Alex Powers без цензура: стендъп звездата с шоу в София

Какво е да си LGBT комик от Америка на гости у нас?

0 коментара Сподели:

Alex Powers е американски стендъп комик, израснала в Балтимор и избухнала в Лос Анджелис. Описва стила си като „перверзен мъж на средна възраст, затворен в тялото на сладка лесбийка“. Стилът на комедията ѝ е краен, смел и непредсказуем. Alex Powers редовно открива за Carlos Mencia и Pablo Francisco, минала е през всички значими клубове в Америка, има собствен спешъл Try Not To Laugh: Alex Powers и е участвала в шоуто Laughs по FOX.

На 26 юли има едночасов спешъл в София, бар Amok (две шоута едно след друго).

Ето как се стигна дотам:

За първи път си в България. Какво ти прави впечатление?

Първата сутрин, в която бях тук, ме събуди кон. Тракаше си с копита по улицата и дърпаше джипси карета.

Терминът е каруца, карета е много елитарно. Сигурно не можеш да видиш нещо подобно в Ел Ей?

Ще се изненадаш, но има части от Лос Анджелис, където можеш да видиш хора на кон. Все пак е Югозападът, има пустиня. Преди много години за няколко месеца съм работила в ранчо в Аризона. 

Мисля, че четох за това някъде, там пишеше, че кучето ти също е работило. Какво?

Платиха ми допълнително, за да доведа кучето. Тя е овчарско куче. Беше по-добра в своята работа, отколкото аз в моята. Аз трябваше да рия изпражненията на конете, да яздя коне за родео. Имаше две кози, които все бягаха, и тя беше шефка на залавянето им. Също така дебнеше козите да не ядат от сламата на конете. Ако, докато рия изпражненията, забележех, че козите отиват към сламата на конете, само трябваше да извикам „Кози!“ и кучето ми дотърчаваше да ги изгони. Много ѝ беше горещо обаче, защото има огромна козина. Веднъж, за да се разхлади, се излегна в локва от вътрешните течности на конете. Не я галих в продължение на седмица.

Значи може да се каже, че си започнала в шоубизнеса от дъното?

Това беше, преди да се преместя в Ел Ей от Балтимор. Вече правех стендъп от 5 години, но реших да си почина за няколко месеца. Исках да отида в средата на нищото. 

Тогава как започна да правиш стендъп?

Един медиум ми каза. 

Ще ми трябва малко повече информация. Как точно се запозна с въпросния медиум?

Имах спортна стипендия в колежа. Общо взето, ме изхвърлиха от училище след първата година. Да си студент атлет беше прекалено много учене, не можех да се справя. Зарязах колежа, после изтрезнях и след няколко месеца рихаб се запознах с този медиум. Той беше винаги прав за всичко. Каза ми:

„Алекс, виждам те да правиш стендъп комедия. Виждам те много успешна.“

Никога не бях излизала на сцена, но всички ми казваха, че съм много забавна. Странното беше, че в училище имах сценична треска, но пък бях много добра в дебатите. 

Какво се случи после?

След няколко седмици си намерих работа в един комедиен клуб в Балтимор като  сервитьорка. Бях толкова зле, че ме направиха хостеса. В продължение на 9 месеца всеки уикенд гледах комедия и си пишех материала. Една вечер имахме солд-аут шоу с 350 души. Хедлайнър беше един радиоводещ от най-успешния сутрешен блок в Балтимор, голяма звезда. Аз излизах с асистентката му. Диджеят просто дойде при мен и каза: „Излизаш на сцената след водещия. Направи 4–5 минути. Как да те представим?” Аз не бях мислила в тази посока, затова казах първото, което ми хрумна – Alex P.

Виж повече: Първата дама на стендъпа

В България можеш да имаш чудесна рап кариера с това име. Как мина първото излизане на сцена?

Не бях готова. Почнах да търся химикал и хартия, за да си направя сет лист, и намерих само салфетки за коктейли и счупен лилав молив. Записах си осем шеги, повечето ми бяха хрумнали по-рано същата вечер. Обаче се справих толкова добре, че ме викнаха да излизам на сцената във всяко шоу този уикенд. Два месеца по-късно вече не можех да работя в клуба, защото имах гигове вечерите, които трябваше да съм на смяна. Аз бях: „Леле, тоя медиум се оказа прав!“.

Как продължи кариерата ти?

Подгрявах Maria Bamford. Един приятел откриваше за нея, аз го закарах дотам и тя ме хареса и ми даде гест спот. Само няколко месеца по-късно вече откривах за Pablo Francisco и имах спот във всяко негово шоу по Източния бряг. След това се преместих в Ел Ей и започнах да откривам за Carlos Mencia, Пабло ме препоръча. 

И всички тези житейски обрати те доведоха в България?

Да, снимах сесия за едно списание и фотографка беше една уникална българка – страшно красива и талантлива. Отидох на сета, видях я и бях: „Уау!“. Беше толкова яка!

Станахме гаджета и сега съм тук.

Тя е родена тук, но семейството ѝ се е преместило в САЩ през 90-те, където е израснала като тийнейджърка. 

Как ви приемат в България?

В Америка обичам да ходя в хипермаркета Home Depot (нещо като„Мосю Бриколаж“ за Америка – б.а.), където винаги е пълно с лесбийки и гей мъже. Просто обичаме интериорния дизайн. Ние сме от гнездещия тип хора. Обикновено като имаш нещо за взимане, просто отиваш с приятелка и го свършвате сами, даже не се замислям за това. Тук отидохме до IKEA с приятелката ми и всички ни гледаха изненадано как разтоварваме големите кашони сами. Беше културен шок.

Все пак си тренирала лакрос. Това е един от най-агресивните спортове?

Не е никак лесен спорт. Трябва да си много атлетичен, за да си добър. Аз бях в „А“ група. 

Ако някой си отвори устата на твое шоу, можеш ли да му сриташ задника?

Точно така. Ритала съм много задници.

Някой ме пита наскоро: „С лакроса ли разбра, че си гей?“, аз бях: „Не, но така всички останали разбраха!“.

Винаги съм преследвала сцени, доминирани от мъже. И като жена в САЩ имах разрешителното да го правя. Дори в култури като американската комедията е едно от местата, които са пренаситени с мъже.

Виж повече: Стендъп звездата Георги Кючуков – сам мъж по празниците

Дори сега, през 2019 ли е така?

Има толкова много добри жени комици. На този етап няма обяснение защо не включваш поне една жена в шоуто си, защото няма недостиг на страхотни. И все така не се случва. Даже в Ел Ей. Аз съм комик, но ме рекламират като female comedian или като LGBTQ. В началото това е добре, защото си изграждаш публика. После обаче е трудно да излезеш от това определение. Аз обикалям цяла Америка. Най-голямата част от публиката ми са консервативни американци в средата на нищото и се справям чудесно. Аз съм либерална обратна еврейка от Лос Анджелис, но комедията ми не е политически коректна, затова съм перфектното забранено удоволствие за консерваторите. 

Как усещаш сцената в България?

Имам шоута из цяла Европа. Това, което ми направи впечатление в сравнение със сцената в Мадрид и Париж например, е, че там публиката е основно от англоговорящи експатове. Тук имаше хора от цял свят и много българи.

Комиците в България много ме впечатлиха – за толкова млада стендъп сцена бях впечатлена колко са добри Inside Joke

Най-странното място, на което си правила шоу?

В една синагога. Беше страхотно шоу. Буквали са ме за дневно шоу със светнати лампи. Тогава знаеш, че няма да мине добре. В синагогата изведнъж осъзнах, че разказвам шеги за пишки пред свитък Тора, а равинът припадаше от смях, трябваше да излезе от залата, толкова смешно беше. Сетингът беше скандален, но шоуто беше велико. След това се зачудих дали да не се откажа от стендъпа и да не стана равин.

Какво беше първоначалното усещане да излезеш на сцената?

Чувствах се все едно играя отново лакрос. Когато си от Балтимор, почваш да играеш лакрос на 5. Лакросът беше голяма част от мен, но всичко приключи с колежа. После бях много изгубена, защото се идентифицирах коя съм с това, с което се занимавах. Затова, когато излязох на сцената, това ми върна усещането от това да изляза на терена, когато играех лакрос, особено когато направиш нещо невероятно в играта и получиш аплодисменти. Беше много повърхностен импулс: исках това удоволствие от одобрението. Исках другите да ме карат да се чувствам добре. 

Вече не е ли така?

Когато се развих и станах по-възрастен човек, причините да правя комедия се промениха. Първо правех комедия за себе си. После почнах да правя комедия за другите. Да съм от помощ. Това ми е работата – в продължение на един час на сцената да се грижа за това хората да осъзнаят, че всичко е окей: животът им, работата им, домът им. Умението да накараш зала, пълна с хора, да се смее, да им предоставиш това облекчение от ежедневието – това е моята работа. Аз живея в Ел Ей. Славата е много важна за хората. За мен единственият добър аспект на славата е, че можеш да помагаш на повече хора. Питат ме непрекъснато: „Каква е целта ти? Искаш ли награда? Шоу по телевизията? HBO спешъл? Какво е?“

Аз съм: „Моята цел е да съм посланик на ООН в Израел“. Искам да участвам в социалната и политическата справедливост.

За мен единствената причина за славата е да ти даде възможност да осъществиш нещо подобно, в много голям мащаб. Не го казвам като шега – истина е.

Стискаме палци значи. 

Най-голяма слабост на всяко общество е липсата на справедливост – без значение дали е Америка или Израел. Една от големите причини да се занимавам именно със стендъп комедия е да се грижа за това хората бъдат представени, да се почувстват репрезентирани. 

Доста си крайна в комедията, но явно не го правиш само за единия шок? 

Да, това е начин да кажеш истината. Много неподправен начин, но понеже е забавно, е по-приемливо. Не мисля, че много хора са способни да приемат грубата действителност. За тях е по-лесно, ако се смеят. 

Потрисат ли се хората от думите ти?

В личния живот – не. На сцената казвам неща, които шокират хората, но те са в контекста на пърформънса. Онлайн обаче е друга история. Там са ми викали dike, kike, zionist bitch… Не мога да го приемам навътре – това е част от работата. Това е един от плюсовете на комедията, че можем да не се връзваме, а вместо това да се смеем. 

Съвет към младите комици?

Винаги си премествай стойката за микрофона в края на сцената, за да виждат само теб. Не се притеснявай от това кой си. Не се притеснявай да поемаш рискове. Недей да мислиш само за себе си.

Когато си комик, не го правиш за себе си – правиш го за публиката. На 100% е за тях.

Моята работа е да ги накарам да се смеят, като поемам рискове и защитавам себе си, аз поемам рискове и защитавам и другите хора, които се отъждествяват с мен на сцената. Така че един комик трябва винаги да вдига летвата. В зародиша на стендъп комедията в САЩ това са били хора като Лени Брус, които са ги вкарвали в затвора заради шегите им на сцената. 

Успя ли да опиташ нашата кухня?

Много е трудно за мен да се насладя на българската кухня, защото съм трезва от години и вегетарианка. Баницата е страхотна. Обичам салати, а вие имате уникални. Нищо не може да се сравни с българското сирене. Не съм веган – не мога да си представя свят, където да не ям сирене. Без да се обижда никой, но не харесвам гръцкото фета сирене. Прекалено сухо е. В Лос Анджелис можеш да намериш българско сирене в руските и арменските магазини. 

Виж повече: 5 от най-смешните шеги на стендъп звездата Louis C.K.

Какво ти харесва в България?

Аз обичам планините. За мен подредбата на любими неща е: планини, гори, пустиня, плаж. Обичам плажа, просто не искам да живея вече там. Имам страх от цунами. Живея в Ел Ей, така че има планини, но те не са зелени, а са планини от мръсотия. Когато се озовах на връх Мусала, се почувствах у дома. Дъхът ми направо спря. България е красива страна. 

Какво да очаква публиката от твоя спешъл в София?

Имам две шоута едно след друго, много типично за Америка. Публиката може да очаква най-доброто от американския ми сет плюс много наблюдения от престоя ми тук, в България. Материалът ми е разбираем навсякъде по света.

Плюс това имам много материал за това, какво е да излизаш с българка.

Тя е толкова красива, истинска балканска красавица. В Америка тя е страхотна, но дори тук българите я заглеждат. 

Значи шоуто ще отговаря на името си –  EXPOSED?

Шоуто се казва EXPOSED, защото ще е три дни след това на Луи Си Кей. Ще разголя много от себе си в това шоу. Аз съм еджи за България, но съм еджи и за части от Америка, повярвайте ми. Няма нищо свързано с мен самата, за което не съм говорила в определен момент на сцената. Нямам тайни. Мисля, че е добре за мен като американски комик, който по случайност е тук по същото време, защото много хора биха искали да отидат на комик от неговата класа, но няма да имат възможност. Междувременно има и много хора – по-малко репрезентнати или разпознати групи, които не искат да гледат Луи Си Кей. Които биха предпочели да гледат жена комик, която е LGBTQ. Аз и той мисля, че говорим на две тотално различни демографии. Има по едно шоу за всеки този юни. Плюс това цената на билетите за моето ще бъде значително по-приемлива.

Посмей се още с Мария Силвестър и Митко Павлов в Търсачката

Къде да хапнеш брънч в София? Виж ето тук 

Къде са най-яките коктейли? Виж в нашето видео

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *