10 задължителни парчета на Лени Кравиц

Или 10 причини да сме в „Арена Армеец“ на 4 май

0 коментара Сподели:

Лени Кравиц е един от най-оригиналните артисти през последните 30 години, който с уникалния си микс на рок, блус, соул, ар-ен-би, фънк и поп създаде свой собствен стил. С над 40 милиона продадени албума и четири награди „Грами“ за „Най-добро мъжко рок изпълнение“ в четири поредни години между 1999 и 2002 Лени е поставил два рекорда: най-много победи и най-дълга серия. Той е фигура, по-голяма от живота – едновременно виртуозен музикант, фешън икона и рок суперзвезда. „Една добра песен трябва да дойде от някакво вдъхновение. Някои хора са много добри в това да вкарват изкуството във формула, но това не е моето. За мен вдъхновението и самият живот ти дават насоката. Аз се счупвам от работа и съм дисциплиниран перфекционист, но първоначалната искра трябва да дойде отнякъде. Просто съм такъв тип артист“, коментира Лени творческия си процес.

Ето десет от най-добрите му парчета, подредени хронологично, заедно с историята на създаването им:

Let Love Rule

Оттук започва всичко – първият сингъл на Лени от първия му албум. След като извървява дългия път от студиен музикант с пиано, китара и барабани на повикване в Ел Ей, до първото си демо, записано в най-евтиното студио на света (Хоубоукън, Ню Джърси). По това време Лени вече е женен за Лиза Боне, а дъщеря им Зоуи е на годинка. Младото семейство живее в една от съмнителните зони на Ню Йорк, Лоуър Ийст Сайд, под наем в апартамента на един от музикантите на Боб Марли.

„Беше яко пънк“, спомня си Лени, „Разни артисти спяха по ъглите, хора се биеха с ножове.“

Цялата тази хипария се е отразила на бохемския дух на дебюта му, който президентът на Virgin описва с думите „Prince среща John Lennon“. „На стената до асансьора на моя етаж бях написал let love rule, защото ме кефеше като фраза. Веднъж се прибирах и осъзнах, че това трябва да бъде песен. Просто грабнах китарата и го измислих на момента, а в завършен вид в парчето имаше всичко, което обичах тогава: госпъл, ар-ен-би и психеделик рокендрол. Това беше стартът на музикалния ми живот“, разказва историята на парчето Лени.

It Ain't Over 'til It's Over

Това парче се ражда в хотелска стая в Ел Ей, където Лени е поискал да му доставят Фендър роудс пиано, за да хване вълната на вдъхновението. „С тази песен исках да спечеля отново любовта на жена ми“, признава си той. Като се прибира в Ню Йорк, предава готовия си албум, но вътре не включва It Ain't Over 'til It's Over. „Просто знаех, че ще стане хит, а аз исках да остана ъндърграунд. Мислех да я дам на някой друг артист, например Smokey Robinson.“ Естествено всички около него надигнали вой до небесата и песента влязла в албума, превръщайки се в първия му хит под номер 2 в американските класации. „Беше ново усещане –

вървя по улицата и чувам парчето си от колите на хората.

Видеото беше по всеки канал. Наложи се да спра да ползвам метрото – това наистина ми обърка живота. “В професионален план парчето е успех, но в личен – не: Лени и Лиза се развеждат. Явно понякога, колкото и да не ни се иска, просто всичко свършва.

Are You Gonna Go My Way

Две години по-късно животът на Лени Кравиц е тотално променен – той е гадже с Ванеса Паради и помага за албума ѝ. В студиото Лени и китаристът Крег Рос се заиграват да си джемят, за да уплътнят мъртвото време. Така се ражда рифът на Are You Gonna Go My Way. Понеже са на чужда сесия, нямат много време да запишат идеята и решават да заковат парчето на живо. Лени е на барабаните. „Всичко се случи за пет минути. Бум! После не можех да спра да го слушам, но просто не знаех какво да правя с тази песен“, спомня си Лени,

„Текста написах на някаква опаковъчна хартия – първото, което намерих. Записах вокалите на другия ден.“

Разказът в парчето всъщност се случва от перспективата на една нетрадиционна рок звезда – Исус Христос: I was born long ago / I am the chosen / I’m the one. Да, технически погледнато, това е християнски рок. „Знаех че е яка песен, но да стане хит? Забрави. По това време беше толкова различна от всичко по радиото, че спокойно можеше да е на китайски!“, разказва Лени. За успеха на сингъла помага и смазващото видео, дело на Марк Романек, където много младият Спайк Джоунс е зад камерата. Парчето вече е абсолютна класика, дотолкова, че дори Том Джоунс, Роби Уилямс и Spice Girls са му фенове и са изпълнявали свои версии.

I Belong To You

Петият албум на Лени Кравиц отбелязва първия му досег до дигиталните технологии – всичко преди това е записвано, сякаш живее през 70-те: аналогови усилватели и вехти архаични студиа. Модерният звук малко стряска феновете му в Америка, но пък помага за международния му успех – цяла една година отнема на албума да намери публиката си, но през 1999 вече е абсолютен хит с цели пет успешни сингъла.

Сред тях в далечен план се откроява нежната балада I Belong To You, която с реге саунда си и клипа на Бахамите е трибют на Лени към корените му по майчина линия.

Също така тук идва и голямата промяна в имиджа – растите му вече са изчезнали. За това трябва да благодари на бившата си Лиза Боне, която обявила, че е време да си смени енергията, и го подстригала собственоръчно.

Fly Away

Някъде на Бахамите Лени записва Fly Away, отново почти на шега – един от студийните техници донесъл пращящ ретро усилвател, с който рок звездата се заиграва. Резултатът е първите акорди на парчето. „Веднага си казах – уау, тук май имаме нещо“, си спомня Лени. „Бях сам в студиото, нямаше никой, затова си изсвирих всички инструменти: барабаните, двете китари и баса. Накрая парчето беше готово. Само че албумът ми 5 вече беше готов и предаден, така че мислех да го ползвам за някой B side. Един приятел го чу и последва:

„Тва е брутален хит!“.

Тогава осъзнах, че трябва да го включа вътре. Проблемът беше, че дисковете вече се печатаха. Пратих го на музикалната компания – те веднага спряха всичко и го включиха в албума.“ Какво са няколко хиляди диска брак, на фона на милионите, които после този рок химн е продал? Определено правилно решение на Virgin Records.

American Woman

Една от най-популярните песни на Лени Кравиц всъщност е поръчков хит – продуцентите на Austin Powers 2: The Spy Who Shagged Me се свързват с него, като идеята е да запише кавър на American Woman на Guess Who, защото е фен. „Стори ми се много странна идея. Не знаех какво да направя с това парче – за мен оригиналът е съвършен. Затова го завъртях наопаки, записах нещо различно, което пък взе че се получи добре. Накрая стана страшен хит, грамита, там цялата дандания“, разказва Лени.

„Най-доброто беше, че се видях с Бъртън Къмингс от Guess Who и той ми каза, че се кефи какво съм направил с парчето.

Плюс това покрай целия шум бандата му се беше събрала отново, бяха на турне. Беше си купил нова къща от моя кавър! Получи цял нов живот. Беше станало уин-уин и за двама ни.“

Again

След 5 албума Лени Кравиц вече е натрупал достатъчно материал за Greatest Hits. Компилацията излиза през 2000, като единственото ново парче е Again – балада със средно темпо в ла мажор, която от първо слушане влиза под кожата на феновете и критиците.

Парчето се превръща в най-успешния сингъл на Лени от It Ain't Over 'til It's Over насам.

Във видеото на Пол Хънтър пък Лени се мотае без риза, докато се опитва да избере между гаджето си Джина Гершон и новото пламъче Тереза Лоуренцо. Накрая естествено няма хепиенд и влюбените се разминават само за да остане надеждата, че съдбата ще ги срещне някой път отново.

Where Are We Runnin?

Ако има видео, което показва най-добре бекстейдж рокендрол живота, то това е Where Are We Runnin? От събуждането до безброй манекенки, през сблъсъка с папараците, до полета стил „Вълкът от Уолстрийт“ и самоунищожителната подготовка за лайв, до разцепващото шоу на сцената, след което героят е сам, с бучащи уши –

всичко вътре, макар и леко хиперболизирано, е истински истинско.

Революционната за времето си полудокументална визия с клатеща се камера е дело на Филип Анделман, даже е дебютът му, преди да започне да работи с имена като Rihanna и Beyoncé. Първоначалната идея е Анделман да снима документален филм за Лени, като прекарва с него една година на турне през 2002. Филмът така и не се реализира, но есенцията от това, което той е видял да се случва зад кулисите, май е намерило място във видеото.

I'll Be Waiting

През десетте години след албум 5 Лени, така да се каже, се позагуби малко, само за да се завърне триумфално с It’s Time for a Love Revolution – най-обичания му албум от новия, по-зрял период в кариерата му. Като улегнал, преуспял артист той вече може да си позволи някои дребни гъзарийки – например да построи собствено студио в хотел „Едисън“ на Таймс Скуеър, Ню Йорк. И под студио разбирайте не стаичка, а бална зала, както личи от видеото на I'll Be Waiting (отново режисирано от  Филип Анделман).

„Беше хубав период. Вдъхновен. Тази песен има един от най-добрите ми бриджове“,

изпада в носталгия Лени. И наистина – това парче през годините бавно, но сигурно се е превърнало  в абсолютния химн на всеки негов концерт, където Лени Кравиц го разтяга в епична лайв версия от (без преувеличение) 15 минути. Лени си обяснява успеха на трака така: „Винаги някой някъде чака някого, в когото е влюбен, да си събере акъла в главата“. Абсолютно е така.

Low

Новият албум на Лени Кравиц Raise Vibration е пълен само с парчета, които той твърди, че са го споходили на сън.

Едно от най-красивите от тях е Low, в което участва самият Майкъл Джексън.

„Много хора ми казват: „О, тук имитираш Майкъл, много яко“. Не, това е той!“, разказва Лени. Двамата с Краля на попа са работили заедно по (I Can’t Make It) Another Day, което е издадено след смъртта на легендата. Когато Лени записва Low, си спомня, че още пази няколко импровизации на Майкъл Джексън от студийните им сесии заедно и ги използва в парчето. Това е сбъдната мечта за Лени, чийто първи концерт изобщо като зрител е на Jackson 5 в Медисън Скуеър Гардън. „Той е човекът, който ме запали по музиката“, признава си Лени. Вдъхновението се усеща, защото Low се нарежда сред най-великите парчета в каталога на Лени Кравиц.

До 2-ри май можеш да участваш в играта на Tuborg за спечелване на билет за концерта на Лени Кравиц в Арена Армеец. За да се включиш, трябва да регистрираш кода, който ще намериш под капачката на Туборг 500 мл бутилка, в сайта тук. Освен за билет за концерта можеш да участваш и за спечелването на Bluetooth слушалки, а ако откриеш символ кен под капачката, можеш веднага да вземеш награда Туборг кен 500 мл. Повече информация за кампанията ще откриеш на сайта tuborg.bg.

Ето и 10 факта за Кийт Флинт от Prodigy, които може би не знаете

"Зелената книга" – на път за расистки клишета

Какво още се случва в града?! Последвай Instagram профила ни и разбери пръв

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *