Fair-play за Орлин Павлов

Певецът държи на честната игра, дори в мачове по плажен тенис

0 коментара Сподели:

Плажният тенис е много лесна игра и човек бързо може напредне. Ако не вярвате, питайте певеца Орлин Павлов. Той не само постигна победа още при първото си участие на смесени двойки този сезон в  турнира „Ривиера къп 2013“, а спечели приза за най-атрактивен играч понеже даде всичко от себе си да хваща  неспасяеми топки с летящи плонжове под бурните аплодисменти на екзалтирани фенки. Орлин Павлов получи и приза Fer-play. Без никой да го пита той сам си каза, че невидимо за другите е докоснал топка летяща в аут и даде точката на противниковия отбор. „Това бе първата победа в живота ми“, каза Орлин видимо доволен след  тежкия мач и побърза да сподели радостта си с близки по телефона. Той навярно имаше предвид, че това бе неговата първа в спортно състезание.


Победа за спорта е и това, че плажният тенис се наложи, като нова възможност за добро прекарване на времето за активно почиващите туристи в популярните курорти по Черноморието. Комплексът „Ривиера“ за  трета поредна година събра повече от 60 участника от Варна, Добрич, Русе и София. Те се състезаваха в трите дисциплини мъже, жени и смесени двойки. В надпреварата миналия уикенд взеха участие и други популярни личности, сред които, изпълнителният директор на БНТ2 Екатерина  Генова, прес секретарят на президенството Мария Иванова и журналисти от водещи медии. Телевизионният дует Йоана Гочева от Нова Телевизия и Даниела Гълъбова от България On Air стигнаха дори до финала.


За тези, които искат да опитат нека да кажа, че плажният тенис е нещо средно между тенис на корт, тенис на маса, волейбол и бадминтон. Мрежата е вдигната до 1.70 метра височина, ракетите приличат по-скоро на тези за тенис на маса, но по-големи и имат малки дупки. Топката е мека като за игра на тенис на клей, а целта е тя да не пада на пясъка и така да вземеш повече точки от противника.  Броенето е както при тениса, но се бие само един сервис и няма предимства след равенство.


Предимството е, че може да се играе на вече изградените игрища за плажен волейбол, само да се смени мрежата с друга с по-ситни дупки.

 

Понеже играта е много приятелски настроена към хора от всички възрасти и пол тя бързо се пренася по най-горещите плажни точки на планетата.


Този вече наложен продукт на Международната федерация по тенис (ITF) тръгнал от находчиви аниматори на италианската Ривиера се възприема много добре в България. Българската федерация по тенис вече беше домакин на Европейско първенство в Албена’2011 и на Световно първенство в Бургас’2012.
Отделно в страната вече се провеждат множество международни турнири, които носят точки за световната ранглиста.


ITF видя в плажният тенис възможност за привличане на рекламодатели с подходящи за сезона продукти, а и тенис индустрията също е доволна, защото се отвори пазар за нови артикули – ракети на цени от 90 до 400 лв., топки, екипи, чорапи, ленти, шапки и всичко необходимо.


„В плажния тенис има потенциал, защото е много достъпен. Техниката се усвоява много бързо понеже всеки в училище е играл волейбол или бадминтон. Както и при останалите игри с топка и тук се иска не толкова сила, колкото мисъл и тактика", казва бащата на плажния тенис в България  Георги Дончев. Той дава съвети как ракетата се държи със стандартен хват и, че е много важно веднага след сервис да се тръгне напред и да се покрие зоната до мрежата.


Всяка година Георги Дончев организира около десет отворени турнира, до скоро обединени във веригата "Девин плажен тенис". Сега те носят името на местата домакини. И за няма заблуда, че плажен тенис се играе само на морето, следващият уикенд турнира тура е Банско в комплекса "Роял Tауърс“ , където има две игрища. Собственикът Александър  Евтимов усети, че подобна дейност носи индиректен положителен ефект, а и няма кой знае каква инвестиция. Той рекламира турнира "Роял Tауърс Kъп" от месеци и хотелът му е пълен за уикенда.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *