3 книги, с които ще се смеете през сълзи

Зимата ни взе слънцето, но не и чувството за хумор

0 коментара Сподели:

Ако търсите приятно четиво, което няма да ви тормози с въпроса: какво е искал да каже авторът, вижте нашите предложения за книги, които ще успеят да ви разсмеят. От пиперливия английски хумор до абсурдите в страните от третия свят и съвременните движения в храненето, тези романи ще върнат ведрото ви настроение.

1. „Неграмотното момиче, което можеше да смята”, Юнас Юнасон

Ако сте чели дебютния роман на Юнас Юнасон „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна”, то знаете, че от автора може да се очаква силна комедия. Но в „Неграмотното момиче, което можеше да смята” фарсът става още по-силен. Придържащ се към принципите на пикаресковия роман, писателят ни отвежда в ниските прослойки на обществото и ни запознава с Номбеко – чистачка на тоалетни, която е математически гений. Силната ѝ любознателност доказва, че и в неблагоприятните условия се раждат хора, умеещи да се издигат.

Историята е оплетена, но лесна за четене. Сюжетът е генериран от абсурдите – случва се това, което е най-малко вероятно да се случи, и именно тези ситуации са забавните моменти в романа.

Напук на логиката или от чист мързел се стига до появата на нечестно поведение, несъществуващ близнак и авангардна атомна бомба, която също не съществува.

В концепцията като щрихи към парадоксите са добавени и политически фигури. Дори да не обичате политиката, ще се наслаждавате на лицемерието на политическите играчи от 60-те години, описани от Юнасон с остроумие и забележително словесно майсторство.

2. „Ожених се за веганка”, Фаусто Брици

120 страници чист хумор за веганския диктат по истински случай. Винаги е забавно, когато мъже пишат за жени, но „Ожених се за веганка” надхвърля очакванията, защото разказът се развива около най-модерния режим на хранене в последно време. Сблъскват се два контрастни начина на живот, един от които трябва да бъде пожертван в името на любовта.

Романът не е пример за качествена проза и със сигурност няма да получи  Нобелова награда, но ще успее да ви разсмее. Авторът описва реални ситуации на брака без месо и съпругата, която е и пазач на здравето му. Опитвайки се да спазва ортодоксалната философия на половинката си,

животът на главния герой се превръща в криене на сирене и нощни прегрешения с ципура.

Клаудия е същински детектив, щом стане въпрос за храна, но като читатели няма как да не ѝ симпатизираме. Макар и екстремистка в своите убеждения, тя действа за доброто на партньора си, защото вярва, че веганският режим ще го предпази от всички болести на света.

3. „Птици, зверове и роднини”, Джералд Даръл

В продължението на „Моето семейство и други животни”  бохемът Джералд Даръл отново бяга от английските предградия и ни отвежда в идеалистичния свят на остров Корфу. „Птици, зверове и роднини” е написана така, че дори да не сте чели първата част от трилогията, без проблем ще се потопите в историите на героите, вдъхновени от живота на писателя. Даръл използва семейството си като отправна точка, а шествието от неприятности след тях си заслужава да бъде съпреживяно.

Формалността на викторианските морали става излишна, когато в британското семейство има натуралист, отглеждащ гущери и насекоми вкъщи. А изследователското му любопитство кара останалите герои да се плашат от това, което едно момче може да открие.

Брилянтният хаос на обстановката е допълнен от колоритните жители на остров Кофру. Запомнящи се не само с традициите си, а и с ексцентричността си.

Виж какво четохме миналия петък.

Ето и малко проза за тъжните студени дни.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *