#HEFORSHE – ЗАЕДНО СРЕЩУ НЕРАВЕНСТВОТО

Ема Уотсън покани мъжете да се включат в дебата за равенството между половете

0 коментара Сподели:

Мислите че “феминизъм” е мръсна дума? Представяте си феминистките като жени с мазни коси, които не носят сутиени? Препоръчвам ви да отделите 11 минути и да изгледате речта на Ема Уотсън пред ООH, посветена на равенството между половете. Речта е по повод основаването на солидарното движение за равенство HeForShe, чиято цел е да включи мъжете в дебата.

Феминизъм означава равни възможности за мъжете и жените. Ако си мислите, че това е проблем само на страните от Третия свят, грешите. За съжаление днес той все още е утопия. Нито една държава в света не е постигнала пълно равенство между мъжете и жените.


Българките сме късметлийки на фона на жените в страни като Ирак, Иран и Индия, на които не се разрешава да ходят на училище, които биват омъжвани на невръстна възраст, които често биват малтретирани от много по-възрастните си съпрузи и техните семейства. У нас няма драма за една жена да следва в университет, да излезе с къса пола по улиците…

Преди да се заблудите, че в България всичко е цветя и рози, нека ви припомня пресния случай с хубавата учителка от първия учебен ден.

Снимката ѝ обиколи социалните мрежи, събирайки хиляди лайкове, но и грозни, обидни и неприлични коментари.

Жените трябва да работят два пъти по-усърдно от мъжете, за да се докажат в професията си, особено ако имат амбиции за висок пост. Ако успеят да го постигнат, пък почват да доказват, че не са стигнали дотук, отбивайки се в нечии легла. Европейската комисия от години обсъжда въвеждането на задължителни квоти за жени на ръководни позиции. Приемането на това решение обаче среща съпротивата на някои държави, включително България.

Ако, четейки това, си казвате: “Какво ми пука за някакви са кариеристки”, нека ви обърна внимание на друг проблем, свързан с неравенството – домашното насилие.

По официални данни всяка четвърта жена у нас е била жертва на домашно насилие.

По официални – а колко ли жени не са се осмелили да сигнализират за терора…

Да се върнем на речта на Ема Уотсън. В нея момичето на Хари Потър емоционално, но и уверено приканва мъжете да се включат в дебата, да подкрепят жените по пътя на равенството. Неравенството не е женски проблем, а проблем на цялото общество. Ако само половината от хората участват в дебата, този проблем няма да се реши.


За да не бъда голословна, ще цитирам тревожна статистика от речта на г-ца Уотсън. Ако не вземем мерки сега:

•    15,5 милиона момичета ще бъдат омъжени в ранна възраст през следващите 16 години.
•    Поне до 2086 г. африканските момичета няма да имат възможност да получат средно образование
•    Ще са необходими 75 години, докато жените започнат да получават еднакви заплати като мъжете за еднаква работа.

Това е горчивата реалност. Ние можем да я променим – мъже и жени заедно. Кой, ако не ние? Кога, ако не сега?

В движението #HeForShe до момента са се включили над 127 хиляди души. Хиляди мъже изразяват подкрепата си към жените с #HeForShe или снимки, на които държат табелка с хаштага.


 

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *