Стоянка Мутафова – съкровищата не остаряват

Неповторимата ни актриса ни подарява невероятен спектакъл по повод 70 години на сцена

0 коментара Сподели:

Някои страни се гордеят с невероятната си природа. Други привличат туристи с археологически разкопки на хиляди години. Трети се славят с икономика, с гурме кухня, с неповторимо танцово изкуство или живопис. Е, на всички тях ние можем да кажем само едно име – Стоянка Мутафова. Стояна, както я наричат приятелите, е национално съкровище. Тя е театрална ценност, пред която ние правим заслужен реверанс заради духа, смелостта, таланта, вечната усмивка и лекотата, с която тя преминава през този живот „без да ѝ дреме на шапката“ пред смаяните погледи на толкова поколения.

Наричана от Ройтерс „кралицата на българската комедия“, Стоянка прави първата си роля през 1945 г.

като от 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г. е в Народния театър. Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов“, където работи от 1956 г., а неповторимите ѝ роли на киноекрана помним и до днес във филмите „Специалист по всичко”, „Любимец 13“, „Топло“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“ и други.

Уважавана и обичана, тя успява да вдъхнови поколения български артисти да тръгнат по пътя на театъра и киното. Днес, на 96 години, актрисата продължава да играе активно, да изнася представления из страната и на сцената на Сатиричния театър в София. През 2012 г., когато празнува 90-годишния си юбилей, тя споделя: „За мен този театър (Сатиричният) е кажи-речи всичко“. За нас пък тя си остава всичко и вписана или не в Книгата на рекордите на Гинес като „най-възрастната играеща актриса“ – Стоянка Мутафова винаги ще бъде голямата „Госпожа стихийно бедствие“. Заради всичко гореописано с усмивка ти съобщаваме, че ще може съвсем официално да ѝ покажем любов и уважение, като присъстваме на невероятния ѝ спектакъл „70 ГОДИНИ НА СЦЕНА“.

Спектакълът юбилей ще се състои на 2 февруари 2019 г. в зала 1 на НДК, като актрисата ще бъде в светлините на прожекторите навръх рождения си ден точно в 19:30 часа. 

На сцената ще стъпят и много нейни приятели и колеги – Йорданка Христова, Силвия Кацарова, Мария Сапунджиева, Виктор Калев, Любо Нейков, Ненчо Илчев, Албена Павлова, „Тоника Домини“ и още от обичаните звезди на родната театрална и музикална сцена. Билети за събитието може да намериш тук, в мрежата на Тикетпортал, в Билетен център в НДК, билетната каса на „Арена Армеец“, книжарници Booktrading и бензиностанции ОМВ. За всичко останало те чакаме на място, защото Стоянка Мутафова е само една, а както знаеш, съкровищата никога не остаряват.

За още една годишнина, но музикална – виж как ще избухнем на дръм и бяс тази година.

Друга легенда, но от много високите в музиката – Дейвид Боуи те очаква тук.

А за всичко останало хубаво в тоя живот – инстаграм профила ни е винаги насреща.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *