Жената зад успеха на Карл Лагерфелд

Вероятно повечето сте чували, че зад всеки успешен мъж стои една успешна жена

0 коментара Сподели:

Вероятно повечето сте чували, че зад всеки успешен мъж стои една успешна жена. През февруари 2019 г. светът се сбогува с една от емблемите на световната мода. Легендата Карл Лагерферд, който превърна в световна величина марката „Шанел“, почина на 85-годишна възраст.

Още през януари в модните среди плъзна слух, че здравето му е влошено, след като на шоуто присъства единствено творческият директор на „Шанел“ Виржини Виар.

Именно Виар беше най-близкият му сътрудник през последните 30 години. Двамата бяха видени по време на ревютата в Париж през май миналата година, както и в Ню Йорк през декември.

Повечето специалисти вече не си задаваха въпроса кой ще наследи Лагерфелд начело на „Шанел“, а дали Виржини е точният човек за поста.

Именно тя беше движещата сила през последните години. Като истински творец в сянка, докато Карл дърпаше „Шанел“ по пътя към славата, Виар се грижеше за безпроблемното движение на набралия инерция моден гигант. Нейната работа се състоеше в избора на тъкани за дрехите, а щом ѝ предоставеха и скиците на моделите, тя се заемаше да внесе нотка на „изненада“ в крайния продукт.

Сега тя е изправена пред предизвикателството  да продължи делото му, като използва създадените досега от него скици.

Като негова дясна ръка тя отговаря както за ателието, така и за избора на платове и всичко останало.

Но въпреки работата си с Карл тя предпочита да остане далеч от светлините на прожекторите.

Работата ѝ във фирмата започва благодарение на дворцовия помощник на принц Рение, който я препоръчва за работа в „Шанел“, и тя започва като стажант, където се запознава с Карл Лагерфелд.

За нея великият дизайнер казва, че е най-важният човек в живота му. Тя е неговите „ръце“ и двамата са изградили силна връзка и могат да се разберат само с поглед. Думите са излишни, когато ръцете на дизайнера творят чудеса.

Виржини познава Карл по-добре и от самия него. Той зорко следеше как върви изпълнението на модната продукция. Всичко – от шивачницата до магазините – трябваше да е съвършено, както е и марката „Шанел“.

Самата Виржини намира вдъхновение не само от Карл, а и от заобикалящия я свят. Тя счита за модно това, което е модерно за времето си. Не смята, че човек трябва да робува на вечната надпревара към новостите и модните тенденции, важното е дрехата да е удобна. Смята за съвършено съчетанието от дантели и ботуши.

Като елегантна жена набляга на женствеността, която е важен аспект в облеклото. А то трябва да стои по такъв начин, че да подчертава истинската същност на елегантната жена. Това, съчетано с мекотата на тъканите, е най-добрият „парфюм“ за стилната жена.

Макар и да има големи финансови възможности, тя е най-обикновена жена. Може би малко суетна, понякога строга, но гледа на живота сякаш през погледа на будистки монах, който не се привързва към материалното, а знае, че животът е преходен.

Може би затова тя продължи да налага както при „Шанел“, така и при Лагерфелд тенденцията на градската елегантност и чаровността в простите неща, като залага на костюми и якета от туид, които да останат актуални повече от един сезон.

Тя има собствено мнение за стила на всяка колекция и притежава брилянтен усет към дизайна, но прекара доста години с Лагерфелд, който имаше финалната дума за колекциите. Възможно е да прокара собствените си виждания в новите колекции, които ще имат духа и естетиката на „Шанел“ и Лагерфелд, а може и да заложи на добре познатите неща. Самата Виар произхожда от семейството на производители на коприна, а „Шанел“ често я използват.

Но времето ще покаже най-добре на какво е способна Виржини и дали ще станем свидетели на изненади в бъдещите колекции.

Връщане към визията на Коко Шанел за марката

Докато е работил с Коко Шанел, дизайнерът е искал именно модна линия, насочена предимно към жените. Сега Виар ще направи именно това. Тя ще бъде втората жена след основателката, която ще застане начело на компанията. И макар все още да не знаем какво да очакваме от новия дизайн, сигурни сме в едно: по-силна женственост и една нова и разчупена визия на модерната и съвременна жена.

Производство на коприна

Макар все още да не знаем плановете на Виар за развитието на марката, можем да имаме добри усещания, защото идва от семейството на производители на коприна, а „Шанел“ често използват коприна в своите колекции. Не се изненадвайте, когато видите копринени рокли в шоуто „Шанел“ тази есен, а може би дори по-рано. Възможно е заедно с туида това да е новата модна линия на „Шанел“.

Виж кой е Ошо и какво можем да научим от него.

А също и коя е Беате Узе и защо говорим за нея с почит.

Последвай ни в инстаграм.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *