GO АГЕНТ В МАНЧЕСТЪР: НОРА ШИРОКОВА

За традициите по посрещане на новодошлите студенти, джънка и карането от "грешната" страна на пътя...

0 коментара Сподели:

Нора е човек с много и разнородни интереси, дейна и изключително усмихната. Върши толкова много неща едновременно, че ако денят имаше повече от 24 часа, съм убедена, че пак нямаше да й стигат. Преди живееше в Италия, но отскоро е на британска територия и има какво да ни разкаже. Ето.

От колко време се подвизаваш в Манчестър?
Преместих се в Манчестър преди няколко месеца, за да продължа образованието си.

С какво се занимаваш?
Записах магистратура по Международен Бизнес и мениджмънт в Manchester Business School, The University of Manchester.

Какво ти се иска да знаеше, преди да попаднеш тук?
Че наричат Манчестър най-дъждовния град във Великобритания… Въпреки че успях да се полюбувам и на изненадващ месец от над 30 градуса през лятото.

Опиши ни типичен местен?
Честно казано, местните не са много. Трудно е да срещнеш истински Mancunian в града с най-големият кампус в Европа – 70 000 студенти. Познавам само един, има уникално чувство за хумор и самоирония.

Разкажи ни за най-интересния човек, с когото те срещна  Манчестър?
Труден въпрос. Манчестър е град, който предлага огромно разнообразие от личности, характери и националности.  Всички са интересни по своя си собствен начин.

Най-нелепата свалка?
Ха-ха-ха. Коя от всички? Тук често се случва да бъркат значението на думата „обич“. Точно след първата среща или дори по-лошо – по време на нея, решават да споделят любовта си.

Спомням си и един случай – мъж, с когото тъкмо се бях запознала, настояваше да подпиша договор, с който да удостоверя, че ще бъдем една година заедно.


Препоръчай ни места за парти?
Манчестър приютява над 450 бара и предлага за всекиго по нещо. The Alchemist е едно от любимите ми места за чаша вино, приятен разговор с приятели и chill след лекции. Едно от местата, което ми е направило силно впечатление, е The Albert Hall, бивша методистка църква, превърната в live music bar. Сред гостите му са Lykke Li, Sam Smith, John Newman. За любителите на електронната музика мястото е The Warehouse Project, но плануването трябва да започне отрано, тъй като билетите са разпродадени за месеци напред. Любителите на футбола също могат да се порадват на своите любими City и United, често засичани в известната дискотека Suede.

Препоръчай ни места за хапване?
Британците не са познати със своята кухня, но затова пък имат едни от най-добрите интернационални ресторанти. Umezushi е задължително място за любителите на японската кухня, следван от Australasia – уникална комбинация от австралийска и азиатска кухня. За тези, които искат да прибавят пикантна нотка в живота си, мястото е Mughli – предлагащ традиционна индийска и пакистанска кухня, но няма как да не спомена и ресторант Istanbul, един от най-известните в града, в който можеш да намериш и любими български ястия.

Препоръчай ни места за почивка (парк или нещо друго за chill)?
Темпът на живот тук е прекалено забързан и трудно можеш да видиш хора, които си почиват под слънчевите лъчи. Лично аз имам едно много любимо място, където обичам да сядам с книга в ръка, кафенeто на книжарница Waterstones. Градът предлага и огромно разнообразие от зелени площи, перфектни за следобеден chill под слънцето, в случай че времето го позволява, разбира се.

Кои са забележителностите, които би вкарала в графа “задължителни”?  
Сградата на общината, задължително. Една от най-старите и изключително красиви постройки в града. Както и една от библиотеките на Manchester University – John Ryland Library, построена през 1899 година в неоготически стил и съдържаща една от най-големите и редки колекции от книги и папируси във Великобритания. И тъй като Манчестър е познат с двата си небезизвестни отбори – стадионите на Manchester United и Manchester City. За shopping любителите мога да предложа Trafford Centre, мол с над 300 магазина и огромно разнообразие от заведения и атракции.

Има ли фестивална култура, харесала ли си фестивал, който се случва в града или наоколо?
Тъй като Манчестър приютява огромно количество студенти, техните партита и фестивали са едни от най-големите и забележителни в града. Мисля, че Pangaea Festival, фестивалът за посрещане на новодошлите студенти, е един от най-интересните, със 17 гост dj, 8 сцени и задължителен dress code, преливащ от всевъзможни животни, ацтеки, амазонки и пещерни хора.

Най-странното място, на което си била на парти/прекарвала нощта?
Бих казала Pangaea Festival.

Какво ти липсва от България?
Семейството и приятелите ми!

С какво не можеш да свикнеш?
Не мисля, че има нещо, с което да не мога да свикна. С всичко се свиква, а и намерих много нови и интересни хора, които помагат за процеса на приобщаване. Всъщност трудно се свиква с junk/fast food културата. Понякога нямаш време и имаш нужда да хапнеш нещо набързо.

Опитайте се да намерите едно заведение, предлагащо нещо набързо, което да е и здравословно. По-добре не си правете труда – няма такова.


С какво се свиква лесно?
Противно на очакванията ми – с шофирането от „грешната“ страна на пътя.

Каква суперсила би ти свършила добра работа в Манчестър?
Би ми се искало да мога да спирам времето, тъй като то е дефицит.

Кое време от годината е най-доброто да ти дойдем на гости?
Лятото! Радвахме се на страхотно лято тази година. Но все пак не забравяйте, че сте в Англия и че най-вероятно ще ви потрябва чадър поне веднъж на ден… или на час…

Кой е твоят източник за travel информация в мрежата?
Tripadvisor и www.manchesterbars.com, който, противно на името си, предлага информация освен за най-добрите барове, така и за ресторанти, театри, хотели и изобщо за цялата гама от социални дейности, които се случват в Манчестър.

Кои са трите задължителни неща, които взимаш в себе си, когато пътуваш (изключваме тройката на лични документи, пари, телефон)?
Четка за зъби, зарядно и книга, която винаги успява да те спаси от скуката, дори и при най-дългото закъснение на полета.

Ще се задържиш ли в Манчестър?
Мисля за Манчестър като за преходна точка към нещо по-пъстро и по-предизвикателно. Светът е пред мен!

Припомни си и какво разказа Християна за Берлин.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *