20 забавни обложки на български албуми от едно време

Или какво никога, никога, никога не трябва да се прави в графичния дизайн

0 коментара Сподели:

Българската школа в пакеджинг концепциите на аудио-визуални произведения така и не успя да роди много положителни примери, но пък за сметка на това има хиляди смразяващи кръвта творения. Ето част от най-потресаващите:

САШКА ВАСЕВА – ЛЮБОВ И ИНФЛАЦИЯ

Дупнишката Мадона и антисекс символ на няколко поколения Сашка Васева освен гърди и бедра има и социална страна, както е демонстрирано със заглавието на албума.

Виж повече: 7 безсмислени БГ звезди

ЗЛАТНИ БЪЛГАРСКИ ПЕСНИ ЗА ЖЕНИ И ДРУГАРКИ

В този минималистичен натюрморт явно доматът символизира българското, а краставицата е подарък за всички жени и другарки. Или пък много задълбаваме – просто това са имали подръка, това са снимали.

ГЛОРИЯ – ЖИВЕЙ ЗА МИГА

С артефакти като този Глория без съмнение доказва, че човекът е произлязъл от маймуната – просто са били необходими серия оперативни намеси.

Живей за мига? Не, живей за пластичната хирургия. (P.S.  Филип Киркоров си иска обратно бюстието.)

БЕНДЖАМИНИ… И НЯКОЛКО ЦЕНТА

От създателите на хитове като „Бумшакалака (отваряй си п***ка)“ и „Гимнастички по цвички (да ги мина всички)“ идва една от най-мега гъзарските обложки в историята. Обърнете внимание на номерата на колите.

СОНЯ НЕМСКА – ПРАВЕНА СЪМ ЗА РЪЦЕТЕ ТИ

Страхотна композиция включваща кичозен тапет, ненужно крило от пеперуда, дебилно гледаща певица с нелеп гердан, както и няколко кубика над необходимото подкожен силиконов имплант. Правена съм за ръцете ти. Буквално.

DJ ДАМЯН – 60 MIN ТРАЛАЛА

Не 60 минути – цял живот тра-ла-ла. Всяко от лицата на тази обложка олицетворя различен вид психическо разтройство. Също така имаме детайл лешояд, при това с нож и вилица.

Чувствам се все едно гледам The Office и Майкъл шефът е казал виц.

ТАНЯ БОЕВА – ДАМА ПИКА

Ако се чудите какво сме викали по училищните лагери, явно това – Дама пика. Текстът също заслужава споменаване: „Мятай здраво сантасето, аз със друг съм във морето / Пия ледена мастика! Но пък губиш Дама пика“. Не само красива, умна.

КУ-КУ БЕНД – ШАТ НА ПАТКАТА ГЛАВАТА

Да, в определен период на историята Зуека, Камен Воденичаров, Стефан Рядков и Слави Трифонов са били дупе и гащи. Даже са записвали тъпи песнички заедно… например „Тупан текно“, „Рокендрол на падащите бабички“ и „Шъ та праа да умиргаш“. И да… невероятно, но факт: Слави е имал коса!

Виж повече: 10-те най-просташки рап парчета напоследък

РЕНИ – ВИЖ МЕ

Как да се визуализира заглавието „Виж ме“? Просваш певицата да лежи като ранена мечка в чаршафи Versace, мяташ отгоре ѝ розов китеник и хвърляш напосоки цветя като за панихида. Бижутата и джуките са велик детайл.

Краен резултат: нещо, което предпочитам никога да не бях виждал.

DJ ДАМЯН – ПАЧА

Напъните на DJ Дамян да е забавен част 2, този път седнал на тоалетна чиния. И ако се чудите защо – повече от очевидно е: пикае клекнал с женски обувки, нежна поза на ръцете, татус като на Памела и руска дамска прелъстителна ушанка. С други думи е пача. Дъъъ?!

БГ КАРАОКЕ ПЕСНИ

Страхотен начин да представиш караокето за българската публика – един вид надпяване на кокошки. Цветовете и мръчкането с блър пръстче за преливка носят бонус точки.

АНЕЛИЯ – 10 ГОДИНИ НА СЦЕНАТА

Има нещо толкова нередно в гърдите на Анелия на тази снимка. Толкова, толкова нередно. Дали певицата е станала жертва на сутиен, д-р Енчев или Джеки Чан, все още се води разследване.

КАРОЛИНА – ПИСНА МИ ОТ… ТАРИКАТИ

Никой не знае какво е Каролина. Нито пък кой точно ѝ е причинил тази коафьорска абоминация. Прическата е нещо като кръстоска между лабрадудъл и вакла маришка овца. Нещо, което определено искаш да отстреляш.

Едно обаче е сигурно – и в най-пълната дискотека няма да я доближат тарикати.

ПАНТЕРИТЕ – ЛУДА КРЪВ

Тази група определено е надскочила нивото си при избора на животното. Може би по-реалистично би било да се кръстят Хиените, Крантите или Мастиите. Важното е, че на обложката си хасковските купонджийки, един вид, са опънали сергията – кеф ти крак, кеф ти кожа, кеф ти палав поглед.

V.A. – ФОЛК БАЛАДИ, 1998

Преди да настъпи ерата на натуралистичните зум кадри на задници за свръхуспешната поредица Hit Bikini, фолк дизайнерите се опитваха да творят с променлив резултат.

Този пример на дълбока концепция, по-подходящ за обложка на Б.Т.Р., включва изгаряща страст и естетска еротика.

Също така имаме пророчество: годината е 1998, а ръката държи нещо подозрително приличащо на смартфон. СлучаеноС?! Не мисла!

АНТИБИОТИКА – LОГИЧНО

Нищо не е логично в тази обложка. Защо е това „L” на латиница? Защо цялостното усещане е за стар филм на ужасите със софт порно елементи? Защо Ани се повтаря, а Савина я няма? Защо Силвия гледа, сякаш всеки момент ще се разплаче? Защо скъсаните дрехи? Защо???

ЕКСТРА НИНА – ЗАТВОРИ ОЧИ

Още една алюзия към старото порно с екипче, което в съвремието води до тридневна антиерекция. Много правилно име за този дизайн – затвори очи, иначе рискуваш от тях да потече кръв. Няма да се подиграваме със златните обувчици, червената мрежичка и сутиена венчелистче. Все пак касетката е застрахована във ВИС-2.

КОНСТАНТИН – ЧЕРНА РОЗА

Явно в зората на кариерата си Константин е имал забежки към романтичния готик метъл. Или поне дизайнерът му. Сериозно, пичът гледа толкова тъжно, сякаш пред очите му е потънал „Титаник“, при това пълен с всичките му колеги, всички пари на света и любимото му куче.

Виж повече: 8 нелепи БГ рап звезди

Друг въпрос е, че розата в ръката му прилича на голям черен… шнур.

ОРК. СУПЕР ЕКСПРЕС – СТАРИ РАНИ

Кадър сякаш изваден от дженерик сериал през 80-те, примерно Miami Vice. Типична сцена: колумбийски наркотрафикант със случайна курва в розов сноп от светлина. Но момент, това не е ли… Софи Маринова? Да. Стари обложки ти разрови, нашия имидж ти отрови.

САШКА – 2005

Всичко започва и свършва със Сашка. И като едно съвършено произведение на изкуството тази картинка няма нужда от текст под нея – тя се чувства, не се обяснява. Мен лично ме промени на толкова много нива.

Кои са 8-те нелепи бг рап звезди?

Къде са по-готините места в града? Виж в нашия Instagram

Следи youtube канала ни за още изненади

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *