5 плашещи книжни герои, съвсем лесни за дегизиране на Хелоуин

Само помни, че страшното отвън невинаги е страшно отвътре…

0 коментара Сподели:

Празникът на Вси светии ни предлага няколко взети назаем традиции, които могат да бъдат много забавни. Освен рязането на тикви, призоваването на духове и обикалянето по къщите, за да ти се вдигне кръвната захар, основна част от Хелоуин е маскирането. 

Карнавалът няма да е същият, ако нямаш нужната доза вдъхновение, а къде по-силно да го намериш освен в книгите. Световната и родната литература са богати на антигерои.

Ето няколко плашещи симпатяги, които са извън клишето на вампири и върколаци, но в същото време са идеални, за да направиш шоу с появата си. И то без да даваш луди пари за костюми и грим.

Само помни, че страшното отвън невинаги е страшно отвътре…

Гърбушкото от „Парижката света Богородица“, Виктор Юго

Квазимодо е класически образ на добрия звяр, нещастно влюбен, но със златно сърце. Полусляп и прегърбен, той може да бъде наподобен с повечко грим, няколко дрипи и изкуствена гърбица. Вътрешният му свят е далеч по-труден за наподобяване, защото не всички сме светци по рождение.

Виж повече: 5 страшни (ама наистина страшни) книги

Мис Хавишам, „Големите надежди“, Чарлз Дикенс

Дикенс е същински майстор на крийпи образи, които да ти смразят кръвчицата, но един от най-зловещите е този на мис Хавишам. Зарязана пред олтара преди сто години, тя все още си носи дрипавата булчинска рокля. Със стар воал, няколко бели дрипи и увехнал букет, със сигурност можеш да наподобиш застаряваща изперкала стара мома, излязла от роман на Викторианската епоха.

Царицата на сърцата, „Алиса в Страната на чудесата“, Луис Карол

Тази царица прави шоу предимно с налудничавото си поведение, така че няма да е трудно да я наподобиш. Важното е да си облечен с голяма доза червени сърца и да крещиш на де що видиш: „Отсечете му главата!“.

Така всички ще разберат кой герой си и вероятно ще бягат надалеч.

Караибрахим, „Време разделно“, Антон Дончев

Безспорно дълбок образ, еничарят Караибрахим е хладнокръвен убиец. В тъмните векове на турското „присъствие“ по наши земи подобни образи са били ежедневие. Слагаш чалмата, нахлузваш потурите с няколко запасани ножа на пояса и се молиш да не се сблъскаш с Джамбазки някъде из софийските улици.

Султана, „Железният светилник“, Димитър Талев

Сега мнозина ще скочат в защита на злата свекърва с довода, че тя не е класически злодей, просто е сприхава старица. Да, донякъде тя е стожерът на матриархалното семейство, но това не я прави цвете за мирисане. Щом е готова да жертва живота на дъщеря си за хорското мнение, това я прави доста повече антигерой от всеки друг. За да я наподобиш, достатъчно е да сложиш забрадка, престилка и цървули, а за повече ефект може да вземеш точилка в едната и метла в другата ръка. Така Хелоуин ще става много повече побългарен с всяка следваща година.

Още книжни съвети можеш да намериш тук.

Предлагаме ти още 7 ужасяващо страшни романи, от които да почерпиш вдъхновение

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *