БЪЛГАРИНЪТ, КОЙТО ПРОМЕНЯ ЖИВОТА НА ДЕЦАТА С АУТИЗЪМ

20-годишният Делиан Тихоморов разработва революционно приложение за аутисти

0 коментара Сподели:

По време на сутрешния ми Facebook мониторинг преди известно време попаднах на статия в Mashablе, която, признавам си, кликнах само защото усмихнатият младеж на снимката имаше българско име. С всеки следващ ред от материала Делиан ме впечатляваше все повече и повече. На последния вече бях „Уау“ и пратих статията на няколко души, които бях сигурна, че също ще я оценят.

След това намерих Делиан във Facebook, Google+ и Twitter… Ок, може би е редно да ви разкажа с какво 20-годишният българин, живеещ в САЩ, ме впечатли толкова много. Той разработва приложение, което има потенциал да направи революция в медицината, по-конкретно в терапиите за деца аутисти. Свързах се с него, за да ми разкаже повече.

Делиан ми обясни, че работи по проекти, свързани със здравеопазването, от доста време. Вдъхновил се да направи приложението Nightingale обаче, когато баба му се разболяла от рак на гърдата. Бил шокиран от това, колко бавно се предава информацията между болниците и пациентите. Убеден бил, че има много по-ефикасен и бърз начин това да се случва.

Nightingale помага на терапевтите да записват данни на деца с аутизъм. Терапевтът може да следи на таблет колко често детето има гневни пристъпи, колко често става от мястото си и как възприема направления. Софтуерът е на бета-ниво, но вече има хора, които го ползват. Следващата стъпка за приложението, което работи под Android, е и родителите да могат да следят данните за децата си чрез собствените си таблети.

Занапред моделът може да се приложи и за други психически разстройства, обяснява Делиан.


20-годишният българин е получил 100 000 долара финансиране от създателя на Pay Pal Питър Тийл, за да разработи приложението. Напуснал е Масачузетския институт по технологии, за да изпълни мечтата си. От лятото на миналата година живее в Сан Франциско и работи в Силициевата долина. „Влюбих се в града и се върнах през юни 2013 г. Това е любимият ми град на земята. Не мога да си представя да живея някъде другаде на този етап от живота ми.“ Така ми отговаря на въпроса, как му се струва Сан Франциско.


Разказва, че денят му започва със закуска и тренировка. Следва придвижване с колело до офиса, където е зает с кодинг, разработване на дизайн и разговори с клиенти. През свободното си време пък обича да се катери по скали, да се среща с приятели и семейството си.

На тривиалния ми въпрос, липсва ли му България, ми обяснява, че от много малък живее в САЩ, но почти всяко лято си идва, дори е участвал в няколко летни програми по математика и компютърни науки тук.

„Може ли да се каже, че живееш американската мечта“, го питам, а той отговаря „Мисля, че да“.

Добавя, че родителите ми са изживели наистина американската мечта, защото са започнали от нулата. Неговият живот е бил много по-лесен от техния, защото основата му е била семейство от средната класа.

След края на виртуалния ми разговор с Делиан, останала все така впечатлена, се сещам за думите на Стив Джобс: „Само хора, които са достатъчно луди, за да си мислят, че могат да променят света, са тези, които всъщност го правят.“ Успех на 20-годишния българин, чиято мечта е да промени света на хората с аутизъм!

Запознай се и с българинът, който може да заживее на Марс.

 

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *