MAST BROTHERS

Майкъл и Рик Маст имат малка семейна фабрика за шоколад в Бруклин, Ню Йорк. Двамата смело създават своя Давид днес, когато в шоколадовия бизнес гигантски брандове са окупирали пазара

0 коментара Сподели:

В първия миг, когато ги видяхме, логичната асоциация на домашно приготвен шоколад с Швейцария, както и дългите им рижи бради, ни накара да си помислим, че са северноевропейци. Всъщност това се оказа сериозна заблуда. Семейството им е от Айова и това ги прави един вид кореняци американци, доколкото може да съществува подобно понятие. Майкъл и Рик са единствените майстори на шоколад в Ню Йорк, които го създават изцяло в своята малка шоколадова работилница. Е, не отглеждат какаови зърна в задния двор, но затова пък са открили едни от най-добрите места, откъдето да се сдобият с тях. Вдъхновени от историческата стойност на какаото и начина му на пренасяне още от ацтеките, двамата се впускат в приключение, което въвлича и другата им страст – плаването. Именно със своята платноходка Майкъл и Рик откриват автентични какаови ферми в Мадагаскар, Доминиканската република и по венецуелските брегове. Казват, че вкусът на какаото е различен в зависимост къде и как е отгледано, досущ като с виното.

Рик се запалва по приготвянето на шоколад в кулинарното училище. Докато работи като главен готвач в нюйоркски ресторант, започва да експериментира с вкусовете и постепенно успява да въвлече и Майкъл, който по онова време се занимава с независимо кино. Двамата започнали да тестват различни рецепти в малката кухня на апартамента си в Ню Йорк. Скоро след това се появил брандът Mast Brothers.    


 

Когато приготвяте шоколад има два варианта – да го направите по лесния начин, или по-този на братя Маст. Първото, което ви чака, ако изберете втория вариант, е ръчно отделяне на първокласните какаови зърна, които след това да се изпекат в малки фурни на специална температура. По-късно какаото се смила по старомоден начин с още по-старомодно съоръжение – каменна мелничка. Във фамилната фабрика се произвеждат максимум 1000 шоколада на ден, а освен двамата братя работят още десетина души. Майкъл и Рик не добавят ванилия, консерванти или пък допълнително масло. Това гарантира, че шоколадът, приготвен с какаови зърна от Мадагаскар, ще има автентичен мадагаскарски вкус. Ако веднага след него опитате парченце шоколад от венецуелско какао, със сигурност ще усетите разликата. Казват, че няма два напълно еднакви на вкус шоколада. На финала блокчетата се увиват в златисто фолио и флорентинска опъковачна хартия, с дизайн, създаден от близки на двамата братя. Върху опаковката се залепя малък стикер Mast Brothers – American Craft Chocolate. Оказа се, че не само вкусът на шоколада се радва на страхотен успех. Наскоро попаднахме именно на тези опаковки в сайт, който събира най-интересните дизайнерски решения за външния вид на различни продукти от цял свят – LovelyPackage.com.


 

В момента под марката Mast Brothers има 11 вида шоколад, всеки със собствена рецепта и със съставки от различно кътче на света. Само един от тях, наречен Тhe Brooklyn Blend, е микс от какаови зърна от няколко ферми. За останалите вкусове Майкъл и Рик използват само по един вид какао, но експериментират с различни натурални допълнения като канела, лешници,  портокал, череши, сушени люти чушки, ликьор, червено вино и други. Казват, че соленият им шоколад (приготвят го с морска сол) е същински хит в Ню Йорк.

Магазинът им в Бруклин, който се намира в същата сграда, където се прави шоколадът, е сякаш застинал в 18-ти век. Дървени рафтове, макети на платноходки, стари тухлени стени и чували какаови зърна по пода. Легнали на полиците, различните видове шоколад изглеждат като богата колекция антикварни книги. И ако някога ви се случи да отидете в Ню Йорк и ви писне да сновете измежду небостъргачи, това място ще е вашата глътка свеж (ретро) въздух и хапка уникален шоколад.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *