Jameson представя: 5 филма, с които да ти излезе януарската математика

Ако и на теб сметките не са ти сила, подбрали сме няколко филма за вдъхновение

0 коментара Сподели:

Януари е месецът на математиката, която все не ни излиза. Следколедно смяташ дните до следващата заплата и нещо не се получава като вкараш в уравнението остатъка от предишната такава. Ако и на теб сметките не са ти сила, подбрали сме няколко филма за вдъхновение, пък току виж стане новогодишно чудо. 

GOOD WILL HUNTING (1997)

Математиката е едното нещо, което се отдава на Уил. И както често се получава в живота (и филмите) геният му идва на цената на счупен вътрешен свят и куп проблеми със себе си. Сценарият е написан от Мат Деймън и Бен Афлек, за което двамата земат Оскар, такъв отнася и Робин Уилямс за поддържаща роля.

THE IMITATION GAME (2014)

Военна драма за Алън Тюринг, който успява да промени хода на историята като краква уж неразбиваемите кодове на германската енигма машина през Втората световна. Филмът е гениален портрет на сложен ум и брилянтен човек, чиято историческа роля остава недооценена, а обществото “линчува” с лека ръка.

A BEAUTIFUL MIND (2001)

Действителна история за асоциален математик с психическо разстройство, саморазрушаващ се в света на нерешимото, където нищо не е такова каквото изглежда да бъде. Ръсел Кроу влиза в ролята като успява да я развие с правилния микс между драма и автентичност на героя, който докрай се бори със собствените си демони.

FERMAT’S ROOM (2007)

Когато ние казваме, че не можем да решим сложно уравнение дори животът ни да зависи от това, обикновено не го мислим буквално. В този испански трилър обаче, нещата не стоят така. Представи си excape room. Сега си представи математически escape room, от който можеш да избягаш, само ако намериш решение на математическа загадка. Това е Fermat’s Room.

PI (1998)

Дарън Аронофски не е известен с леки филми и “Числото Пи” е още една от неговите брилянтни дисекции на човешката същност. Параноичен математик опитва да намери закономерност (патерн), по който работят стоковата борса и вселена въобще. Едно число с 216 знака е замесено, а с напредване на филма е все по-трудно да кажем кое е реалност и кое – не.

Тези три филма, че те качат директно в планината.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *