10-те задължителни филма на десетилетието

В края на 2010-те си припомняме някои от най-добрите филми на последните 10 години

0 коментара Сподели:

През последните години стойностните филми постепенно се преместват от моловете на екраните вкъщи. Киното все повече означава пуканки и авенджъри, експлозии и бързо забравящи се смешки. Но дори и в тези забързани времена има заглавия, които са оставили своята сериозна следа в историята. 10 най-велики филма, които дори години по-късно все още помним, даже да сме ги гледали само веднъж.

Ето кои са едни от най-ярките заглавия на изминалото десетилетие.

The Grand Budapest Hotel 

Абсолютният шедьовър на Уес Андерсън и най-висока точка в една изпълнена с майсторски филми кариера. Години след излизането си „Хотел“-ът е все така най-цветният, забавен и изтрещял филм, правен някога от култовия режисьор.

Виж повече: Защо да заредиш предварително фестивална карта за Нова година в Ню Йорк

Виж повече: 10-те най-добри филма на 2019

Whiplash

Силата и магията на Whiplash е в неговия минимализъм – в една семпла и проста история за жертвите, които човек прави в борбата си към успеха (в случая малоумен и безсмислен джаз конкурс), всъщност деликатно са засегнати абсолютно общочовешки теми. Също така режисьорски дебют на Деймиън Чазел, преди да разцепи с La La Land.

Inception

И преди, и след това Кристофър Нолън е имал велики филми. Inception обаче някак си изпъква сред всички останали. Дали заради уникалната игра на Ди Каприо или заради историята в историята в историята в историята. Филмът старее като добро вино и сега дори можеш да го оцениш правилно, без излишния хайп покрай излизането му.

The Lobster

По анотация The Lobster звучи като пълна тъпотия – някакви превръщаници в животни и многострадален Колин Фарел, моментално ти идва да си прережеш вените. В действителност това е гениален филм от първата до последната секунда, с който Йоргос Лантимос доказва, че идеите са важни, не средствата и държавата, в която си се родил.

Mad Max: Fury Road

Този филм има дълбочината на някое от най-адреналиновите парчета на Metallica, но пък за щастие носи същата енергия. Двучасовото епично преследване през пустинята, което е заснел престъпно подценяваният гений Джордж Милър, се нарежда сред най-великите екранни приключения на всички времена.

Gone Girl

Дейвид Финчър е новият Хичкок и Gone Girl за пореден път го доказва. Нео ноар историята Gone Girl те държи залепен за екрана всяка една секунда, никой не може да предвиди обратите вътре, а от някои сцени сърцето ти направо спира. И цялото това, заснето с една небрежна, почти телевизионна лекота. Истински шедьовър!

Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

При излизането на филма феновете на Инариту не знаеха какво да правят с него. На всички беше ясно, че този уан шот маджестик експеримент е нещо повече от велик филм – той е стопроцентов уникат, без аналог. Проблемът беше, че комедия от Инариту е нещо като жизнеутвърждаващ албум от Radiohead. От позицията на времето Birdman е просто Birdman – едно истинско кино съвършенство.

Виж повече: Най-добрите сериали на 2019

Prisoners

Повечето американски трилъри подхождат предпазливо към деликатни теми като педофили, отвличащи деца, но тук Дени Вилньов сваля ръкавицата и удря серия от шамари на публиката. През първите 15 минути. После става още по-сериозно. Една от причините филмът да не се радва на прекалена популярност е тежестта, която после оставя в душата.

Drive

Николас Виндинг Рефн и Райън Гослинг са създали един уникален свят на хладно насилие и стягащ гърлото неореализъм в това неоново криминале, който въпреки стотиците опити по темата през следващите години никой повече не успя да повтори. Дори те самите с Only God Forgives.

The Wolf of Wall Street

Мартин Скорсезе надскочи себе си безброй много пъти в продължение на дългогодишната си кариера, но никой не си е представял, че на 72 той ще създаде абсолютния си режисьорски връх като разказвач. The Wolf of Wall Street спечели „Златен глобус“ в категория „Комедия/Мюзикъл“ заради ентертейнмънт енергията си, с която не усещаш трите часа времетраене. От позицията на времето обаче вече можем да оценим дълбочината и скритите послания на тази класика по-добре от всякога.

Ние избрахме тази година да сме в Ню Йорк.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *