5 филма, които взеха „Оскар“ за най-добър филм през последните 5 години

Поглед назад преди церемонията

0 коментара Сподели:

Като филмови фенове се вълнуваме от предстоящата церемония по раздаването на „Оскарите“ за 91-ви път. За да си информиран и подготвен за голямото събитие, подготвихме мини рубрика, която нарекохме Go Оскари.

Нашият гайд ще те насочи какво ново има на Холивуд небосклона, кои филми си заслужават гледането, както и кои са топ режисьорите и актьорите тази година. 

С наближаването на церемонията по раздаването на „Оскарите“ се увеличава и напрежението у публика и критици. Големият въпрос, който всички си задават, е кой ще грабне статуетката за най-добър филм (Вest picture)?

След като вече разгледахме номинираните филми тази година, решихме да ти припомним големите победители за последните пет години:

2014 – 12 years a slave

Филмът на Стийв Маккийн засяга темата за робството в Америка. Любопитен факт е, че лентата е базирана е върху едноименния автобиографичен роман на Соломон Нортъп. Той е роден като свободен афроамериканец в Ню Йорк, след като е подведен от работодатели и продаден  за роб. Лентата проследява премеждията му по пътя към свободата. Именно тази история, както и реализирането ѝ са отличени с голямата награда. В ролите влизат Чуетел Еджиофор, Майкъл Фасбендер и Бенедикт Къмбърбач, а един от продуцентите е Брад Пит. 12 years a slave печели цели три „Оскара“.

2015 – Birdman

През 2015 изборът за големия победител на „Оскарите“ е доста нетипичен. Лентата се нарича Birdman и е странна комбинация от комедия и драма с псевдосупергеройски привкус. Режисьор е Алехандро Иняриту, когото познаваме и от филма The Revenant, донесъл първи „Оскар“ на Леонардо ди Каприо през 2016.

Birdman разглежда откъс от живота на застаряващ актьор, който в миналото е бил известен с ролята си в супергеройски филм. Опитите му да адаптира пиеса за Бродуей водят до редица комични и трагични събития. В ролите са Майкъл Кийтън, Едуард Нортън и Ема Стоун, а филмът грабва цели четири „Оскара“.

2016 – Spotlight

Майкъл Кийтън е част и от проекта, който печели голямата награда година по-късно. Spotlight е филм на Том Маккарти, засягащ сериозната тема за разследващата журналистика в Америка. На фокус са скандалните разкрития в католическата църква, свързани с насилие върху деца от служители на църквата. В актьорския състав влизат още Марк Ръфало и Рейчъл Макадамс. Грабването на голямата статуетка от  Spotlight е едновременно изненада заради тематиката, но и радост за филмовите критици, тъй като филмът заслужава напълно двата спечелени „Оскара“ – за най-добър филм и за най-добър оригинален сценарий.

2017 – Moonlight

Големият победител следващата година е свързан и с един от най-големите гафове в историята на „Оскарите“. Вместо статуетката да бъде връчена на екипа на Moonlight, е произнесен друг победител – La La Land. След като всички са на сцената, бива обявено объркването, което произвежда и голям скандал след церемонията. Двете статуетки за Moonlight всъщност са голяма изненада , тъй като всички прогнози сочат La La Land за фаворит.

Moonlight е филм на Бари Дженкинс, който се фокусира върху живота на хомосексуално цветнокожо момче.

2018 – The shape of water

Вълшебната история на Гийермо дел Торо за любов между жена и водно създание печели одобрението на Академията и се сдобива с големия „Оскар“ миналата година.

The shape of water e красиво заснет филм в типичния приказен стил за мексиканския режисьор, познат ни от Pan’s Labyrinth.  Лентата се сдобива с цели четири „Оскара“.

 

Кой ще бъде големия победител тази година – ще разберем на 24 февруари. 

Виж кои са 5те интересни факта за Оскарите, които може би не знаеш.

Готов ли си за София Филм Фест?

Посети ни в инстаграм и виж какво можеш да спечелиш.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *