НАЙ-ДОБРИТЕ МЕСТА ЗА КАФЕ В СОФИЯ

Дотук разбрахме, че кафето може да се пие сутрин, обед, вечер... стига да е с ясен произход, печено по специална технология и приготвено от професионален бариста. В София има няколко места, където целият този процес е спазен до съвършенство, и ние ти ги селектираме.

BY THE WAY

Все минаваме оттук уж между другото, пристрастени към атмосферата, готините хора и ароматното кафе. Тук винаги са държали на високото качество и на вниманието към детайла, особено когато става  въпрос за кафето. Благодарение на Йордан Дъбов, те получават най-висококачествени кафета от цял свят - 100% арабика. Ако искаш да се докоснеш до възприятието за кафе като плодова напитка, първата стъпка е да затвориш очи и да усетиш жасмина, шоколада и цитрусите в перфектно приготвения в By The Way шот еспресо. ул. Г. С. Раковски 166

CHUCKY'S

Chucky's е съвсем ново място, което съвместява в едно магазин и кафетерия за висок клас арабика. Тук процесът на обработка е изцяло затворен – от чувала със зеления плод, през профила му на печене и опаковането му в специална опаковка за съхранение. Всяко кафе си има история и баристът зад щанда ще ти я разкаже, a и ще ти даде ценни съвети за приготвянето му. В Chucky's разполагат с 6 различни бленда, всеки от тях избран за определен метод – еспресо, филтър кафе, хемекс, джезве, мока кафеварка и френска преса. ул. Христо Белчев 29

MA BAKER

Не са много местата в София, към които имаме толкова силни пристрастия. Всеки път когато сме близо до Ma Baker, ароматът на прясно изпечени кроасани и ароматно кафе ни хваща за носа и ни води директно вътре. Кафето тук е премиум марка, която не можеш да намериш в търговските вериги, а съставът му е перфектна комбинация между арабика и робуста. То е ръчно набрано, перфектно селектирано и умело изпечено, преди да стигне до чашката ти. Вкусът му е силен и богат на кофеин, но и нежен към небцето и без горчив оттенък. ул. Шейново 8; бул. Ген. СКобелев 7; ул. Г. С. Раковски 163

ONE MORE BAR

One more bar винаги се е славел като едно от най-добрите кафе места в центъра. Съвсем резонно, тъй като на смяна винаги ще намериш професионален бариста, който знае как да направи деня ти изпълнен с аромат и истински вкус. Кафето тук е микс от 90% арабика и 10% робуста, идващи от селектирани ферми от Средна Америка и Бразилия. За да разнообразим еспресото, което пием тук през ден, момчетата зад бара ни забъркаха един истински шедьовър от вкусове, съдържащ топъл шоколад, еспресо, мляко и мента. Препоръчваме! бул. Цар Шишман 12

MEMENTO

Без никакво съмнение Memento е пиковата точка в нашия кафе маршрут. Тук денят започва с аромат на прясно смляно кафе и глътка кофеинова наслада, която те държи през целия ден. Която и от трите локации да си избереш, ще попаднеш на професионални майстор баристи, за които приготвянето на кафето е истинско призвание. Машините, с които работят, са ръчно изработени във Флоренция и осигуряват и перфектна екстракция на еспресото. Кафеената суровина пък е смес от зърна от Средна Америка и изключителен сантос от Бразилия, а резултатът в чашката ти сутрин е деликатна завършена киселинност и плътност на еспресото, която оставя дълъг послевкус. Ние сме супер фенове на капучиното, сервирано в класически вариант в 170 мл чаша с богата пяна и млечна сладост. ул. Г. С. Раковски 106; бул. Витоша 32; НДК

THE COCKTAIL BAR

Добрата новина от тези дни е, че любимият ни The Cocktail Bar сменя своята локация от терасата на НДК с градинката на „Ангел Кънчев“. Сега ще може целогодишно да утоляваме жаждата си с качествените им сезонни напитки. Кафето също ще е от тях и за да е гарантиран вкусът му, ще се приготвя само от професионални баристи и от лимитирани серии кафета с единен произход. Всеки месец тук ще има доставки на кафе от селектирани ферми от Етиопия, Коста Рика, Панама, Салвадор. Всичко след 15 ноември. ул. Ангел Кънчев 9А

SENSE ROOFTOP BAR

За истинските фенове на кафето отпиването на всяка глътка си е направо изживяване. Ако това се случва и на въздействащо място като последния етаж на Hotel Sense, тонизиращият ефект е двоен. Еспресото тук е 100% арабика от Колумбия и Етио­пия. Смеем да твърдим, че тук сме пили едно от най-добрите фредо капучино и фредо еспресо в нашия град. И понеже там постоянно вдигат нивото, от средата на месеца ще стартира ново меню, което ще изобилства от интересни напитки с кафе и шоколад с подбрани съставки от различни точки на света. бул. Цар Освободител 16

ФАБРИКА ДЪГА

Фабрика ДЪГА се появи с мисията да ни покаже какъв всъщност е истинският вкус на кафето. Тук той е като в дебелите книги – сладко-киселинен и в никакъв случай горчив. Във Фабрика ДЪГА може да се опитат няколко различни бленда кафе от три различни сорта арабика, балансирани толкова добре, че вкусът е уникален. Кафе Вертиго пък има вкус на тъмни червени плодове, боровинки, а ароматът е див, жив, на цветя. Един от най-добрите баристи в световен мащаб Йордан Дъбов е личен консултант на нашите приятели от „Веслец“ 10 и старателно се грижи да са винаги добре заредени с кафета от различни области на света – Колумбия, Коста Рика, Етиопия. Тук може да опиташ и екзотичния вкус на едни от най-добрите сортове кафе в световен мащаб – Gesha Licelo от ферма Найнти Плъс в Панама. Във Фабрика ДЪГА кафето се приготвя по няколко начина – хемекс, френска преса, вакуум пот, V60, студено приготвено кафе с лед. ул. Веслец 10

Срещни се с Йордан, не човек, а енциклопедия, когато става дума за кафе.