, чест и разочарования. В един ден лети, а в друг е на дъното. Не може да се опише с думи и затова я излага на платното. „Всичко, което хората трябва да знаят за мен, е в картините ми“, казва прочутият Густав Климт. 

В дебютния си роман „Нарисуваната целувка“ Елизабет Хики ни приближава по-близо до този гений със собствен почерк и отличителен нрав.

Книгата ни превежда през дълбоката връзка между Емилие Фльоге и Климт. С великолепна панорама на Виена от XIX век Хики ни описва как дванайсетгодишната Емилие се запознава с вече известния художник, който започва да ѝ преподава рисуване. 

Виж повече: Мегзит: 5 книги за кралските страсти и скандали

Заклет женкар и ценител на голата красота, Климт намира вдъхновение във всяка дама – от милионерска щерка до перачка, от шивачка до аристократка. А Емилие е до него във всяка драма, всеки успех или обществен скандал. Такива не липсват в живота на Густав. Основател на виенския сецесион и на течението ар нуво, което включва занаятите в изящните изкуства, той е реформатор и, разбира се, често остава неразбран от тогавашните авторитети. 

Със завиден финес Хики ни превежда през тази силна връзка между две сродни души, които имат много повече интимни мигове от просто любовници или просто приятели. Но с лека тъга виждаме как силната, талантлива дизайнерка Емилие посвещава целия си живот на един гений. Как и дали я оценява като жена, може да прецените от шедьовъра му „Целувката“, който остава най-паметен момент от творчеството му и до днес. Рижата коса на Емилие е акцент в морето от цветя и позлата, а интимният жест говори много повече от думи. 

Виж повече: За детството, което ни формира като възрастни

Всеки любител на изкуството във всяка форма би се възхитил от романа „Нарисуваната целувка“. Героите са представени с много човечност и оставаш с впечатление, че наистина ги познаваш. Разбира се, историческите факти може и да посочват друго развитие на отношения и характери, но така поднесени, също носят своя реалистичен дух. 

Това не е просто роман за биографията на известен художник и неговите музи.

Не е просто поредният сладникав любовен роман. Нито сухо излагане на факти. Като майсторски излят виенски сладкиш, той е приятна смесица от всичко това. „Нарисуваната целувка“ гали сетивата, дава ярка представа за тогавашните арт среди и ни запознава със силната връзка между сродни души, която е увековечена в шедьовър.

За още книжни коментари виж тук

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *