10 професии, които да работиш през лятото, ако сега си завършил гимназия

Ако случайно си се засилил към 2К стартова...

0 коментара Сподели:

Знам, че противоречи на логиката и обезсмисля цялата тържественост около бала, но след него животът просто продължава напред. Предстои ти да научиш много житейски истини, за които се оказваш неподготвен, и се чувстваш толкова неловко, сякаш са те накарали да гледаш „Планината Броукбек“ с баща ти. Приятел, на легалния пазар на труда не се предлагат позиции с 5000 лв. заплата за хора с основно образование! С малко късмет можеш да започнеш като:

ДОСТАВЧИК НА ПИЦА…ИЛИ ДЖОЙНТ

Прави са били учителите, като казваха, че в училище се научават основни неща, а създадените прия­телства остават за цял живот. Хората, с които се напушваше в междучасията, сега са ти колеги, а след време, ако нещо се обърка, може да сте и съкилийници. Веднага ми изниква старата също като живота поговорка, че общото между гинеколога и разносвача на пица е, че и двамата само миришат, но не пипат.

Не пипай стоката, момче, че режат пръсти после!

БАРМАНЧЕ, БАТЕНЦЕ

Барман ми звучи твърде изискано. Хората, които ти наливат едновременно отрова и смелост в чаша, заслужават по-свойски обръщения. Всеизвестен факт е, че барманската професия е култова, особено ако от време на време изпада и по някоя мацка. В „Лора от сут­рин до вечер“, което звучи като заглавие на секс маратон с ново гадже, един пич барман оправи Миленита и хич не му беше зле. Проблемът е, докато свикнеш, че си там на работа, а не да се наливаш. За етническия мир е важно да запомниш и че едно малко ромче е питие.

ПРОДАВАЧ НА ЦАРЕВИЦА ПО ПЛАЖА

Преди да започнеш същинската работа, преминаваш интензивни езикови курсове по руски, чешки, полски, немски, за да знаеш как точно звучат ключовите маркетингови фрази: „кочанът на Рики Мартин“, „млечни като Анелия, сочни като Камелия“ и любимото ми „зърното на Памела Андерсън“. Чуждите езици са важни, но в живота има и по-важни неща. С един продавач на царевица веднъж гледахме как спасители вадят от морето мъж, а той вика ли, вика: „Хелп, хелп!“.

Продавачът изцъка и рече: „Еех, вашите да те бяха записали на плуване, а не на езици“.

ПРОДАВАЧ В КЛЕКШОП ЗА АЛКОХОЛ И ЦИГАРИ

За тази позиция работодателят предлага курс по самозащита, в случай че Волен Сидеров отново реши да си купува нещо и се падне ти да си на смяна. Ако нещо те изпере сачмата, може да инсталираш една стойка за щанга пред клекшопа и да направиш игра с награди от типа: 30 клека = 2 галона от евтините и малки фъстъци, 100 повторения = 3 пат­рончета водка. Само при нас гориш калории, докато пазаруваш!

ХОСТЕСА В НОЩЕН КЛУБ

Влюбен съм в тези жени. Адски са спокойни, обая­телни, леко надменни и неотразими, досущ като самодиви, излезли от народно предание. По закон те са недостижими и са по-яки от всички мацки, с които някога си бил. Скъпа моя, ако до 12 клас момчетата не са знаели за твоето съществуване и в резултат на късен пубертет си се сдобила с пълен комплект прелести, то това е твоята работа.

Искат се основно образование, бели зъби, комплекс от липса на внимание, а диалектът дава предимство.

ШОФЬОР, ОХРАНА НА „ДОБРЕ ОБЛЕЧЕНИ БИЗНЕСМЕНИ“

Ако си от Бургас и от зоб вече не можеш да се побереш нито в градския транспорт, нито в асансьор за 4 лица от старите, то е време да влезеш в „бизнеса“. Другата перспектива пред теб е да хамалстваш и да мъкнеш скъпи мебели за 20 лв. на етаж, ама там се губи много мускулна маса.

ИГРАЧ

Всички имаме по един такъв „бизнесмен“. Белезите, по които се познава – винаги бърза за някъде, но намира време да ти разкаже каква схема върти, какви пари е изкарал и после загубил. Обяснява ти как е спечелил в казиното с такъв патос, все едно е източил здравната каса.

ФИТНЕС ИНСТРУКТОР

Тази професия не е като охраната по-горе. Тук се искат пръскане на чар и щипка заучени лафчета със сексуален подтекст от сорта на „захождаш за мъртва тяга като за задна прашка“. Много е важно и в края на всяко изречение да добавяш „леко“. Пример: „Сега се навеждаме леко“.

АВТОМОНТЬОР

Кой не обича да чука здраво млади бегачки или да оправя стари бракми? С този занаят ще имаш шанс да го правиш, стига да си със златни ръце.

ЧЕП ЗА ЗЕЛЕ
Народна мъдрост.

Да станеш чеп за зеле е екзистенциалният минимум, който всеки от нас трябва да покрие, ако иска да претендира за някакви постижения в тоя пусти живот.

И все пак какво по-хубаво от един светъл личен пример, даден от този, който размахва пръст срещу теб и те поучава. Какъв станах аз самият, след като завърших училище? Като завърших станах… да купя цигари на майка ми и после влязох в университета… да се скрия от дъжда.

Още по темата "Професия завършил".

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *