ФАНТАЗИЯТА УМИРА ПОСЛЕДНА

Този текст няма претенцията да ви запознае с най-актуалните, първокласни фентъзи поредици. Нито с най-продаваните. А с онези, които удовлетворяват и трите условия. Ако не и още три пъти по три.

0 коментара Сподели:

ПЪРВИЯТ ЗАКОН (Колибри) е дело на Джо Абъркромби, известен в Туитър като @LordGrimdark.  Българската публика познава епичната класическа трилогия „Първият закон“, както и чутовния екшън  „Герои“, а наскоро излезе още един самостоен роман – „Червена страна“. С дръзкия си маниер и специфичен хумор, „Гласът на острието“, „Преди да увиснат на въжето“ и „Последният довод на кралете“ префасонираха всички представи за фентъзи жанра. Авторът активно контактува с феновете си, поддържа блог и дори статусите му в социалните мрежи са източник на неизтощимо въображение. Първата книга от дългоочакваната нова поредица, „Half a Кing”, беше публикувана във Великобритания и САЩ през юли тази година. Догодина я чакаме и на български език.

ПЕСЕН ЗА ОГЪН И ЛЕД (Бард) През 2011 г. списание „Тайм“ обяви Джордж Реймънд Ричард Мартин за една от най-влиятелните личности.

Той започва да пише още като дете, а съседските малчугани си плащат, за да четат неговите страховити истории.

По-късно се пристрастява към комиксите и започва да вае фантастични разкази за аматьорски издания. „Песен за огън и лед“ принадлежи на един измислен свят, а събитията и персонажите напомнят за автентични истории и личности от западноевропейската история – особи с благовиден морал, прикриващ крайна разюзданост и жестокост. „Какво е „Песен за огън и лед“? Това е единствената фентъзи поредица, която бих поставил на нивото на „Властелинът на пръстените “, написа „Чикаго Трибюн“.

Зад ДОСИЕТАТА НА ДРЕЗДЕН (Колибри) стои Джим Бъчър, един мъж на 43. Страстите на живота му не подлежат на съмнение: писане и бойни изкуства. Живее в Индипендънс, Мисури, заедно с Шенън (странно, кой живее с жена си в наши дни), сина си и кучето пазач Ф. Д. М. Бъчър. Татко Бъчър прелъсти публиката с интелигентно съвременно фентъзи – суперпоредицата „Досиетата на Дрезден“, вдъхновила едноименен телевизионен сериал с продуцент Никълъс Кейдж. Оттогава е абониран за челните места в листата с бестселъри на „Ню Йорк Таймс”. Свирепи демони, отмъстителни вампири, лукави феи и безскрупулни мафиоти – сюжетите му рисуват един паралелен свят, изплувал от най-зловещите кошмари. С „Фуриите на Калдерон“ стартира другата мащабна серия на писателя, класическият фентъзи шедьовър „Кодексът Алера“.

ДЕМОНСКИЯТ ЦИКЪЛ (Колибри) започва със „Защитения“ – един феноменален дебют, който покори света с лекота. В центъра на историята е животът на Арлен, момче от Потока на Тибит, станало жертва на демонската чума.

Въпреки цялата си нечовешка мъка, Арлен успява да осъзнае, че страхът, а не демоните, осакатява човечеството.

Това му помага да изостави сигурността на дома и да тръгне на път. В „Пустинно копие“, втория роман от „Демонският цикъл“, битката на човечеството срещу силите на злото продължава. Докато старите съюзи се разпадат и изникват нови, се пръква нов вид демони, по-умни и смъртоносни от всичко, което хората са виждали. Плътни образи, умело построен контекст, много екшън и интригуващи битки – мнозина смятат, че поредицата на Питър В. Брет е най-значимият и кинематографичен фентъзи епос от „Властелинът на пръстените“ насам.

МЪГЛОРОДЕН (Бард) След смъртта на Робърт Джордан, Брандън Сандерсън е посочен от вдовицата му, Хариет МакДугъл, като творец, достоен да завърши „Колелото на времето“. Причината за този избор се казва „Мъглороден“. Хариет била силно впечатлена от трилогията, в която мъглите властват нощем, а денем светът се подчинява на лорд Владетеля. И така, млад мъж с тайнствен произход предизвиква мрака, за да спаси страната си. Хиляда години по-късно светът е пустиня от пепел и всеки опит за бунт срещу безсмъртния император е обречен. Затова пък надеждата остава и тя има очи на дете. „Последната империя“ е само началото на това „изключително сказание за магия, мистерия и божества“, както го определи Майкъл Муркок.

ХРОНИКИТЕ НА КРАЛЕУБИЕЦА (Прозорец) са апогей в творчеството на Патрик Ротфус. „Името на вятъра“ е безапелационен дебют, който позволява на читателите „да влязат“ в тялото и мисълта на магьосника, за да усетят магическото с всичките си сетива. При това без да се забъркват в лют екшън. Протагонистът на този солиден роман, който не отегчава нито за миг, носи името Квоте, а светът му приписва и геройства, и злодеяния. Единствен той не знае кой е, нищо че е надарен с много способности. Първата книга от поредицата „Хрониките на Кралеубиеца”, излиза през 2007 г. и става бестселър №1 в списъка на „Ню Йорк Таймс”. Този сензационен успех задължава Патрик Ротфус да напусне университета и да се посвети на писателската си кариера.

По всичко личи, че актуалните звезди на фентъзи и фантастичния жанр бягат от клишетата и стереотипите, белязали тази територия в продължение на десетки години. Персонажите са приземени, ритъмът е овладян, а зрелищното отстъпва място на оригиналното. Ние нямаме нищо против тази тенденция. Но да видим какво предстои!

Разбери и кой се страхува от Харуки Мураками?

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *