Зад пулта: Деница Чакърова

Ако все още не я познаваш, сега е твоят шанс

0 коментара Сподели:

Деница е едно от най-активните лица на културната ни столица за 2019 – Пловдив.

С нестихваща страст към музиката и дизайна тя е действащата фигура зад платформата GOOD VIBES, основател и организатор на независимата общност PLOVDIV DESIGN TALK и UХ MeetUp Plovdiv.

Първото ѝ участие в София е след броени дни, на 15 февруари, в TELL ME, където ще чуем специалния ѝ сет за Nordic Soundscapes.

Изданието на вечерта се провежда с подкрепата на Датското посолство в София, а благодарение на Деница вечерта ще започне със 100% датска селекция.

Ден по-късно Деница ще се качи и зад пултовете на клуб VOID в Капана, където ще се проведе и дългоочакваното завръщане на аудио-визуалния колектив MELFORMATOR.

Събитието е част от културния календар на Пловдив – европейска столица на културата 2019. Събитието се очертава доста интересно, за селекцията са отговорни ptkchv, ATNS,  waysie, Denitza, ELEN, sayulkeи Mironov, а Петко Танчев (ptkchv) ще се погрижи и за визуализациите и 3Dmapping-aв клуба.

Срещаме се с нея, за да ни разкаже малко повече за културния живот в Пловдив, за любовта си към музиката и за събитията, които ѝ предстоят.

Здравей, Дени! Благодарим ти за отделеното време!

Д: Здравейте, и аз ви благодаря за вниманието.

Какви ги вършиш напоследък?

Д: Каквото и да правя, слушалките не слизат от ушите ми. Радвам се, че животът ми протича в почти изцяло пешеходни зони и това ми позволява да съм доста разсеяна, танцуваща и дори припяваща понякога, докато се придвижвам от точка А до точка Б. С доста силно започналата година вече чертаем бъдещите си творчески планове за много силна пролет и лято със събития както в Пловдив, така и извън града. Имаме амбициозната задача да направим 2019-а още по-добра.

Какво интересно се случва сега в Пловдив и как се развива градът през твоите очи?

Д: Всеки ден съм свидетел на нещо ново, което ме кара да се влюбвам в града си все повече. Щастлива съм да виждам толкова приятни промени и нямам търпение за това, което още ни предстои. Най-вече се радвам, че в града има много повече млади и образовани хора за разлика от преди 10-ина години, когато по улиците можеше да срещнеш само тийнейджъри и възрастни хора. Липсваха активните, работещи и амбициозни хора на възраст между 20 и 40 години. В момента много хора продължават да се връщат от чужбина, както и от другите градове от България и това се усеща неимоверно. Имаме и все по-нарастваща общност от експати и дигитални номади, която също променя града.

Как започна да се занимаваш с музика и по-точно кога мина от другата страна на пулта?

Д: От над 10-ина години се таеше едно желание в мен, но не бях виждала никъде жена зад пулта. Това се беше превърнало в онези неща, които вървят с теб постоянно, но някак си не им даваш да се развият. Но преди две години започнах да давам шанс на много неща в живота си, които съм потискала по някакъв начин или съм смятала за невъзможни. Нагласих честотите си на друга програма и нещата започнаха да се случват от само себе си. Срещаш се с правилните хора на правилните места.

И реално, без много да го планирам или мисля, се пуснах по течението, което ме доведе засега само на доста приятни брегове.

Какво най-често звучи в слушалките ти?

Д: В момента WhoMadeWho и Trentemoller, с които се нагласям на датска вълна заради следващия Nordic Soundscapes. Като цяло слушам доста разнообразна музика, имам над 50-ина плейлисти в Spotify, които се увеличават и променят постоянно. Усещам се как започвам да слушам все по-дарк и многопластови откъм стилове артисти. Това, което може да чуеш от слушалките ми, започва от любимите ми инди соул като Two Feet, Black Atlass, TENDER; продължаваме с инди поп величията The XX, Little Dragon, Chrome Sparks; малко музика за мечти Chromatics, Still Corners, Keep Shelly in Athens. Често може да чуете и по-рок звучене като Warpaint и Fafanu. Все повече време отделям на музика, която не те оставя да не затанцуваш, като Pional, Nuage, Channel Tres, Lane 8, Kerala Dust, You Man, Jonas Rathsman, Tensnake. Не мога без силна доза доза Marie Davidson, Versalife, Gesaffelstein.

Кои са съвременните артисти, чиято работа следиш?

Д: Държа пръста си на F5 за всичко ново от KAYTRANADA, Yaeji, Louis La Roche, CRi, Maya Jane Coles, Kamandi. Следя различни лейбъли като: Young Тurks, Laut & Luise, Italians do it better, Boys Noize Records и много други.

Този петък си специален гост на следващото издание на Nordic Soundscapes, което ще се проведе съвместно с Датското посолство в София. Какво подготвяш?

Д: Не мога да скрия, че доста се вълнувам. Това е първото ми участие в София, и то точно в TELL ME. Доста висока летва, за която мисля, че съм готова. Елате с удобни обувки и много настроение, няма да сте разочаровани. Само ще споделя, че ще е наистина 100% музика от датски артисти.

В събота вечер можем да те видим и в Пловдив като част от аудио-визуалното събитие на MELFORMATOR. Какви сте ги намислили?

Д: Аз лично нямам търпение да чуя ptkchv, който този път няма да е отговорен само за визуализацията, но и ще направи откриващия сет. Не съм слушала селекция от ATNS от повече от 6 месеца и съм сигурна, че ще ни изненада доста приятно. Трябва да сме готови за нещо неочаквано от waysie както винаги. Със сигурност ELEN ще ни остави без дъх от танци. При Sayulke ще е доста горещо, определено. А Mironov ще придаде един перфектен завършек на цялата вечер. Събитието ще си заслужава, защото всеки ще представи най-доброто от себе си. Melformator is back in town!

Прочети повече за албума на Ross'N Lorina.

Заповядай на официалното афтърпарти на Go Guide Food&Drink Awards, когато ще слушаме LifeLike.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *