Go Travel: 5 начина да пътуваш по-лесно и евтино

И как Европейската комисия ти помага да пътешестваш с лекота

0 коментара Сподели:

Вдигаме котва, палим колата, потегляме на път и каквото още се сетиш – ние отдавна сме го направили. Знаеш, че сме пътешественици по сърце, душа и природа. Най-много обаче предпочитаме да пътуваме разумно. Ако някой ще ти даде най-добрите съвети за лесно и евтино трипче (или околосветска обиколка), това със сигурност е твоят любим градски пътеводител – Go Guide.

Виж как да си спестиш предварително нервите и парите по следващото ти пътуване. 

Заедно с нашите съвети за по-лесно и евтино пътуване ще те зарадваме с още една бонус новина. Новата директива на Европейската комисия, въведена със Закона за туризма, вече работи още по-сериозно на наша страна. Къде обаче виждаме по-добрата ни защита, когато използваме туристически услуги и особено такива за пакетни пътувания, ти разказваме, докато те учим как да обикаляш света с лекота:

Включи се в местни Фейсбук групи 

Звучи налудничаво, особено ако отиваш на място със сложен местен език. Това обаче е най-добрият начин да разбереш тънкостите на дадения град. С Гугъл преводач винаги можеш да напишеш въпросите си към местните сравнително разбираемо. Със сигурност ще ти се отзове поне един човек. Където и да отиваш, хората, които живеят там, винаги ще знаят сладките тайни и тънкости на всяка уличка. Ще знаят къде да отседнеш по-евтино, къде да хапнеш традиционна кухня. Затова не се свени. Винаги ще има кой да ти помогне. 

Провери дали има Free Tour (и се включи!) 

София се превърна в една от любимите дестинации в цяла Европа не само заради впечатляващата архитектура, нощния живот, вълшебната кухня и ниските цени. Безплатните турове са огромна част от туристическия успех на столицата ни. Затова, ако си решил, че ти се обикаля из местните забележителности, провери дали има такива обиколки в града.

В по-известните точки из Европа безплатните турове са в изобилие. Така не само ще спестиш пари, но и със сигурност няма да се изгубиш още на първия ден. 

Използвай градския транспорт

Нали знаеш как винаги се чудиш защо туристите са качват на такситата от летището, когато има метро? Тогава защо правиш същото? Освен ако няма друг вариант, градският транспорт винаги е по-добрата опция. Ако се притесняваш, че няма да се ориентираш – приложения със спирки и разписания има колкото поискаш. Така придвижването ти в града със сигурност ще излезе по-евтино, по-лесно и почти на 100% по-бързо. 

Виж повече: 5 low cost уикенд дестинации

Научи поне няколко фрази на местния език

Знаем, че това правило е почти неприложимо в далечните азиатски държави. Когато става дума за Европа, е препоръчително да знаем поне нещичко, за да сме сигурни, че ще се оправим. Тук идва любимото „Е, ще им говоря на английски!“. На същия принцип като с такситата – замисли се колко чужденци ще се оправят у нас, ако са на екскурзия в някое малко градче (пък и в столицата).

Без значение дали сме английски филолози или не, е хубаво да знаем как да попитаме базисни неща на местния език.

Много от европейските народи са също толкова националистически настроени към езика си, колкото ние. А и допълнително знание никога не е излишно. 

Виж повече: Low cost море: един палец и си там

Сравнявай цени

Сигурно въртиш очи, защото това правило е като неписан закон. Тук говорим за момента с по-евтините туристически пакети. Понякога ни излиза в пъти по-изгодно, ако се доверим на дадена агенция да организира всичко вместо нас. Сайтове за оферти и сравнявания вече можеш да откриеш навсякъде. Дори да не искаш да пътуваш с агенция, пак е препоръчително да видиш разликата в цените на стаите на даден хотел, като първо провериш сайта му (ако има такъв). Така ще се ориентираш с колко може да падне сумата, и да не се съгласяваш на повече от посочената. Както вече ти споменахме, директивата предоставя много по-голяма защита за потрбителите. Едно от основните облекчения, което идва, е при използването на онлайн услуги и най-вече пакетните такива. 

Директивата осигурява по-големи права, свързани и с анулирането на резервация, и ясно показва основните задължения на организаторите.

Тя ни предоставя също и частична защита за свързани пътнически услуги и включва гаранция за застраховка и връщане на пари, ако организаторът обяви фалит, както и ясни правила относно увеличение в цените. Дори в такъв случай промяна е възможна до 20 дни преди пътуването, а увеличение над 8% от общата цена на пакета ни позволява да се откажем от договора. При невъзможност за пътуване пък е възможно прехвърлянето на туристическия пакет на друг потребител, стига това да е в разумен срок.

Тествали сме и петте точки във времето и сме на 99% процента, че няма как да сбъркаш с тях. Винаги обаче остава този 1% съмнение. Когато говорим за по-евтина почивка, е възможно да се окажем измамени. Поради тази причина сме щастливи, че Европейският съюз прие новата директива. Ние също сме защитени от подобен проблем, защото всички държави – членки на ЕС, са приели този своеобразен закон. Мисията на кампанията „Имаш право“ е предоставяне на повече информация, за да пазаруваме каквото и да е, включително пакетни услуги, по-уверено в целия Европейски съюз. За да достигне тази информация до повече млади хора, Комисията добави към кампанията и своя хаштаг – #yourEUright, който вече се върти в инстаграм профилите на някои български инфлуенсъри. А още за правата си и как да ги прилагаме можем да прочетем ето тук.

Ето и какво да предприемеш, когато имаш проблемен полет

Какво се случва тук и по света?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни – знаем какво да ти покажем

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *