FOLK’S NOT DEAD: 7 яки китарни кавъра на чалга класики

Когато рок и поп-фолк се срещат, резултатите са неочаквано добри

0 коментара Сподели:

Въпреки че поп-фолк сцената доминира на родния музикален пазар от ерата на сергиите за касетки насам, a Адел така и не засенчи Анелия, повечето сериозни рок музиканти отричат явлението до ниво на несъществуване. Някои артисти обаче са заели друга позиция,записвайки гавър (от "кавър" и "гавра", бел.ред.) версии на най-големите поп-фолк класики. Представяме ти една специална селекция: най-смешните от смешните китарни поп-фолк преработки.

Q-CHECK – ШОПСКАТА САЛАТА

Пионерите (или може би по-правилно да се каже пайнърите) на китарната чалга гавра сцена без съмнение са софийската банда Q-Check (да, точно така – чете се „кю-чек”), които между 2007 и 2013 издадоха два албума, които самите те описват като „коктейл от пънк, реге и фолк“. Селекцията откриваме с класиката на класиките: реге кавър на „Шопската салата” из творчеството на фолк титана Радо Шишарката (автор на колоси като  „Тигре, тигре“, „Курви, сбогом“, „Горски рекет“ и „Бели птици“). Иначе напълно във фолк традицията шлагерът, възпяващ микса между краставици, мастика и руси красавици сам по себе си е кавър на иначе любовното Pesme od bola на сърбина Аца Лукас.

MONA- ШУШАНА

Нашумялата с участията си в „Революция Z“ и Music Idol Монислава Недева напоследък демонстрира комедиен талант с акустични версии на до болка познати тупалки, като „Антилопа”, „Сливенският кашкавал” и „Напрао ги убивам”. Поредното попълнение в този списък е кухарка кавър на вселенския хит Šošana, станал печално известен напоследък във версия на Преслава под името „Шушана”.

Преди кралицата на поп-фолка да набие шушоните на всички със своя прочит на песента, мелодията вече се е пяла и танцувала по маси от масите в изпълнение на Наско Ментата, а преди това на Цеца и Велчо Велеви.

За да стане историята още по мета, оригиналът е на югославската прогресив рок банда Dah, но пък той е силно… хм… вдъхновен от еврейската сватбена песен Erev Shel Shoshanim на Йозеф Хадар. И ако се чудите какво значи последното на иврит  – „Вечерта на лилиите (или може би розите)”, защото и двете цветя се назовават с името… shoshana. Аз се обърках тотално, не знам за вас.

Q-CHECK – ОЙ, САШКО

Десетина години след като койнарското чалга чудо Сашо Роман избухна с този химн на хедонизма в комплект с артистичен клип, издържан в инцидентна индианска стилистика, Лъчезар Колелето и компания намериха за нужно да превърнат парчето в рамонесиран постпънк с дискретни „Ой, ой” подвиквания на всеки припев. Думите бледнеят пред този декадентски шедьовър, който определено се нарежда сред задължителните тракове от едноименния им дебютен албум.

LA BAISE – ПОГЛЕДНИ МЕ В ОЧИТЕ

За подчертано мъжкарската група La Baise! знаем единствено, че се състои от четири члена (съвет от сърце – никога, никога, никога не гугълвайте името им от офис компа). Момчетата излагат творчеството си на собствен канал с недвусмисленото име Hetero Tv и се самоопределят стилово като „хетерометъл”, а песните им носят заглавия като „Зърноусуквателя”, „Нещо ми стърчи отпред” и „Среднопръстия човек”, докато видеата им, снимани с любителска камера и много авантюристичен дух, изобилстват с глем рок стилистика, пластмасови аксесоари и перуки от магазин за левче. От фолк префасонировките най-успешен е опитът им да звучат като „Ахат“, които свирят Анелия и по-точно „Погледни ме във очите” (по цял свят известно като Ola Odigoun Se Sena на Деспина Ванди). Ами в общи линии, получило им се е.

Q-CHECK – ТЕЛЕФОНИ

Ямболският оркестър „Кристал“ се счита за групата, дала начало на жанра поп-фолк, а основополагащото им парче с откриваща реплика „Халооо, Хей Ричи, буде хафто?” е без съмнение първообраз на сайбър кючека със социална насоченост. Можеш ли да подобриш съвършенството? Можеш, ако си група Q-Check и разполагаш със скритата лимонка Роза Атанасова, която с вокални заложби стил млада Софи Маринова и флуентно овладян говорим ромски прави тази ска версия просто незабравима.

WHAT THE FUCK – БАТАЛЬОНА/БАЩА МИ Е КОНДУКТОР

През скучното лято на 2011 четирима ученици в Троянския Балкан (Анн, Пламен, Георги и Станимир) създават групата с цветистото и звучно име WTF, а после събират значителен репертоар, състоящ се от авторски парчета и кавъри, които представят на живо няколко пъти, единия от които на фестивала „Рок академия за прохождащи банди”, рамо до рамо с „Обратен ефект“ и Васко Кръпката.

Анн напуска града, за да изучава своето висше образование, с което слага край на първия период на групата.

След няколко месеца почивка, през есента на 2012 останалите момчета се събират отново и продължават бандата сами, като трио, а една от продукциите им е китка, съставена от две солидни хитачки: „Батальона” на дует „Южен вятър” (в оригинал Gyöngyhajú lány на унгарските полубогове Omega) и „Баща ми е кондуктор”, популяризиран от Виктор Калев с антигероя муРънърса (в оригинал „Кондуктор кючек” на митичните орк. „Никия“). Уникално, разцепващо, страхотно, абе като цяло много много добро.

MILA ROBERT – КВАРТАЛНА КРЪЧМА

Когато си артист на свободна практика, можеш да падаш дрехи и задръжки с кавъри на всичко, включително най-политически некоректния с посланието си фолк. Мила Роберт описа свободата като основния си двигател и го доказа с действия, избирайки Homeovoxmusic пред X Factor и неконвенционалния кавър на "Нашият сигнал" пред всеки друг стандартен старт на кариерата си. Дъщерята на Ваня Щерева и баскетболиста Роберт Гергов също така е възпитаник на НАТФИЗ и това някак си си личи по актьорския талант, с който поднася пред камера преработката на „Нещо нетипично” на Ивана (само по себе си свито от Nisam ti ja bilo tko на турбофолк дивата Неда Украден). Социалният експеримент явно е успешен, а шегата – схваната от правилните хора, защото с позитивен уърд ъф маут, от лайк на лайк и шер на шер, клипът ѝ напълно заслужено се превърна в истински вайръл феномен.

Ако не сме те спечелили с рок версиите на класически фолк парчета, виж какви ги върши DRAKE в последно време.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *