Изкуството на промяната

Или една от по-хубавите истории за разказване

0 коментара Сподели:

Умопомрачаващо лесно е да не обръщаш внимание, да не четеш прекалено много новини, за да не се натоварваш, да оставяш някои неща уж случайно да минават покрай теб, да не се опитваш прекалено да задълбаваш. Защото позволиш ли си да се интересуваш, да те вълнува – значи започва да има значение, а това винаги носи една доза отговорност.

Затова е много хубаво, когато някой доброволно поеме тази отговорност, когато видиш нечие желание да канализира ентусиазма си и убежденията си в действия. 

Именно за една такава шепа от хора ми се иска да разкажа днес не защото смятам, че са малко на брой тези типажи, а защото винаги ми се е струвало, че може и повече да се говори за тях. Макар че те обикновено предпочитат повече внимание да се обръща на идеите и проектите им, не на тях самите.


 

Става дума за няколко души, всички от които все още 12-класници, на които се случва едно от по-хубавите неща, които може да ти се случат в гимназията – намират хора, с които заедно да търсят смислените неща. Всеки един от организаторите на изложбата се е занимавал с изкуство и преди това под една или друга форма, всеки един от тях се занимава и с куп други неща в свободното си време, защото това е динамиката на поколението ни – непрекъснато навсякъде. И именно заради това си струва да се обърне внимание на факта, че прескачат младост и неопитност, сблъскват се с неизбежния скептицизъм, но успяват – организират с много общи усилия благотворителна изложба с цел набиране на средства за клона на европейската организация ZeroWaste в България.

Накратко за ZeroWaste – организацията се занимава с изготвяне на различни програми и планове, които да подпомогнат развитието на по-природосъобразни начини за справяне с проблема с отпадъците. Това включва програми от различен характер, но основната идея е една и съща – рециклиране, което щади природата. България е от страните в Европейския съюз, които отделят най-малко внимание на подобни „зелени“ и използват финансовия си ресурс в тази посока предимно за създаване на сметища и изгаряне на отпадъците. Този факт превръща дейността на  ZeroWaste тук не само в предизвикателна и революционна, но и доста трудна. Което значи, че е полезно всяко възможно рамо, склонно да бъде опора и помощ на тяхната идея и кауза.


 

В изложбата участват десетки ученици от различни училища, част от които са Американският колеж в София, Италианският лицей, НГПИ „Св. Лука“ и Първа частна английска гимназия. На страницата на събитието във facebook може да видите някои от творбите, които ще бъдат в самата галерия Grafikartна 4 декември.

Самите организатори казват, че искрено се надяват средствата, набрани от изложбата, да не бъдат единственият им принос към каузата.

„Просто да започне да се говори за този проблем.“ Точно това безкрайно семпло изречение е много важно да отнесе всеки от нас със себе си, независимо каква кауза си избира да подкрепя или проучва. Много е важно просто да започнат да се обсъждат тези многобройни и различни въпроси.

А едни петима души са избрали да направят една допълнителна крачка след разговора, след тази основополагаща дискусия – решили са да сторят нещо. Да предпочетат да не им е умопомрачаващо лесно, да се интересуват, да са част от идеята. Избор, който безспорно винаги таи един риск от разочарование.

Но само пренебрегвайки тези страхове, можем да сбъдваме по-добрите версии на себе си и по-добрите версии на начина ни на живот.
Пренебрегни ги заедно с тях този вторник. 

Дишай и изчислявай какво оставяш след себе си

И ние се грижим за природата и сме ти приготвили списък с любимите ни чешми в София.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *