ЗЕМИ ТОЯ ЗАМЪК… ПОДАРЪК ОТ САЛВАДОР ДАЛИ

В историята има и мъже, за които изречението "Ще ти купя замък" не е само начин да вкарат поредната мацка между завивките. Сюрреалистът Салвадор Дали е един от тях

0 коментара Сподели:

Всяко момиче мечтае да стане принцеса, когато порасне, но какво е принцесата без замък? Замъкът обаче е скъп, а и подобно строителство все още няма по нашето Черноморие и планинските ски курорти. Нито тате, нито богатото гадже лесно могат да го осигурят. В този момент реалността среща мечтите и ги прави по-малки, по-битови и далеч по-осъществими. И така дамите започват да мечтаят за Кю 7, оригинален Луи Вюитон, една седмица на Хаваите… добре, и Гърция става…

Все пак в историята има мъже, за които обещанието „Ще ти купя замък“ не е само клише, за да вкарат поредната мацка между чаршафите. Салвадор Дали е един от тях. Всички фенове на сюрреалистичното знаят за голямата му любов към съпругата и муза Елена Дяконова – Гала, родена в Татарстан, определяна от художници и поети като дребна жена с грозни колене. Не мислете, че й завиждам за замъка. Просто искам и моето гадже да спре с цветята и романтичните вечери, за да събира за замък. На Гала й се е наложило да почака този подарък близо тридесет години, но предвид факта, че цената му била милион и половина испански песети, това дълго чакане е напълно оправдано.


Салвадор Дали се влюбва в полуразрушената сграда в средновековното градче Пубол, Северна Испания, и решава да я реставрира. За Гала, която по-късно става собственик, това не е замък изненада. Тя участва в декорирането на новата си придобивка и много държи всичко вътре да е семпло – нещо, което май не се е получило успешно заради екстравагантните разбирания за стил, присъщи на художника.
Градината може да бъде оприличена на лабиринт от кипариси и розови храсти, между които Дали умело скрил своите каменни слонове с дълги крачета. В дъното на този лабиринт е разположен фонтан, приличащ на древногръцки храм.

Веднъж влязъл в замъка, туристът се натъква на трон, строго охраняван от две дървени лъвици. Таванът над трона е изрисуван от самия Дали, един от  дванадесетте негови стенописи в замъка, и наподобява небе. Всяка зала е пищно украсена със свещници, множество порцеланови фигури, гоблени, картини и висящи от полилеите изсушени цветя. Видимо е, че семейство Дали са проявявали интерес към музиката – в гостната са разположени огромен роял, грамофон, магнетофон и куп плочи.


Вътрешната част на кулата в замъка е боядисана в черно. Смята се, че това е било място за отдих за Гала и Салвадор, а днес там се помещава гардеробът на музата. Голяма част от роклите й са по дизайн на съпруга й и правят впечатление с пищност и блясък.
За татарстанската принцеса е бил построен специален, просторен будоар, в който тя прекарвала голяма част от времето си. Всичко вътре било по идея на художника, дори плочките около ваната и златните кранчета на чешмите.

Спалнята на Гала е решена в синьо, а леглото й прави впечатление с малките си размери.

Един от слуховете около замъка е, че художникът го купува, за да държи съпругата си далеч от дома им във Фигерас заради новопоявилата се муза в живота му, певицата и художник Аманда Лиър, която често отсядала при него.

Предполага се, че самата Гала също е имала авантюри по това време. Салвадор Дали посещавал Пубол само ако тя го покани с писмо, и никога не преспивал там. Въпреки тези спекулации той е съсипан от смъртта на съпругата си през 1982 година. Тогава той наследява замъка, където е погребана Гала, и се мести в него, за да бъде „близо до музата дори и след загубата й“. Две години по-късно в кулата избухва пожар. Сюрреалистът едва оцелява. Негови приятели виждат в злополуката опит за самоубийство, след който Дали никога не се завръща в замъка.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *