Весо Овчаров: там, където времето е хубаво и животът тържествува

За парапланеризма, летенето и новите дисциплини във въздуха

0 коментара Сподели:

Predrag Vuckovic, Red Bull Content Pool

В края на август* в Сопот, България за първи път ще се случи едно състезание с международно значение. Red Bull Acro Cross ще събере у нас парапланеристи от световно ниво и то – за да се състезават в една чисто нова дисциплина в техния спорт. Зад цялата идея на състезанието стои един българин. Същият е виновен за това големите имена в летателния спорт да дойдат у нас и за това в парапланеризма да се обособи цяла една, чисто нова дисциплина.

Весо Овчаров е едноличното доказателство, че градските хора могат да постигат успехите си, летейки. Могат да придвижват мечтите си отвъд тротоарите, улиците, задръстванията, работата от девет до пет. Градските хора са хора с проблеми, но има една определена група от тях, която живее една идея по-свободно и смело, и често си позволява да погледне на случващото се около нас отвисоко. Позволява си да потърси себе си, страховете и мечтите близо до природата и да вдъхнови всички нас да направим същото.

В следващите редове ти представяме Весо Овчаров – един от най-добрите парапланеристи в света. За да се вдъхновиш, а някога и полетиш.

*събитието зависи силно от метеорологичните условия и ще се проведе в дните между 28-и август и 1-ви септември.

Здрасти, Весо! В екстремните среди със сигурност си много добре познат, но нека кажем за останалите – откога летиш?

От 20 години.

Когато хората те питат с какво се занимаваш, казваш ли, че работиш парапланерист? Кога изобщо реши, че ще се захванеш с това професионално? 

Трудно ми е да се сравнявам с работещ човек, въпреки че почти нямам почивен ден… обикновено споделям, че летя. Нямах намерения да ставам професионалист, случи се преди 10 години.

За някои хора е мечта да полетят. Може ли да се каже, че ти изживяваш една мечта? 

Според мен за хората с широко скроена душа. Определено. 

Преди да направиш първия си полет, беше ли ти мечта да си сред облаците? 

Определено, имах страх от високото като дете, който ме подкани подсъзнателно да се насоча към облаците.

Какво виждаш, когато погледнеш на земята и хората от високо? 

Мир и равенство.

Твоята „специалност“ е акро парапланеризмът. С какво най-ясно тази дисциплина се отличава от останалите и колко напреднал трябва да си, за да започнеш с фигурите?

Последните години по-интензивно, но обичам не по-малко летенето на дистанция! „Акро-то“ е по висшият пилотаж, но и по-елементарната форма на летене – един вид нещо като субстанция, която можеш да консумираш по всяко време. Летенето на прелет е връзка с природата и приключение без край! 

Виж повече: Red Bull ACRO CROSS

Можеш ли да се научиш да летиш с парапланер сам, или тази мисъл граничи по-скоро с безумието?

В наши дни, да речем, че ако си много аналитичен и разумен, може би има шанс да оцелееш и сам само с онлайн уроци, но по-скоро е неразумно и скучно да си сам. ?

Какво във вашия спорт би определил като безумно? Повечето хора сигурно си мислят за парапланеризма като за нещо страшно и екстремно, но не разбират кое всъщност е най-опасното.

Безумието е универсален проблем при хората, няма по-различна форма в летенето,

но да речем например, да искаш да покажеш или докажеш нещо на другите, а не на самия себе си. В този случай губиш реална представа за собствените си възможности и може да се надцениш – нараниш.  

Миналата година ти постави рекорд за най-голям брой последователни инфинити тъмблинга. Можеш ли да опишеш какво представлява фигурата и спомняш ли си първия път, в който я изпълни изобщо? 

Фигурата е най-радикалната форма на ротация с парапланер, също така и най-опасната. Минавайки над крилото, при грешка, може да паднеш в крилото. По време на нея се изпитва и максималното претоварване, което може да постигнеш с планер – близо 7G. Изпълних я за пръв път на 22 декември 2007 в Непал, а по това време хората, които я владееха, бяха десетина в света. Определено ходих усмихнат до уши дни наред и едва стъпвах по земята от радост.

Очевидно не те е страх от височини, нито от чувството на безтегловност, нито от това определено да не си здраво стъпил на земята. Остава ли ти нещо, от което да се страхуваш, когато очевидно се сблъскваш постоянно с някои от най-разпространените човешки страхове? 

Тук ще си позволя да те поправя, изпитвам страх от високото още от детска възраст, истината е, че

страховете ни са скрита врата към върховно щастие,  стига да имаме смелостта и интелекта да преминем през тях. 

Адреналинът ли е това, заради което човек се „закача“ за екстремните спортове? 

Огромна грешка е тази перспектива на обществото! Адреналинът няма нищо общо, той не е добър хормон за консумиране, отделя се при всякакви стресови ситуации, а кой обича стреса? По-скоро серотонинът и допаминът са тези, които са търсеният ефект и причина. Спортовете на открито (въздушни, земни и водни)  са екстремни дотам, че ти откриват много повече от магията на природата, елементите в нея и красотата най-вече!

От обратната страна на дисциплините в парапланеризма срещу акрото стои кроскънтри летенето. Сега двете дисциплини ще бъдат обединени в една нова по твоя идея. Разкажи ни повече: какво представлява акро кросът?

Дисциплина, която хем да съчетае комплексно всички качества на пилота, хем да ти даде пълната свобода да се кефиш. Щастлив съм, че вече е факт първото такова състезание в света и то ще се случи в България, в Сопот. Ще присъстват имена – легенди от спорта, като фамилията Родригес и други световни шампиони! Целта и регламентът са прости: трябва да изпишеш името Acro Cross, което става, като прелетиш над 4 контролни точки и изпълниш фигури над всяка точка. Това ти дава по една буква за всяка точка и фигура, а последната буква взимаш, ако кацнеш в цел 3 на 3 метра. Съответно ако повече от един са изпълнили успешно задачата, най-бързият печели.

Откъде дойде идеята, че двете дисциплини могат да бъдат съчетани? 

Това е навярно свършената комбинация в планеризма, която може да те накара да се почувстваш свободен като птица. Нещо, което открих през 2007 в Турция – летях 103-километрова задача с акро планера си по време на световно по дистанция (cross country).  Условията позволяваха да съм толкова високо, че хем да изпълнявам фигури, хем да не кацам и да мога да се придвижвам по маршрута.  Останах стъписан от този факт и оттогава се превърна в мечта един ден да бъде дисциплина в спорта.

Къде е най-голямото предизвикателството в акро кроса?

Да имаш безупречен контрол над крилото, изпълнението на фигурите не по традиционен начин, както е по състезанията: над вода с лодки, които те чакат. В Acro Cross трябва да правиш фигури над разнообразен терен: скали гори и т.н. Това изисква да си 100% уверен и контролиращ крилото. Също така трябва да познаваш времето и да можеш да се придвижваш по маршрута. Странично пояснение : повечето от пилотите, които летят по cross country състезания, никога не са правили дори елементарни фигури и са леко опасни за самите себе си, дори да не го осъзнават. Обратно на тях повечето акро пилоти имат супер контрол за крилото, но повечето от тях дори не знаят откъде духа вятърът и не са летели на дистанция. Целта на Red Bull Acro Cross e да излъчи най-добрите пилоти комплексно в света!

Първото състезание по акро крос ще бъде в Сопот. Защо именно там? 

Сопот е едно от най добрите места в България откъм метеорологични условия и инфраструктура!

„Лифт Сопот“ е бил домакин на множество световни купи по крос кънтри и имат нужния опит да са домакин на подобно събитие! 

Много пилоти от цял свят ще се включат в състезанието по твоя покана. Трябва ли да ги убеждаваш дълго, че трябва да дойдат в България, или страната ни вече е позната като добра дестинация за летене?

Това бе едно от най големите предизвикателства, Red Bull Acro Cross е нова дисциплина и бе трудно да съберем нужния бюджет да поканим всички тези имена, но за късмет повечето от тях са мои близки приятели и приеха поканата в името на каузата, без да се налага да им плащаме, както е редно и са свикнали по света. 

Къде можем да те открием най-често, ако не край спотовете за летене?

Там, където времето е хубаво и животът тържествува.

Разбери как да избереш подходящия спорт за себе си.

Какво става в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв.

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *