Съвременните български книги, които трябва да влязат в учебниците

„Пенчо бре, чети! Пенчо не чете” - прескачаме леко МОН и ти предлагаме нашата образователна селекция

0 коментара Сподели:

От години образователната ни система се нуждае от реформа, но промените са тромави и нямат нужния ефект. Заговори ли се за смяна на задължителната литература, и настава обществен скандал, в който всеки знае какво е най-добре да се чете от учениците. Дали обаче задължителната литература е тази, която подтиква подрастващите да четат? Колко са важни фейлетоните на Алеко или „Декамерон” – оставям на вас да прецените.Времената се менят и училището трябва да е адекватно на времето си.

В светлината на 24 май е време да погледнем към онези съвременни родни писатели, които създадоха произведения, достойни да влязат в час по БЕЛ.

„Възвишение”, Милен Русков

Роман от ново поколение, който представя събитията през Възраждането през призмата на двама обикновени хайдути – Гичо и Асенчо. Спецификата на написания от Русков език се придържа към характерния за онези времена и може и да поизмъчи някои десетокласници, но ще си заслужава. То никой не е казал, че и „Под игото” се чете много лесно, пък си остава една от най-обичаните книги. „Възвишение” показва както героя, така и предателя у всеки от нас, представя народопсихологията чрез фин хумор и учи на ценности, така нужни на децата днес. Левски, Бенковски и Димитър Общи се извисяват пред погледа и добиват повече плътност за ученика, отколкото от страниците на учебника по история.

„На изток от Запада”, Мирослав Пенков

Този сборник от разкази представя България по един толкова мил начин, както само емигрант с богат речник може да ги напише. Докато е студент в Америка, Пенков чувства такава носталгия, че перото му обрисува дядовото село и Балкана, розовите домати и морето. Нужен ни е един такъв сборник в учебната програма, и то сега, повече от всякога. Едва ли има семейство у нас, в което да няма поне един емигрант, и тези разкази ни учат още повече да ценим богатството на родната стряха. А и кой абитуриент днес знае думи като „юзче“, „търмосваха“, „гайдуници“, „егрек“ или „бутяли круши“?

„Битието”, Владимир Зарев

Романът е първата част от трилогия, която проследява съдбата на една българска фамилия след Освобождението, през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, та чак до 9 септември, 1944 година. Един мащабен епос, който няма как да не се хареса на подрастващите. Зарев чертае мащабен епос, върху който е създаден и сериалът „Дървото на живота”, а това със сигурност ще е плюс за всеки тийнейджър. Освен прекрасна стилистика „Битието” дава и много интересни факти, чете се бързо и лесно въпреки многото страници.

„Английският съсед”, Михаил Вешим

И ако „Възвишение” може да се асоциира с „Под игото”, то „Английският съсед” сякаш бие „Чичовци” по антигерои. Хуморът винаги е бил лесен и приятен начин за обучение, затова романът на Вешим със сигурност ще се хареса на подрастващите. Как един англичанин вирее по родните земи и как хубаво да се надсмеем на родния тарикатлък – ето това е една задача с неизвестни, която със сигурност ще разведри всеки учебен час. А и горчивата истина се преглъща най-лесно с усмивка.

Още книжни класации и коментари те очакват тук.

А ако искаш да прочетеш един блестящ наръчник по сексуална манипулация – виж тук

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *