8 съвета за улична фотография от Темелко Темелков

Известния български фотограф споделя своите тайни, които провокират креативността и повишават шансовете за успех в конкурса Next Image Awards

0 коментара Сподели:

В днешно време всеки втори може да се превърне в отличен фотограф. Нужно ти е набито око, чудесни възможности за идеални кадри и един наистина добър мобилен телефон. На това ни учат приятелите ни от HUAWEI.

Лято в градски условия не е толкова лошо, особено когато забележиш, че животът около теб кипи и вдъхновение дебне отвсякъде. Това е идеята на фотографския конкурс на HUAWEI – да откриеш следващата си невероятна снимка в изглеждащата ти съвсем обикновена градска среда. Конкурсът продължава до 20.08. (точно днес до полунощ – това е срокът за качване на снимките, после може да се споделят и гласува за тях) , а междувременно фотографът Темелко Темелков ти е приготвил 8 съвета как да направиш идеалните снимки.

Самият той смята, че фотографията е начин за изразяване.

Чрез фотографията човек може да изразява позиция, да показва отношението си към различни теми, да предизвиква емоции,

казва той. За него личността на твореца е особено важна за качеството на снимките.

Той е ценител на уличната фотография и на възможността да заснемеш всяко нещо, което ти прави впечатление по пътя, само с мобилния си телефон. „На улицата хората рядко обръщат внимание, когато снимаш с телефон. Ако снимаш ситуации на улицата, бързината може да се окаже решаваща, а телефонът е винаги подръка, веднага реагира и позволява с лекота да се заснемат снимки с много високо качество.“

Ето и кои са практическите съвети, които Темелко Темелков споделя с нас, за да ни помогне да улавяме по-добри кадри, когато снимаме в градска среда.

ПРЕДВАРИТЕЛНО ОБМИСЛЕТЕ ТЕМИТЕ

Важна е предварителната подготовка и да знаете добре какво искате да снимате. Дали ще са продавачи на цветя, бизнесмени с елегантни костюми, хора, пресичащи улици или чакащи по спирките. Може да бъде всякакъв друг елемент от градската среда.

РАЗГЛЕДАЙТЕ ПРОФИЛИТЕ НА ФОТОГРАФИ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Така ще знаете какво ви харесва. Можете да предпочетете цветни или пък черно-бели снимки, да се фокусирате върху едри или по-общи планове, да изберете контрастите и композицията, които ви допадат.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С МОБИЛНОТО СИ УСТРОЙСТВО

Разгледайте функциите на камерата, възможните филтри и опциите за обработка. Така ще знаете какво предпочитате и какво е най-удобно за вас. Ще можете да започнете да виждате света по определен начин, докато снимате.

ПЪРВО СНИМАЙ, ПОСЛЕ ПИТАЙ

На улицата всичко се случва за един миг и ако винаги търсите позволение, преди да снимате, рискувате да изпуснете добър кадър. Ако някой ви попита какво правите, винаги можете да му покажете снимките си и да му предложите да му пратите фотографията за спомен.

АКО ИМАТЕ СЪМНЕНИЕ ДАЛИ ДА СНИМАТЕ НЕЩО, ПО-ДОБРЕ НЕ ГО СНИМАЙТЕ

Снимайте повече пъти, повече кадри. Винаги можете да изтриете нещо, което прецените, че не ви е нужно, но сцените вероятно никога няма да можете да пресъздадете. А човек никога не знае откъде ще му дойде наградата Пулицър или Next Image.

ПРИБЛИЖЕТЕ СЕ ДО ОБЕКТА ИЛИ СЦЕНАТА, КОЯТО ИСКАТЕ ДА СНИМАТЕ

Много често това прави снимките ви по-добри, отколкото един отдалечен кадър.

ОСТАВЯЙТЕ СНИМКИТЕ ДА ОТЛЕЖАТ

Ако оставите снимките да отлежат поне един ден, преди да ги споделите, изборът на най-добрите от тях ще бъде по-малко емоционален и по-успешен.

СНИМКИТЕ НА УЛИЦАТА ДОБИВАТ ПО-ГОЛЯМА СТОЙНОСТ С ВРЕМЕТО

Това, което снимате днес, няма да е същото след година, а ще е съвсем различно след 10. Ако нещо днес ви изглежда скучно, след време снимките, които сте направили, ще изглеждат много по-интересни, защото улицата, хората по нея, дрехите, колите, всичко се променя.

Адресът на конкурса е тук.

Приложените снимки са на Темелко Темелков и са направени с HuaweiP20 Pro, а още вдъхновение от него можете да намерите: тук и тук.

Виж тук как можеш да композираш успешно квадратна снимка за Instagram.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *