10 неща, които не трябва да правиш в Пловдив

Какви са правилата за оцеляване в Европейската столица на културата

0 коментара Сподели:

Всеки град си има специфики, които не е лошо да поназнайваш, в случай че желаеш да живееш дълго и продължително.

Пловдив не е град, той е състояние на духа.

Така че в Майна Таун се дръж като майните и не забравяй, че си на гости. С други думи – копеле, малко се съобразявай! 

Недей да говориш на „майна“

Думата с „м“ в българския е като думата с „н“ в английския. Освен ако не си един от тях, нямаш право да говориш на майните с това нарицателно. Ако не си Китодар Тодоров, разбира се – тогава можеш да си правиш каквото искаш и пак ще те благославят.

Недей да твърдиш, че в София е „айляк“

София е много неща, но айляк не е едно от тях. Значи нищо освен Филибето не се доближава до густото усещане за айляк, така че си дръж устата затворена по темата и даже недей да мислиш шумно.

Не наричай тепетата „тъпи“

Много градове имат височини, хълмове, могили и прочее възвишения, с кръгла или овална форма, полегати склонове и слабо изразено подножие. Пловдив е единственият град във Вселената с тепета и те не са географски, а мистични, спиритуални образования. Даже да си счупиш крак, докато ги катериш, тепетата никога не са тъпи.

Не се качвай без бира на тепетата

Освен че не са тъпи, тепетата не са ти виновни, че си ограничен, слабоумен, непроницателен, празноглав, изплискал, абсурден, безсъдържателен, гламав, прост, лекомислен, унесен, будала и като цяло – пълен ахмак. На тепе си носиш бира. Т'ва го знае всяко дете.

Виж още: Баровете, ресторантите и цветните местенца в Пловдив

Не подценявай Античния театър

Смей да не си се впечатлил от тази основна туристическа атракция. Също така имай късмет да го наречеш „амфитеатър“, защото не е. Античният театър на Филипополис е сред най-добре запазените в света, а там са се изявявали звезди като Dead Can Dance и Tom Jones… и това е само през този юни!

Не пускай чалга на Античния театър

По принцип чалгата е нещо кофти, но вкъщи можеш да си я слушаш колкото искаш. Ако направиш публичен дисплей на липсата си на вкус и естетски търсения в живота, обаче рискуваш да станеш обект на ритуално жертвоприношение от страна на пловдивската културна общност. 

Виж още: Три тайни кътчета в Пловдив

Не се бъзикай с Ботев

Ако се чудите на какво се дължи култовият статус на възрожденеца в Пловдив, не е само заради ултрасите с къс фитил и обсесия по жълто-черната идея. Просто в поезията си Ботев често възкликва "майно льо", "майно ле" и прочее словосъчетания с думичката "майна". С други думи макар и родом от Калофер, по душа е бил пловдивчанин.

Не ходи с токчета в Стария град

Красотата е нещо страхотно, сексапилът също, но да жертваш основни двигателни функции и да рискуваш да загубиш крак вследствие на контузия по калдъръмите на Стария град просто не си струва. С токчета в Пловдив се ходи само на чалга – това даже метълите го знаят.

Не ходи вечер в Столипиново

Не ходи вечер в Столипиново. Не ходи сутрин в Столипиново. Не ходи на обяд в Столипиново. Изобщо – не ходи в Столипиново. Даже и да си роден в Столипиново – недей да ходиш там. Все пак четеш Go Guide, избери си някое друго място по света и бягай смело натам.

Не се напивай с Пийняците

Легендарната коментарна двойка, добила популярност с включванията си на обществено значими теми в „Господари на ефира“, все така бродят по улиците на Филибето. Самият факт, че предаването вече го няма, а те са си живи и здрави, доказва че алкохолът побеждава всичко. Пловдив е втори в много категории, но Пийняците са номер едно!

Пловдив от сутрин до вечер

Какво още се случва?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Абонирай се за YouTube канала ни и виж града отблизо и далеч

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *