МИНИ ПРЕЗ ФРОЙД…НАБЪРЗО. ГОВОРИМ ЗА КНИГАТА ОТ КРИСТФРИД ТЬОГЕЛ

„Той разхлаби вратовръзката и откопча яката. Но не стигна дотам да си свали сакото.“

0 коментара Сподели:

Немският клиничен психолог Кристфрид Тьогел ти предлага да се докоснеш до големия Зигмунд Фройд. Отваря вратата на детството, минава през връзките, писмата, теориите, пороците и ексцентричностите на една знаменита личност. От теб  се иска само да посегнеш към „Фройд набързо“!

„Той разхлаби вратовръзката и откопча яката. Но не стигна дотам да си свали сакото.“ Така изглежда Фройд, когато е в планината и усети момент на слабост. Носи костюм и немарливата небрежност му е чужда.

Кристфрид Тьогел беше в София и представи книгата. Вероятно това е най-симпатичният и забавен клиничен психолог. Говори на доста добър български, определи Фройд като много добър дядо и не спря да се шегува. Когато човек с такава енергия и толкова добро чувство за хумор се опита да събере Фройд в по-малко от 300 страници, то няма как резултатът да не е добър.

Книгата ще отвори разни смущаващи вратички в ума ти и ще се успокоиш, че не само ти не си наред. Дори е възможно да разбереш откъде идва това-онова объркване. Със сигурност ти се е случвало да объркаш нечие име с друго, което няма никаква връзка. Това е, което аз и ти си мислим. Фройд има друго обяснение. Защо сънуваш влакове и гари и какво означават те, защо пътуванията са копнеж за бягство, за какво говори непрестанното чувство за вина и какво крият ежедневните несъзнавани действия.

Който праща писмо, без да е написал адреса на получателя, а при повторното пращане забравя да залепи марката, трябва да бъде попитан какъв му е проблемът със съдържанието на писмото или съответно – със съдържанието.

Докато четях „Фройд набързо“, исках да бъда негов пациент и да получа точните му оценки. След това се отказах и реших, че ще бъде малко страшничко, ако се изправя с многото си проблеми пред него, и пожелах да му бъда приятел, да имам поне едно писмо от него. В книгата са поместени няколко такива и нямаш представа колко щастливи са били Юнг, Стефан Цвайг, Ромен Ролан да имат част от неговите слова на хартия… В думите си винаги е мил, галантен. Пише с тънка сянка на чувство за хумор, с много почит, уважение и дълбочина. Колко е хубаво, че в днешното време на емотикони Кристфрид Тьогел ти дава възможност да се докоснеш до лична кореспонденция, която сама по себе си е толкова вълнуваща, че сякаш е отделен роман. Но най-накрая пожелах да му бъда любима. „Обично мое съкровище“ е обръщението, останалото е история.

 „Фройд набързо“ не е толкова набързо. Това е най-умелият начин да започнеш да опознаваш света на създателя на психоанализата или да събереш в главата си вече прочетеното и наученото за Фройд. Книгата е сътворена по толкова достъпен и същевременно майсторски начин, написана е с любов и отдаденост към Фройд, че със сигурност след последната страница ще поискаш още.

 Има нещо космично в този Фройд! Та как иначе… това е човек, който се разхожда в планината със сако и вратовръзка! А ние и нашите тениски сред природата… колко сме делнични! Докосни се до книгата, повярвай ми, няма да сбъркаш!

ВИЖ СЕДЕМТЕ РОМАНА, КОИТО ОПРАВДАХА ОТЛИЧИЯТА СИ

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *