ШАНТЕЛ БРАУН: ЕДИН МОДЕЛ СРЕЩУ ВСИЧКИ СТЕРЕОТИПИ

Модел с рядко заболяване на кожата променя лицето на модата

0 коментара Сподели:

„Много хора имат своя собствена история, но моята е изписана върху тялото ми", казва Шантел Браун във видео прослушването си за участие в America’s Next Top Model. Двайсетгодишнaтa канадка беше избрана да бъде една от 14-те състезатели  в този сезон на реалити предаването това лято. Една сбъдната мечта! За съжаление нейното участие приключва сравнително бързо заради „невъзможност да се отпусне“ на снимки.
"Имаше сериозна врява в социалните мрежи. Но аз просто им казах да се успокоят и че това е просто едно шоу", споделя с усмивка тя.

И наистина елиминирането ѝ се оказва без значение, все пак тя вече е едно от лицата на световноизвестната марка Desigual. Как е успяла? Накратко – тя е различна.
"Desigual прокарва идеята, че необичайно, различното и уникалното е истински красивото, затова сметнаха, че аз съм идеалният човек за тази цел."

Преди около четири години Шантел е диагностицирана с витилиго – състояние, което причинява неравномерна депигментация на кожата. Точната причина за появата на заболяването не е известна, въпреки че повечето експерти смятат, че това е автоимунно заболяване, при което имунната система на организма погрешно атакува и унищожава определени клетки. Болестта засяга около 0.5% от световното население.
Да попаднеш точно в тези проценти няма как да не е трудно, но Шантел признава, че в един момент просто се научаваш да живееш с това, което имаш.

Просто реших, че трябва да си кажа, че съм красива, защото все пак ще изглеждам така до края на живота си. Имах нужда да го приема и да се науча да го използвам в моя полза.

Това, което я изтласква напред, е увереността и непоколебимият ѝ дух, съчетан с необичайната ѝ красота. След завръщането си у дома в Торонто тя е затрупана с предложения и ангажименти и оттогава не е спирала да работи: модни ревюта, фотосесии и рекламни кампании, както и съвместната ѝ работа с Desigual. "Те имаха нова линия, която имаше много точки. В клипа на кампанията има една част, в която точката на един шал съвпада идеално една точка на кръста ми и това беше едно от най-красивите неща, които съм виждала някога."

Но Шантел невинаги е приемала всичко с такава лекота. Споделя, че в определени моменти е била измъчвана от мисли за самоубийство, но някак е успяла да намери сили да продължи напред. Детството ѝ е било изпълнено с епитети като "крава" и "зебра", което оставя дълбок отпечатък в съзнанието ѝ. Но преместването от Калифорния до Канада заедно с цялото семейството ѝ дава възможност за ново начало.

"Всеки от нас знае малко или много какво е да си различен, всеки се чувства различен. Аз не се опитвам да бъда модел за подражание, наистина смятам, че всички неща, които ни отличават, ни правят истински красиви. Позволете на всичките ви странности да блестят!"

Социалните мрежи също играят огромна роля в успеха ѝ: тя има повече от 245 000 последователи в Instagram (платформата, в която била открита от Тайра Банкс), където тя споделя всичко ново около живота и работата си.

Шантел Браун променя дефиницията на това, което традиционно се счита за стилно, красиво и висша мода. Тя не е от момичетата в индустрията, които сякаш излизат на конвейер, и в това се крие истинската ѝ сила. Отказва да повярва, че предразсъдъците и наложените от обществото стереотипи могат до такава степен да определят съдбата на някого. И не е единствената. Сиера Сандисън, победителката в Мис Айдахо 2014, гордо носи инсулиновата си помпа по време на кръга с бански. Както и Блейк Бекфорд, който страда от улцерозен колит, но безсрамно позира гол до кръста.
Когато нещо такова се случи веднъж, това е чиста случайност, два пъти е съвпадение, но при третия случай вече се превръща в тенденция. Дано.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *