ДЕСЕТТЕ ТИПА ТУРИСТИ, КОИТО МОЖЕШ ДА СРЕЩНЕШ В СОФИЯ

Кои са правилата, когато имаш интеракция с чужденец и по какъв начин трябва да се държиш с него

0 коментара Сподели:

С евентуалното настъпване на лятото, което все още ни е трудно да разпознаем предвид студовете, ниските температури и снега, се появяват и туристите – тези разноцветни шумни хора по улиците, които по една или друга причина са избрали София за тяхна ваканционна дестинация. Кои са основните типове чужденци из София и какво да правим при среща с тях, можете да прочетете по-надолу.

STAG PARTY (АНГЛИЧАНИ)

Ергенските партита са едни от най-неприятните за присъстващите, но пък най-доходоносни за бизнеса групи туристи. Произходът им обикновено е британски, редки случаи арийски. Характерно за тях е, че България е тяхна любима дестинация и са по-рядко срещани в други държави. Ще ги познаете по това, че са само мъже, имат стаден инстинкт, вдигат много шум, създават хаос и дисбаланс в екосистемата, в която се появят поради целодневното наличие на алкохол в кръвта си. Появяват сe по нашите географски ширини на групи за сравнително кратки интервали от време между уикенд и седмица и посещават единствено заведения, така че, ако ходите на църква, музеи или театър, е малко вероятно да ги срещнете. Разпадат се на отделни индивиди, когато отново се върнат по родните си места. Взаимодействието с тях е препоръчително да се избягва, освен ако не са чак толкова пияни или пък вие не сте достатъчно пияни.

АЗИАТСКИ ТУРИСТИ (И ТЯХНОТО ОСНОВНО ПРОЯВЛЕНИЕ – ЯПОНСКИ ТУРИСТИ)

Друг вид групови туристи, които обаче за разлика от ергенското парти, което обитава особено често България, са популярни по цял свят. Популациите им са по-големи от тези на stag party-то и значително по-дисциплинирани. Отличават се по големите си (японски) фотоапарати и обикалят основно забележителности, които да фотографират. Взаимодействието с тях е почти невъзможно поради езикови и културни бариери, но съжителството в едно и също пространство не създава почти никакви проблеми за разлика от съжителството с предната група.

ТИЙНЕЙДЖЪРИ ОТ ЗАПАДНА ЕВРОПА

Гледали ли сте онази реклама на ИКЕА, в която едно момиченце тряска вратите на всички мебели в дома си, защото родителите му не го пускат на Слънчев бряг. Тази група отново е предимно с британски произход. Сходна е по интереси със stag party групата, но за разлика от нея се случва да няма необходимата възраст, за да има същите занимания. Именно фактът, че възрастта тук може да не се окаже проблем при купуването на алкохол, както и ниската му цена дори за тийнейджър, карат западноевропейските средношколници да преминават през България, като обикновено София е само спирка по пътя им към летните курорти, освен ако не са организирани от училище или друга авторитетна институция. Взаимодействието с тях не е препоръчително поради крехката им възраст и възможните усложнения, до които това може да доведе.

БЕКПЕКЪРИ (АВСТРАЛИЙЦИ)

 

Леко мръсни, с наличие на изкуствени или естествени расти, тези туристи обикновено се движат по единици, тъй като това улеснява намирането на по-евтин подслон. Те предпочитат коучсърфинга и така осъществяват най-близко от всички други видове взаимодействие с локалните си събратя. Предполага се австралийският им произход, но може да бъдат и с европейски или американски корени. Те имат най-дълъг период на престой (в България и във всяка една друга страна, през която минава пътят им), тъй като Австралия е прекалено далече, за да идват често. Взаимодействието с тях е най-приятно и възможно в сравнение с предходните групи, но при австралийските екземпляри ще се сблъскате с нечленоразделна форма на английския им акцент.

АМЕРИКАНЦИ

Противно на клишираните очаквания американците са едни от най-приятните туристи. Могат да бъдат сами, по двама или в малки групи. Обикновено активно търсят комуникация и могат да варират в поведението си според щата, от който произхождат. Няма ограничения за взаимодействието с тях. Подвид на американците, известен у нас, са американските военни. Техните представители идват от бази в относителна близост до България като Косово например. Те са сами или в съвсем малки групи и се разпознават по униформите или телосложението си. Обикновено са общителни и също като общия вариант на американците търсят комуникация с местните. Взаимодействието с тях рядко крие рискове.

ИНДИЙЦИ

Индийците се познават най-вече по това, че са единствените хора, които са дошли, за да се пазарят. Дали ще са на Женския пазар или в скъп ресторант, те със сигурност ще се опитат да платят по-малко или да получат нещо повече. Обикновено са само мъже с мургав тен и широки усмивки. Контактни са, особено що се отнася до нежния пол, и често имат базисен български речник, състоящ се от изразите  „Ти си хубава”, „Една бира”, „Колко пари” и техни вариации.

СВИДЕТЕЛИТЕ НА ЙЕХОВА

Свидетелите на Йехова са най-лесно разпознаваемият тип чужденци. Облечени в изрядни костюми и с папки в ръце, те са тръгнали по нашите земи с мисия. Стараят се да осъществяват контакт с местните обекти на спасение по широки улици, ключови площади и въобще места, с голям поток на хора. Обикновено имат какво да ви предложат – от малки книжки до безплатни уроци по английски и други безплатни групови занимания. Въпреки благия им вид взаимодействието с тях не е препоръчително.

САМОТНИ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ

Самотните пътешественици са разнообразна група, по-често мъже и по-рядко жени, носещи някакъв мистицизъм около себе си. Могат да бъдат от всякакви националности и са се озовали в България по най-различни причини. Невинаги търсят контакт с други хора, но ако ви се случи да ги заговорите, могат да ви разкажат най-интересни истории.

ДОШЛИ ЗА УИКЕНДА

Изключително разнообразна група от западноевропейци, които живеят в близост до летища с нискотарифни полети. Дошлите за уикенда могат да бъдат във всякакви конфигурации и всякакви бройки. Задържат се за малко тук – между два и четири дни и могат да проявяват разнородни интереси – от пиене в местни кръчми и търсене на стриптийз барове, до планински преходи или ходене на опера. Обикновено не се стремят да осъществят контакт с хора от града поради краткия си престой.

БАЛКАНСКИ СУБЕКТИ

 

Балканските субекти се разпознават лесно по характерния си генотип. Гърци, турци и рядко сърби се случва да отскачат до нашата родина, като рядко го правят с цел черноморски туризъм, защото в случая с морето миграцията е в обратната посока. Обикновено се оказва, че са студенти в някои от софийските вузове или пък си дошли на разходка и пазар. 

Не си мисли, че ние иглеждаме по-нормално в очите на чужденците. Ето кои са българските особености, с които те не могат да свикнат.

Сподели:
Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *