GO АГЕНТ В БЕРЛИН: ХРИСТИЯНА ВУЧЕВА

Християна с доклад за задължителните места в града и странните субекти, с които може да те срещне Берлин

0 коментара Сподели:

Християна е перфектното парти другарче. Запознах се с нея по време на една силна софийска вечер, стартирала със скромно парти в работен ден и завършила със сутрешен афтър. Впоследствие срещите ни продължиха все по тази линия. Християна е абсолютният пътешественик. Сега я намираме в Берлин и се възползваме от възможността да я разпитаме за местата, които си заслужават в немската столица, и някои особености на хората, които я обитават.


От колко време се подвизаваш в Берлин?
От около половин година.

С какво се занимаваш?    
Дойдох тук, за да работя по един арт проект за 4 месеца и да си поупражня немския. Взе че ми хареса и реших да остана още малко.

Какво ти се иска да знаеше, преди да се установиш тук?
Че е ужасно трудно да си намериш жилище на хубаво място и че годишните карти за градските музеи и галерии са супер изгодни.

Опиши ни типичен берлинчанин?
Такова животно няма. Като много други големи космополитни градове Берлин представлява един хаотичен мишмаш от хора, приютил всевъзможни аутсайдери и особняци от целия свят. Рядко ще срещнеш някого born and raised in Berlin (аз лично познавам само един и живея с него), а често по улиците ще чуеш повече английска и турска реч, отколкото немска.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна Берлин?
Не мога да назова конкретен човек. Градът ме срещна с доста непредсказуеми и нестандартни хора (и в положителния, и в отрицателния смисъл).

Най-нелепата свалка?
Немците според  моя опит са ужасно нелепи свалячи като цяло и рядко имат елегантен и джентълменски подход. Веднъж се опита да ме сваля наемодател, който ме покани на оглед в жилището му в полунощ. Друг път пък имах скайп интервю, отново за квартира, и собственикът се появи гол.

А за S&M случката със съквартиранта, който искаше да бъда доминантната му господарка и да нося кожени панталони вкъщи, дори не ми се говори…

Всъщност дори не знам дали минават за свалки, но определено бяха сред най-нелепите ми запознанства.

Препоръчай ни места за парти?
За всеки вкус има по нещо, най-вече за любителите на електронната музика. Традиционният избор на най-заклетите party animals обикновено са Berghain и Watergate, но трябва предварително да се заредите с търпение и не особено високи очаквания, защото опашките са дълги, а фейс контролът стриктен, така че като нищо след час чакане да си останете отвън. Популярните Boiler Room партитата се провеждат всеки месец в старата градска баня Stattbad Wedding, чийто празен плувен басейн е епицентърът на различни събития всяка седмица.
През по-голяма част от времето предпочитам да посещавам барове – в повечето от тях има диджеи всеки петък и събота, а атмосферата е доста по-неформална от клубната. Приятни локации за коктейл или танци са Mein House Аm See, Luzia, Paloma, White Trash, Salon zur Wilden Renate.

PS: www.top10berlin.de е добър сайт за бърза селекция на градска дестинация за clubbing, хапване, разходка, шопинг и пр., но за съжаление май няма английска версия.

Препоръчай ни места за хапване?
Без къри-вурст, дюнер и бира в Берлин няма как да минете. Освен това градът събира всички световни кухни – европейска, азиатска, ориенталска, американска и пр., и каквото и да ви се хапва, ще го намерите в изобилие. Markthalle 9 (закрит пазар за хранителни продукти от региона) всеки четвъртък от 17:00 до 22:00 се превръща в нещо като ресторантно хале и можете да опитате всевъзможни храни и напитки от целия свят, приготвени на място. Турският пазар за храни в Kreuzberg във вторник и петък е доста колоритно място, което бързо ще ви пренесе на няколко хиляди километра югоизточно от Берлин и предлага плодове и зеленчуци на страшно ниски цени и различни ориенталски и балкански специалитети.
От азиатските ресторанти харесвам Transit със семплото му тайландско и индонезийско меню, Adana Grill Haus предлагат греховно вкусни турски грил специалитети, в Santa Maria може да се насладите на мексикански ястия и добре приготвена маргарита, а всеки вторник такосите и текилата са по €1. Salut!
По-любознателните гастрономи могат да хвърлят един поглед и на: berlinfoodstories.com

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill).
Берлин е една от най-зелените европейски столици. Най-големият парк е Tiergarten – в самия център, срещу Бранденбургската врата. Харесвам и Friedrichshain Volkspark с горския му ландшафт и красивите скулптури и фонтани, както и Treptower Park с изоставения лунапарк, който, ако сте заредени с повече смелост, можете да разгледате, прескачайки загражденията и рискувайки да бъдете хванати в крачка от охраната (струва си). Разходките около каналите в Kreuzberg в слънчев ден и с бира в ръка също са задължителен ритуал. Без посещение на неделен битак и опит за пазарене с мургавите търговци за сваляне на цената на някоя ненужна стара вещ (а ако имате късмет, може да попаднете и на добра находка), престоят ви тук също няма да е пълен.

Битаците Mauerpark и Boxagener Platz са най-големите и най-популярните сред туристите, аз лично харесвам Nowkölln (до един от речните канали) и RAW-Flohmarkt (в стара жп фабрика).


Кои са забележителностите, които би вкарала в графа “задължителни”?
Pergamon Museum, защото ще видите неща, които никъде другаде няма да откриете – антични сгради и паметници са били буквално разглобени, пренесени и построени наново в сградата на музея. Стъкленият купол на Райхстага има страхотна архитектура и открива впечатляваща 360-градусова гледка над града, а входът е безплатен, с предварителна онлайн резервация. Дори да не сте особени фенове на класическата музика, Берлинската филхармония трябва да бъде посетена – архитектурата и акустиката са невероятни. Като символ на разделена Европа и Студената война Берлин е пълен и със забележителности и места, свързани с войната и Стената, които, за да усетите атмосферата и историята на града, е добре да разучите и посетите.

Има ли фестивална култура, харесала ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Доколкото знам, има доста open-airs през лятото, но още не съм ги проучила.

Най-странното място, на което си била на парти/прекарвала нощта?
Халета, мазета, индустриални сгради, но тук това май не минава за нещо специално или странно.

Какво ти липсва от България?
Хората и лютеницата.

С какво не можеш да свикнеш?
С немската пестеливост (разбирайте стиснатост). Както и с буквализма – винаги трябва да си директен и конкретен, с намеци и загатвания доникъде няма да стигнеш.

С какво се свиква лесно?
С ниските цени за западноевропейска столица и с карането на колело без страх за живота.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Берлин?
Безсъние.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Всички ми повтарят, че пролетта и лятото са супер, понеже е топло и слънчево, всички са навън – на пикник в парка или на разходка по улиците, и градът изглежда много по-жив и динамичен. Есента също е много красива, а зимата може доста да помръзнете, но коледните базари с греяно вино и печени кестени ще ви стоплят.  

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Стандартните – tripadvisor, google и до какъвто местен сайт/блог успея да се докопам.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Резервни обувки, бельо и връхна дреха. За останалото все ще се измисли нещо.

Ще се задържиш ли в Берлин?
Давам си време до лятото, пък по-нататък ще видим…

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *