Трейлърът за руския сериал „Чернобил“, който разгневи интернет

Отговорът на Москва срещу сериала на HBO обвинява ЦРУ за аварията

0 коментара Сподели:

Chernobyl на Крейг Мейзин се превърна в поредния вселенски хит на HBO, който закова рекордния рейтинг от 9,5 в IMDB с над 300 хиляди гласа, държи 96% фреш в Rotten Tomatoes и получи 19 номинации за награда „Еми“. Сред цялото това световно признание обаче има едно огромно изключение – Русия, където усилено се пропагандира мнението, че сериалът е крайно недостоверен. Твърдо решени да представят своята страна на нещата,

руските власти спонсорираха собствена версия на събитията от 26 април 1986, като първият трейлър на продукцията вече изтече в нета.

Вътре освен бутафорния пропс и слабата актьорска игра впечатление прави и осезаемият намек за намесата на ЦРУ във взрива на 4-ти реактор, довел до най-тежката авария в историята на ядрената енергетика. Необоснованите твърдения настрана, руският сериал визуално изглежда като бледа имитация, даже на ниво трейлър. Все пак бюджетът, отпуснат от руското министерство на културата, е едва 30 милиона рубли или нещо като $460 000. Това може и да звучи като достатъчно пари, но само за справка – по груба сметка HBO продукцията е изхарчила около 7 милиона за снимането на оригинала в Литва.

Виж повече: "Чернобил" – сериалът, който ще ви накара да се разтреперите

Колкото до придържането към фактите, според твърдение на създателя си Крейг Мейзин в The Chernobyl Podcast минисериалът разказва смекчена версия на историческите събития. „Имах избор между повече или по-малко драма и избрах да не прекалявам“, казва Мейзин.

„Това, което сте гледали всъщност, колкото и да не ви се вярва, е доста обран разказ в сравнение с това, което наистина се е случило.“ 

Дали е имало лоши агенти на ЦРУ и добри агенти на КГБ, които са се борили срещу тях, и дали наистина Горбачов и ЦК на КПСС в действителност са милеели за здравето на народа си, няма как да знаем със сигурност. Едно обаче е факт – уж случайно изтеклият трейлър предизвика гневни реакции в YouTube с над 60 000 палчета долу в рамките на минути, което доведе до свалянето му. Също така, ако си говорим за кино достоверност, един от автобусите вътре и една от пожарните имат еднакви регистрационни номера. Наистина. Детайлите са важни, защото създават дълбочина, която на свой ред създава автентичност. На руснаците обаче от бързане явно май не им е останало време да доизпипат каквото и да било.

Още 5 филма за "Чернобил"

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абинирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *