3 жени където им е мястото – на микрофона

Спектаклите продължват да се разпродават, а те продължават да скандализират стенд-ъп сцената в България

0 коментара Сподели:

Разказвахме за тях миналата година.

Оля Малинова, Letiashtata Kozilla Erato и Красимира Хаджииванова не спряха да опровергават всички митове за ролята на жените и стенд-ъп формата като цяло.

Всичко започна през 2018, когато заедно с още 5 жени на шега напълниха Mixtape с едничката идея да говорят за себе си. Толкова добре им се получи, че трябваше да пуснат още един 8 март след седмица, за да съберат всички, които искат да ги чуят. Ясно беше, че няма да е само веднъж и няма да е малко интимно събитие, и на 8 март 2019 пуснаха Trastena One Night Stand в Зала 1 на НДК. Отново 8 жени, отново лични истории, отново масова истерия. Културтрегерите се възмутиха, стенд-ъп сцената в България се обостри, а те, без да искат, продадоха 3400 места за по-малко от месец. Залата беше пълна, пред НДК имаше хора, които се надяваха от някъде да си купят билет, а waiting list-aта беше от 200 човека. Ние бяхме там и ревахме от смях. 

Виж повече: Коледно пазаруване по ноти

Нещата продължиха естествено в новия им формат „3 жени на микрофона“, където са отвлекли и режисьора Стоян Радев, който твърди, че всъщност той ги е отвлякъл. В този формат момичетата са с ново съдържание, което вече се играе редовно, а шоуто е почти 2 часа – колкото можеш да издържиш да се смееш, без да ти се схване устата.

За нас си е направо спектакъл – големи истории, сериозни теми и общо взето – все неща, които не смеем да кажем на глас. 

Как правиш такова нещо – как пълниш зали, разпродаваш първи и втори балкон и трети клуб, и четвърта дата, без хората дори да те познават, без да знаят какво да очакват? 

Letiashta Kozzila: Хората имат нужда да чуят и видят нещо, което не е MEME, не е виц, не е преведен туит на български и не е статус на Иво Сиромахов. Имат нужда от истински хора, които не ги е срам да разкажат за най-смешните си ситуации. А ние сме точно такива. Аз и Красимира стоим зад Майко Мила – може би най-голямата платформа за родители и истинските неща от живота им. Винаги сме били откровени, директни и хората харесват това. А повярвай ми – не всички са съгласни с това, което пишем или казваме. Но то е истинско. И това е най-важното. Оля е директор „всичко“ в Трастена, но всъщност е една много смешна жена. И тя всеки ден говори за истински неща, които ѝ се случват, без значение коя е и какво прави. И хората се забавляват с нас. 

За какво толкова говорите, защо всички са скандализирани след ваши спектакли и защо не се допускат лица под 18 години?

Красимира: Говорим си за секс, за фантазии, за храна, за комплекси, за стратегията, за това кой с кого е спал и кой какви секс играчки използва. Винаги е било така, ние никога не сме разказвали смешки или скечове. Това беше идеята и на новия ни спектакъл „Добрата, Лошата и Красимира“, който започнахме да играем тази зима. Излизаме на сцена, за да се представим. Няма фантастика, няма ПР. Има 3 жени, които излизат и казват: „Аз ходя на терапевт и не помага“, „Аз нямам висше образование, но управлявах половината свят“, „Вие си мислите, че съм агресивна и зла, а аз просто навсякъде търся секс“. И хората реват от смях. И си тръгват една идея по-спокойни, че не са сами. Тръгват си и скандализирани, но и много повече ок със себе си и нещата, през които минават. А това си е съдържание за над 18 години. 

Скандализирани? Много ли е мръсен езикът във вашите спектакли, пуританите ще повдигнат ли вежда?

Оля: О, разбира се. Стенд-ъп форматът открай време няма цензура. Едва в последните години имаше опит, и то към световноизвестни имена, и това беше абсурдно. Да кажеш на стенд-ъп комик, че шегите му не са политически коректни е толкова смешно. Това е комедия преди всичко. Ние хващаме човека за ръка и започваме да го водим из едно абсурдно приключение, в което той е сперматозоид, после е тава с вратни пържоли, след това е малко грахче или герой в „Антигона". От време на време се цитират класически автори и се преплита политическа некоректност със сарказъм и много черен хумор. И това се нарича стенд-ъп. Излизаш на сцената и абсурдът започва. Нищо не може да определя текста ти, защото той е твоята лична история. Може ли да има цензура на живота ти? И не е ли точно тя причината хората да отидат и да чуят нещо без цензура. Статус, който никой не би написал, казан в първо лице единствено число. В началото ни беше трудно, особено с първия път, в който се каза „пенис“ на сцената на Зала 1 на НДК. Но защо да не можем да го кажем, та това е толкова важна тема. Доста често си разменяхме реплики от рода на: „Ама аз това мога ли да го кажа пред 3000 човека?“ „Хора, това, като го чуят, ще ме разпънат“ „След шоуто блогърите ще счупят клавиатурата“ „Мъжът ми ще ме напусне на 8 март“. Това са нормални неща. Вече не се питаме такива неща. Вече умираме от смях и си викаме „Ааааааааад!“. И е много забавно. Няма да забравя как всички млъкнаха, когато чуха „Опълченците на Шипка“ на ONE NIGHT STAND. В залата настана вакуум. Или по време на „Добрата, Лошата и Красимира“, когато Красимира излезе на сцената и започна спектакъла, а там няма плавен преход, няма интро, има Красимира. Хората си шушукаха „АМА ТЯ НАИСТИНА ЛИ ГО КАЗА ТОВА?“. Ами, да, каза го. И още много има да казва. Нещата ще стават все по-добри, което не означава все по-просташки или мръсни. Все по-истински. Все по-неудобни. И практиката показва, че хората искат пак и още. 

Какво да очакваме от вас и има ли билети? Последния път си говорихме за стенд-ъп, а всичко беше разпродадено вече?

Следва така наречената пълна програма:

На 18 декември ще играем ONE NIGHT STAND SPECIAL – най-доброто от изминалите ONE NIGHT STAND, което не може да се види никъде. За всички, които изтърваха Зала 1 на НДК или искат пак да чуят за Шипка, това е единственият им вариант. Има много малко места, ще бъдем в Candy Club – Маринела, по тяхна покана, което е супер. Все повече клубове ни търсят заради и въпреки съдържанието ни. 

След това правим последно за годината „Добрата, Лошата и Красимира“. Това шоу се разпродаде много бързо – и премиерата, и втората дата. И решихме да го пуснем на малко по фъш-фъш обстановка за края на годината. На 28 и 29 декември сме в Carrusel Club, там има хубави сепарета, макар и да са останали само 5, но има и много добри стандартни места, които ще бъдат настанени по реда на пристигане. Якото е, че на 29 след нас започва голямото staff party на Carrusel, Memento и всичките им клубове и барове и ще бъде поне за мен малката Нова година. Това винаги е най-силната вечер от годината и който си вземе билет, остава и след това да танцува. 

А какво ще правите за женския празник, пак ли ще се бием за билети?

През 2020 ще направим новия ONE NIGHT STAND на 7 март – събота, защото жените заслужават почивен ден след празника, а 8-и се пада неделя. Предварителната продажба приключи, но скоро пускаме отново билети. 7 март, 7 жени, Зала 1 на НДК. Съдържанието ще е ново и изцяло от нас трите и няма да се играе след това. Сред нашите гости ще има доста познати и смешни жени, а Мария Силвестър отново ще води това безобразие. Обръщам се към хората, които не можаха да си намерят билети миналата година – хора, моля ви, вземете си билети навреме. По-голяма зала от тази няма.  

За всичко около тези жени и техния микрофон следвайте Три Жени на Микрофона във фейсбук, инстаграм и туитър

Неастрологичен хороскоп за декември

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *