Банкирай like a pro още преди да станеш на 30

Подсказваме ти 5 основни умения, за да се справяш по-добре със съдържанието на портфейла

0 коментара Сподели:

Обикновено поглеждаме финансите си очи в очи за първи път или когато вече почти ги няма, или когато изникне спешна ситуация. И в двата случая накрая свършваме с още по-лош „рейтинг“, отколкото преди ситуацията и се молим да върнем времето назад, за да вземем мерки, преди положението да е станало критично.

Не че 30 е повратната възраст, след която връщане назад няма, но е добре от уважение към самите себе си да придобием финансовата си култура, преди да сме опрели до сериозните неща. Много по-вероятно е да останем без работа за по-дълго време (когато вече не можем да вземем пари от родителите си), да се наложи да спестяваме за жилище, за домакински разходи и за съжаление – болести, едва след като преминем определена възраст. Разбира се, колкото по-рано се научим да боравим с парите си и да знаем правата и задълженията си, толкова по-добре. Има няколко essential стъпки, с които е добре да сме наясно,

ако искаме да се грижим подобаващо за парите си, независимо колко печелим.

Научи се да бюджетираш

Добре, думата „бюджет“ може да ти звучи малко плашещо, защото обикновено се свързва с лишения, но това не бива да те притеснява. На първо място, да се научиш да разпределяш бюджета си е основно умение, което ще ти помогне да разбереш къде отиват парите ти, а оттам да определиш по-лесно перата, от които можеш да пренасочиш средства. И ако ти звучим като говорител на някое министерство, ето най-популярната идея за разпределяне на финансите в месечен план:

50/30/20.

Какво значат цифрите ли? Когато за първи път започваш да разпределяш бюджета си, можеш да ги използваш и да го оформиш така: 50% от приходите ти отиват за перо „първа необходимост“ или „няма как да не си платиш тока, защото ще го спрат“ (тук са още наем, храна, сметки и т.н.), 20% влизат в спестявания и 30% от приходите ти остават за всичко останало, което пожелаеш.

Плащай първо на себе си

Връщаме се за кратко на бюджета и мислим само за онези 20%, които е добре да отделяш за спестяване. За да не се окаже, че в края на месеца не са ти останали средства, за да попълниш перото със спестяванията, плащай първо на себе си. Това означава да отделиш 20-те процента веднага щом получиш заплата.

Да, още преди да си платил сметките и наема.

Ако си стриктен, за една година ще спестиш колкото да си подариш 13-а или 14-а заплата, което не е гигантска сума, но е много добра за начало на спестяванията ти и известна сигурност. Добре е да държиш спестяванията си в отделна сметка от тази, на която получаваш заплатата си, например – така ще можеш да следиш доколко си стриктен, а и ако свикнеш да не плащаш от определена сметка, вероятността да посегнеш към средствата в нея е по-малка.

Създай си личен фонд за спешни случаи

Важно е да разграничиш спестяванията от бюджета от фонда за спешни случаи. Какво имаме предвид – ако спестяванията са по-скоро средства, които впоследствие да вложиш в нещо или да  използваш за удоволствие след определен период, то във фонда за спешни случаи са заделени пари, които да ползваш само в определени ситуации.

Спешни ситуации са например ако неочаквано се окажеш без работа, налага ти се спешна медицинска процедура, има неотложен ремонт и прочее.

Добре е да определиш сума за фонда си и да започнеш да го финансираш, а след това можеш да го оставиш „да почива“ или да продължаваш да го захранваш, ако прецениш, че е нужно. Ако в момента например печелиш 1000 лв. месечно, то първата цел на фонда ти би следвало да бъде същата сума – 1000 лв., изхождайки от идеята, че ако останеш без работа, трябва да можеш да разполагаш поне със същата сума, докато кандидатстваш за нова позиция. Още по-мъдро е, ако успееш да заделиш във фонда си сума, която ще ти бъде достатъчна за 3- или 6-месечен период, и чак след тогава да спреш да го захранваш. Добра идея е да захранваш фонда със средства, които не влизат в обичайното ти месечно възнаграждение – ако получиш бонус, поемеш допълнителен ангажимент например или в края на годината те зарадват с 13-а заплата.

Научи се как се използва кредитна карта

Кредитните карти не дават „пари подарък“, а по-скоро пари назаем. Ако мислиш, че още не си достатъчно отговорен или стриктен към разпределянето на бюджета и харчовете, може би е по-добре да оставиш идеята за такава карта настрана за момента. Един от най-неприятните сценарии е да станеш длъжник на банката. Ако все пак това се случи, най-разумно е, преди всичко да изчистиш задълженията си и чак тогава да започнеш да градиш фонд за спешни случаи или сметка със спестявания.

Знай си правата

Накрая, но не на последно място – трябва да знаеш какви права имаш като гражданин на Европейския съюз, стане ли дума за финансите ти и банките, чрез които ги управляваш. Знаеш ли например, че ако искаш да смениш банката си, това трябва да стане при пълна прозрачност и без никакви скрити такси? Нещо повече, когато искаш да прехвърлиш сметка от една в друга банка в същата страна в Европейския съюз,

новата банка е длъжна да ти помогне да осъществиш процеса лесно и бързо.

Това, което се изисква от теб, е да заявиш в новата си банка, че искаш да прехвърлиш основните плащания към новата сметка. В такъв случай новата банка ще гарантира прехвърлянето на данни и анулирането на всички нареждания за периодични преводи от старата ти банка. Освен това новата банка има задължението да уведоми трети страни за смяната на сметката (като работодател или социалноосигурителната институция), да създаде нови нареждания за периодични преводи и да приеме съответните директни дебити по новата сметка. Трябва да знаеш, че банката може да наложи такса за прехвърлянето, но ако по време на него пропусне анулиране или допусне грешка, която води до това да извършиш разход, то банката е длъжна да възстанови този разход. Така ако след смяна на сметката, новата банка забрави да прехвърли плащанията към мобилния ти оператор например, заради което той ти наложи глоба за неизпълнение на задължения по договор, банката трябва да възстанови сумата на глобата.

В качеството си на потребител в ЕС имаш повече права, отколкото предполагаш. Тези права са създадени, за да бъдеш защитен в онлайн и офлайн пространството, както и в рамките на ЕС. Повече за тези права ще откриеш на сайта на #yourEUright. Тук има и повече информация за това, как точно да използваш правата си и какво да предприемеш, за да разрешиш конкретен спор. Разгледай сайта, ние вече открихме много полезна информация в него – от банкиране до пътуване.

Go travel: 5 начина да пътуваш по-лесно и евтино.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *