7 романтични комедии, които да те топлят през хладните вечери

Най-добрата компания за под юргана

0 коментара Сподели:

Зимата е сезонът на романтиката. Не, сериозно: въпреки розовата и цветна приповдигнатост на пролетта, топлата и уютна палитра на есента и горещата страстност на лятото, студените месеци пазят специално място в сърцето на всеки романтик. Просто когато навън е студено, не ти остава нищо друго, освен да се сгушиш пред телевизора, затова и зимата е произвела някои от най-сърцеразтапящите класики в жанра на любовното кино.

Ако търсиш нещо добро, което да сгрее дори най-измръзналото сърце, предоставяме ти седем основополагащи романтични филми – еднакво добри за гледане завити под юргана с гадже или в компанията на дистанционното. При всички случаи обаче те си заслужава да се гледат на хубав голям екран, който може да бъде твой, ако гласуваш за най-доброто технологично съдържание за 2018 година.

Само ти подсказваме, че в края на статията ще споделим и как да спечелиш нов 55-инчов OLED телевизор Philips 803, на който да ги гледаш.

Блясъкът на чистия ум – Eternal Sunshine of the Spotless Mind

Един от най-малко комедийните филми с Джим Кери в каста и може би един от най-великите. Режисьор е Мишел Гондри, на който трябва да благодарим за за половината яки музикални клипове в историята, а финалният сценарий е на Чарли Кауфман („Адаптация“ и „Да бъдеш Джон Малкович“). „Блясъкът на чистия ум“ е красиво психологическо кино, както и прекрасна зимна приказка за понякога унищожителната сила на онази любов, която те отнася като лавина. Филмът използва елементи от психологическия трилър и нелинейния стил на разказ, за да изследва безкрайните дебри на чувствата и спомените, както и взаимовръзката между двете.

Големият въпрос: била ли е любовта ни точно това, което си спомняме за нея?

Малко спойлери, но филмът се развива в съзнанието на Джоел (Джим Кери), който съпреживява миналото си със своята любима Клементайн (Кейт Уинслет), като започва със спомените от разпада на техните отношения и се връща назад, за да разбере дали обичта към другия може да победи всичко. И ако се чудите какво е това заглавие – заимствано е от поемата за една трагична любовна история на Александър Поуп „Елоиз към Абелард“.

Красавицата и звяра – Beauty and the Beast

От всички версии на вечната приказка тази анимирана версия на Disney е всепризнато най-добрата. „Красавицата и звяра“ е всичко друго, но не и филм само за деца. Може би това е една от най-запленяващите романтични комедии, способна да разплаче даже Арнолд Шварценегер. „Приказка, стара колкото света“, както се пее в прекрасната песен на Селин Дион и Пибо Брайсън, и това наистина е така. Естествено, формулата е ясна: Disney взимат класическа история и я превръщат в мюзикъл, който да напълни очите ни със светлина и сърцето ни с топлина. За времето си преди 3D анимацията това бе невиждан технологичен триумф, повторил успеха на „Цар лъв“ и „Аладин“.

Сега от филма лъха носталгия, но е чудесно отлежал, което добавя допълнителна доза романтика.

Все пак вътре има пеещо чайниче, което успява да ни разплаче всеки път и ни кара да вярваме, че любовта наистина може да превърне звяра в човек. Ако, разбира се, този звяр е готов и желае промяната.

Животът е прекрасен – It’s a Wonderful Life

Официално един от най-коледните филми на всички времена, в който Джеймс Стюарт играе мъж, отказал се от мечтите си, но за да предотврати самоубийството му в навечерието на коледната нощ, от небето слиза ангел-хранител, който да го спаси. По класическата схема с прожекция на паралелна реалност, добре позната ни от „Коледна песен“ на Дикенс, ангелът му показва какъв би бил животът в родния му Бедфорд Фолс без него.

Филмът завършва с епичен и зареждащ с доброта финал, напълно в духа на празника, и неслучайно е най-обичаният коледен филм на всички времена.

Интересен факт: „Животът е прекрасен“ първоначално бил провал в бокс-офиса, преди да бъде оценен години по-късно и обявен за класика и задължително заглавие по всички кино канали по света.

Хубава жена – Pretty Woman

И ако малко по-нагоре говорихме за това, как любовта може да превърне звяра в човек, то тук ще станем свидетели на една малко по-различна гледна точка: как любовта може да превърне проститутката в морална, влюбена жена.

Въобще има ли класация за романтични филми, която да не ни припомня тази класика от 90-те, изстреляла Ричард Гиър и Джулия Робъртс в холивудските висини?

Какво още остава да се каже за тази приказка, в която една чаровна и устата проститутка се среща със суховат бизнесмен от „Уолстрийт“ и двамата се влюбват? И точно тук е истинското майсторство на авторите на този филм: карат ни да забравим всички грозни страни на това да продаваш тялото си за пари и превръщат този иначе мръсен бизнес в нещо романтично. Да не забравяме, че филмът е създаден по време, когато се говори особено усилено и със същински ужас за кошмара ХИВ/СПИН, и затова пробивът му е истинско чудо. Но и любовта е чудо, нали?

Любовна история – Love Story

„Любовна история“ е един прекрасен любовен филм от 70-те, изследващ класическата тема за това, как един мъж е способен да се откаже от всичко, за да бъде с жената, която обича.

В крайна сметка финалът (спойлер алърт) е трагичен, но когато говорим за зимен филм, който да ни разчувства, тази вечна класика е едно отлично предложение.

Историята разказва за перипетиите на младия богаташки наследник Оливър, който е представител на висшата американска класа. Истински отличник в Харвард и гордост за фамилията. Когато любимата му Дженифър решава да замине да учи в Париж, Оливър ѝ предлага брак, тя се съгласява и двамата заминават за имението, в което живеят родителите му. Те не са впечатлени от избраницата на сина си и решават, щом като той толкова настоява да бъде именно с това момиче, да му резнат достъпа до сметките на семейството. Без финансовата подкрепа на татко и мама младите влюбени изпитват страшни затруднения да живеят нормално, камо ли да плащат за образованието на Оливър. А често, когато проблемът с парите влиза през вратата, любовта излита през прозореца. Поне така се говори.

Докато ти спеше – While You were Sleeping

„Докато ти спеше“ е романтична комедия от 1995 година, разказваща историята на Люси (Сандра Бълок), самотна продавачка на жетони на жп гара, която навръх Коледа, спасява живота на непознат красавец на име Питър (Бил Пулман), но той изпада в кома. Тя го закарва в болница, където се събира неговото семейство, и заради една странна грешка всички решават, че Люси е негова годеница. Тъй като самата Люси няма близки, възможността да спечели едно ново семейство е наистина блазнеща за нея, пък и не може да устои на изкушението да се представя за гадже на чаровника. Нещата се усложняват, когато Люси все пак се влюбва в мъжа, когото е спасила. Неговият приятел Джак в същото време изпитва съмнения за това, колко наистина Люси е половинка на Питър, а той самият се събужда от комата и не разпознава „гаджето си“. Абсолютна класика.

Ваканцията – The Holiday

Една типична, ама наистина типична романтична комедия.

Забавна и разтушаваща за ужасяващите дни, в които ни иде да се разплачем от сметките за ток.

Когато двете главни героини, едната от Лондон, а другата от Лос Анджелис, си разменят местата и заживяват в дома на другата, те разбират, че проблемите, които имат у дома със своите половинки, всъщност въобще не са толкова сериозни. Не е лошо да ценим това, което имаме, нали?

Не позволявай на зимата да ти разваля настроението. Наслади се на тези филми вкъщи и на голям екран. А още по-голямо ще бъде удоволствието с чисто нов 55-инчов OLED телевизор Philips 803. Той ще ти го осигури с дълбоките си, живи цветове и невероятен, като на кино звук. Гласувай за най-добрите технологични джаджи на 2018 и участвай за спечелването му тук.

Ето и какво ни разказа актрисата Лилия Маравиля за новия филм "Партньори"

Peaky Blinders – английската драма повдигаща духа

Последвай Instagram профила ни и виж пръв какво се случва в града

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *