Go Оскари: Йоргос Лантимос – изкуство между омари, свещени елени и кралици

Той успява да се отличи с оригиналните си идеи за сценарии във време, когато всяка нова идея е добре забравена стара

0 коментара Сподели:

Като филмови фенове се вълнуваме от предстоящата церемония по раздаването на „Оскарите“ за 91-ви път. За да си информиран и подготвен за голямото събитие, подготвихме мини рубрика, която нарекохме OscarsGoGuide2019.

Нашият гайд ще те насочи какво ново има на Холивуд небосклона, кои филми си заслужават гледането, както и кои са топ режисьорите и актьорите тази година.  

Той успява да развълнува, а сюжетите му остават в главата ти дълго след като си изгледал филмите му. Той е европеец, номиниран многократно по фестивали. Той е грък, който вече три пъти се е „добирал“ до номинация за „Оскар“. Той е Йоргос Лантимос и тази година филмът му „Фаворитката“ има реални шансове да грабне статуетки в няколко категории.  Йоргос Лантимос – запомни това име, защото ще го чуваш все по-често.

Режисьорът с гръцки произход е крал на черната комедия и сатирата, които задълго остават в съзнанието. Неговото развинтено въображение отличава филмите му и за кратко време го превръща в един от най-обсъжданите режисьори в наши дни. Филмите му не са много, но си заслужават гледането особено от зрители, които търсят провокация. Ето четири от най-обсъжданите филми на Лантимос:

1. Dogtooth

Представи си, че живееш в пълна изолация от реалния свят, а собствените ти родители са инициирали това. В центъра на фабулата на Dogtoothе едно семейство, което живее в подменена реалност. Родителите са изградили тотално (извратен) нов свят в една изолирана къща и са внушили на децата си, че ще могат да излязат безопасно навън едва тогава, когато им падне кучешки зъб. Смесица от много лудост, wtfмоменти и множество въпроси, които зрителят сам си задава – това е Dogtooth. През 2009 лентата е номинирана за най-добър чуждоезичен филм, но не успява да се пребори за „Оскар“.

2. The Lobster

Представи си, че ако не можеш да си намериш интимен партньор в живота, биваш изпратен в санаториум, където е последния ти шанс. Ако го изпуснеш – се превръщаш в животно по твой избор. Това накратко е сюжетът в TheLobster.

TheLobsterе първият англоезичен филм на Лантомос, включващ звездния състав на Колин Фарел и Рейчъл Вайс. Подобно на Dogtooth, лентата може да бъде определена като черна комедия, но този път в комбинация с антиутопичен свят, пълен с обрати, създаден от Лантимос и съсценариста Ефтимус Филипу.

3. The killing of a secret deer

Колин Фарел влиза в ролята на лекар, чиито деца се разболяват от нелечима болест, а самият той има (или няма) вина за това. Фабулата в Thekillingofasecretdeerе трудно да бъде разказана, но нека споменем, че има много общо с гръцката митология. Прекрасната Никол Кидман също е част от актьорския състав, а лентата е отличена със Златна палма на фестивала в Кан през 2017 година.

4. The Favourite

Можем да обявим за най-нормалния филм на Лантимос, който е номиниран от Академията в десет категории тази година. Трите главни актриси получават напълно заслужено съответно номинация за главна роля на Оливия Колман и две за второстепенни роли за Ема Стоун и Рейчъл Вайс.

Действието се развива през XVIIвек в замъка на кралица Анна, където зрителят наблюдава борбата за власт, любов и територия на три жени, които, съзнателно или не, образували любовен триъгълник.

Харесван или оплюван – едно е ясно – филмите на Йоргос Лантимос няма да те оставят безразличен. Кога последно си се скандализирал истински от филм?

Прочети и тези интересни факти за Оскарите.

Научи нещо повече за Фаворитката.

Посети ни в Инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *