И някой кара колело…

Вело културата огря и нашите улици. Красиви мъже и жени шестват наоколо, готови да преминат от градско към офроуд каране в рамките на няколко преки

0 коментара Сподели:

 

Макар условията да не ни карат да запеем и да грабнем колелетата, опитът показва, че по този начин бързо и далеч се стига. В този ред на мисли ви показваме няколко приятните дизайнерски хрумвания по темата.

ЦВЕТЯ ВМЕСТО ГУМИ

Ron Arad

Поводът за появата на това колело е благотворителна кампания за събиране на средства, за която в екип работиха Фондацията на Сър Елтън Джон за борба със СПИН и хотели W в Лондон. Шест популярни личности бяха поканени да модифицират традиционното за лондончани колело – Boris Bike, на името на Boris Johnson, кмет на Лондон, популярен със страстта си към колоезденето и с това, че пътувал до работното си място с велосипед. Въпросните колелета бихте могли да вземете от 400 локации в града, стига да разполагате с членска, дебитна или кредитна карта. Първите 30 минути са безплатни.
Но да се върнем на израелеца Ron Arad и неговия проект, изработен основно от стомана. Дизайнерът сподели, че раждането на идеята отнело около две минути, прекарани в скициране. Външният вид впечатлява с подобни на цветя заместители на класическите гуми. Доколко велосипедът на Ron е добра идея за градска среда, е спорно, но сам по себе си фактът, че подобно колело може да ви закара от точка А до точка Б, е впечатляващ.


ПЪТ ЗА ДАМИТЕ


Paloma Faith

Вторият велосипед от вече споменатата благотворителна кампания, който ни спечели, е този на певицата Paloma Faith. Винтидж в най-чист вид с редица елементи, които навяват на музикални мисли, като се започне от петдесетарското радио, монтирано на кормилото. Кожен кош намира място в задната част, сякаш за да събира важните плочи. Издържано е в червено, а портретът e финалният дамски подпис.

 

ВEЛОСИПЕДИ ЗА ДИЗАЙНЕРИ

Abici

Италианците от Abici направиха хитра серия Pantone велосипеди. Добрата идея да проговорят на този професионален език бързо им спечели дизайнерската гилдия. Останалите са пленени от романтичния винтидж дизайн – класическа рамка и удобна кожена седалка. Веригата е добре скрита, като върху прикритието виждате Pantone лого и номера на съответния цвят. Намираме тези велосипеди поне малко образователни по темата.


КОЛАБОРАЦИЯ

Alex Daw за Tokyo Bike

Успешната колаборация е лесна работа, когато много добра марка за велосипеди – Tokyo Bike (независима компания, основана през 2002 в Yanaka, квартал на японската столица), си партнира с не по-малко интересен артист – Alex Daw. Поводът е новият магазин на марката в източен Лондон. Артистът традиционно се занимава с рисунки, колажи, улично изкуство, инсталации и скулптури. Дизайнът му в случая е свежа смесица от изображения – цветя, папагали, хора и много ярки и хаотични линии. Голям плюс на Tokyo Bike е, че колелетата тежат само по 10 кг.

ТИПОГРАФСКИЯТ ПРОЕКТ

Juri Zaech

Традиционно започваме с лошата новина, за да завършим с добрата и да ви оправим вкуса. Та тези велосипеди не съществуват все още. Макар типографският проект на французина Juri Zaech да предизвика същински интернет фурор, така и не се стигна до неговата реализация – поне засега. Добрата новина е, че това предстои да се случи – някъде в обозримото бъдеще. Нарцисизмът рамката да изписва собственото ви име е безспорен, но пък как по-добре бихте маркирали личната си движима собственост, ако не така.

ДЪРВО В ДВИЖЕНИЕ


Jan Gunneweg

Jan Gunnewеg е дизайнерът, който преди време направи две колелета, изработени от голям процент дърво и малко алуминий и стомана. Последният му проект обаче е ново лично постижение, защото този велосипед е направен изцяло от масивна дървесина. Материалът е орех, а самото колело тежи цели 35 кг. Всъщност колкото и парадоксално да звучи, дървото и бамбукът се оказват подходящи материали за изработката на велосипеди, което обяснява неотдавнашния бум на такива на места като Бруклин и дори Гана, Африка. Дизайнерът споделя, че последният му проект обещава по-плавно возене в сравнение с предишните му две изработки.

КОЛЕЛО ОТ ПАСТЕЛИ


Pashley

Английската марката Pashley е сред класиците, когато става дума за пазара на велосипеди, създадена е преди малко над 80 години. Моделът Poppy пък е този, който събира пълните с обожание погледи на дамите. Един от най-големите привърженици на розовото бижу (предлага се и вариант в синьо) е Сара Мишел Гелър. Колело за шопинг, бърза разходка за капучино или просто за удоволствие от карането.

КОЛЕЛОТО НА КОПЕНХАГЕН


SENSEable City Lab

Copenhagen Wheel е хибриден велосипед, което, иначе казано, означава, че докато въртите педалите, събирате енергия, която да вкарате в употреба, когато се нуждаете от повече тласък. Освен това велосипедът разполага със система, която измерва нивото на замърсяване във въздуха и дава информация за условията на пътя в реално време. Колелото бихте могли да контролирате със своя смартфон – да го отключвате и заключвате, да сменяте предавките и да дадете знак за момента, в който искате моторът (с вече събраната енергия) да се включи. Безкрайни удобства за колоездача.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *