10-те най-велики коледни филма на всички времена

Кои са заглавията, най-заредени с коледен дух

0 коментара Сподели:
10-те най-велики коледни филма на всички времена

Коледа със сигурност е най-филмираният празник в историята. И сред цялото това пренасищане от всевъзможни заглавия и най-различни прочити по темата има няколко филма, които са се доказали като абсолютните класики – не само в празничния жанр, а в историята на киното изобщо. Тази скромна селекция е подходяща за предпразнично надъхване, тематични синефилски партита и традиционното запълване на времето с лежане през безкрайните почивни дни.

Ето най-любимите ни коледни филми на всички времена:

It’s a Wonderful Life

Няма по-коледен филм от класиката на Франк Капра, а историята за добрия човек, докаран от тежките времена до ръба на отчаянието и самоубийство, който е спасен от близките си, може да накара всекиго да пусне сълза.

Виж повече: 39+1 коледни подаръка, с които да поглезиш близките си

Love, Actually

Романтичната неблудкава комедия е най-трудният за приготвяне деликатес в киното и никой не може да я забърква с майсторлъка на Ричард Къртис като Love, Actually е неговият абсолютен шедьовър. Самият факт, че отделни сцени от този филм се рециклират във всевъзможни жанрове до ден-днешен, е доказателство за величието му.

Trading Places

Често наричат този филм модерна версия на „Принцът и просякът“ като в тази притча за ирониите на съдбата Дан Акройд и Еди Мърфи стават жертва на бас за един долар между разглезени милионери, а развръзката на историята е навръх Коледа.  

The Nightmare Before Christmas

Тази продукция на Тим Бъртън показва един различен поглед към приказния свят на Коледа, представен през очите на Краля на тиквите Джак Скелингтън и неговите приключения в Хелоуинтаун. Уникалната визия и историята, пълна с обрати, превръщат „Кошмара“ в истинско забавление.

Home Alone

Разбираш, че е Коледа, когато по телевизиите започнат да въртят „Сам вкъщи“. И все пак има нещо магическо в този филм: колкото и пъти да си го гледал, ако го хванеш по някой от каналите, някак си неусетно те увлича и пак се залепяш за него. Неслучайно това е най-гледаната комедия на всички времена.

Die Hard 

Няма истинска филмова коледна селекция без „Умирай трудно“ вътре. Макар като внушение екшън класиката да е пълна противоположност на празничния дух с всичкото му там смирение и дрънкащи звънчета, Брус Уилис е един истински Дядо Коледа и поднася на всеки,  каквото там си е заслужил. Терористите явно не са слушкали. 

Black Christmas

Празниците винаги са чудесна тема за ужасии, а в случая създателите на този празничен слашър са грабили с две ръце от торбата с клишетата – вътре има всичко: сериен убиец, конспирация, крещящи колежански мацки и кръв в промишлени количества. Ако версията от 1974 ти звучи твърде овехтяла, спокойно – тази година излиза римейк. 

Lethal Weapon

Коледна екшън комедия не е точно жанр, но така може да бъде описано творчеството на Шейн Блек, който дебютира със „Смъртоносно оръжие“, преди да извиси творчеството си до висоти като Kiss Kiss Bang Bang и The Nice Guys. Lethal Weapon все така си остава един от най-приятните начини да убиеш 110 минути.

Виж повече: Ревю на новия сезон на Рик и Морти

Scrooged

Има истории, които са филмирани толкова пъти, че вече сме им изгубили бройката. Също така сме загубили и интерес към тях. „Коледна песен“ на Дикенс е една от тях. В случая обаче Ричард Донер и Бил Мъри са направили чудеса и филмът е една истинска леко мрачна коледна комедия. 

Bad Santa

Този филм се подиграва на всичко свято в Святата нощ, но го прави с толкова душа и сърце, че крайното му послание е по-положително и жизнеутвърждаващо от повечето бози с празнична тематика. Били Боб Торнтън играе най-тъжния Дядо Коледа на света, който всъщност е крадец, алкохолик, отвратителен женкар и професионален крадец. И въпреки това дори и той се оказва, че има душа. 

Тук ти показваме как да провалиш кариерата си тъкмо на коледното парти

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *