ОТРАБОТВАНЕТО И ДРУГИ ВРЕДИТЕЛИ

Отработването е изключителен феномен, който заслужава почасово, съботно изследване

0 коментара Сподели:

Любимите на всички дълги празници неминуемо са съпътствани от уикенди за отработване. Ясно е за всички обаче (най-вече за шефа), че работният график в такива дни не протича както обикновено. Как изглежда програмата на един „отработен” ден, ще видим през погледа на средностатистически, не особено прилежен, но пък симпатичен служител.

09:00 – ОФИЦИАЛНО НАЧАЛО НА РАБОТНИЯ ДЕН
Легендата разказва, че в работни съботи по това време офисите се превръщат в къщи от захар и лакомства, точно като тази в „Хензел и Гретел”. Разбира се, никой не може да твърди това със сигурност, тъй като на Земята все още не се е родил служител, готов да прекрачи входната врата на работното място толкова рано сутринта през уикенда, за да докаже оспорваното становище.

10:30 – РЕАЛНО НАЧАЛО НА РАБОТНИЯ ДЕН
Пристигат най-ранобудните офисни обитатели, известни още като „отбора на натегачите”. Първите трима търпеливо изчакват да дойдат още поне двама колеги, за да могат всички вкупом да се втурнат към кафе машината и да създадат обичайния работен хаос около най-експлоатираното технологично устройство в офиса.

11:00 – РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА РАБОТНИТЕ ЗАДАЧИ
Кървав жребий до копирната машина определя кой от петимата „дебютанти” ще трябва да осигури необходимото за нормален работен ден количество лайкове, коментари и шервания във Facebook, докато останалите четирима се борят за отличието „Повелител на белота”.

12:30 – РАБОТА В ЕКИП
7 от общо 12 регистрирани във фирмата служители вече са в офиса. Това е максималната квота за брой присъстващи на работното място хора в съботен ден, определена от Международната асоциация за контрол на отработването. След установяването на валиден кворум групата решава параметрите на поръчката за обедно меню.

15:00 – ОТЧЕТ НА СВЪРШЕНАТА РАБОТА
Идва ред на една от най-неприятните задачи за всеки редови служител и човек, а именно – разбивка на сметката от обедното меню. Обичайно се регистрират липси в порядъка на 10-15% от общата сума на сметката, които биват покрити от средно 1-2 човека, докато останалите 5-6  небрежно симулират заетост и/или разсеяност.

16:00 – ОТСТРАНЯВАНЕ НА ДОПУСНАТИТЕ ГРЕШКИ
Дори в работата на най-добрите и сработени екипи понякога се появяват „пукнатини”, които изискват своевременна намеса и корекция.  В „отработени” дни подобни недоразумения могат да възникнат основно по отношение на активности, изискващи сложни калкулации и прецизна координация. В резултат на това във или около този час е препоръчително екипът да преразгледа отчетените данни и да установи:
а) истинността на резултатите от проведения турнир по офисен белот;
б) точния брой отметнати работни ангажименти, вариращ между (но не повече от!) 1 и 3;
в) количеството оползотворена за настолни игри копирна хартия, изискваща възстановяване.

17:00 – ПОДГОТОВКА ЗА ОФИЦИАЛНИЯ КРАЙ НА РАБОТНИЯ ДЕН
Включва преглед на (почти) отминалия ден и колективна клетва, съдържаща лексикалните формулировки „никога повече”, „отсега нататък”, „не беше редно”, „можехме да”, „следващия път ще” и „никой не трябва да разбира”.

18:00 – ОФИЦИАЛЕН КРАЙ НА РАБОТНИЯ ДЕН
Учените смятат, че в този час от работната събота магнитното поле около бюрата се променя драстично и внезапно започва да отблъсква близките обекти на разстояние  между 100 и 3000 м от себе си. Това твърдение отново е в сферата на хипотезите, тъй като досега не са генерирани емпирични доказателства на база наблюдение в реална среда.

А във всеки друг ден от годината важат десетте неписани офис правила.

 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *