5 любопитни факта за Пловдив, които може би не знаеш

Най-интересните факти се разкриват пред очите ти.

0 коментара Сподели:

Може би си мислим, че най-любопитният факт за Пловдив е, че през 2019 година ще стане Европейска столица на културата, след като титлата е била носена от градове като Стокхолм, Генуа, Порто и др. Хора от всички краища на Европа ще посетят нашата страна и ще се докоснат до всичко онова, което Пловдив подготвя с години. Но има още много неразкрити градски тайни и сме напълно сигурни, че най-доброто тепърва предстои.

Пловдивчани си обичат града. Това е сред най-известните факти.

Може би са малко градовете в България, които да се радват на такава вярна почит от местните си граждани. Пловдивчани си остават майни до живот, независимо дали се преселват в чужбина или в друг български град. И как ли пък не, когато си израснал с гледките от тепетата, а разходките до Стария град са били ежедневие в тийнейджърските ти години. Любовта към Пловдив никога не умира, а ето и още няколко факта за града, които ще засилят желанието ни 2019 година да дойде по-бързо.

ПЛОВДИВ Е НАЙ-СТАРИЯТ ГРАД В ЕВРОПА

Харесваме си го заради всички нововъдения през последните години.

Много селфита с локация центъра на Пловдив пропътуваха Инстаграм и хаштагът #pLOVEdivе по-популярен и от #couplegoals.

Но най-много си го обичаме заради културното наследство, архитектурата и археологията и заради това, че не са много градовете по света, които през ХХIвек могат да те пренесат през времето на Римската империя, Средновековието и османското присъствие, до модерността, социалистическия период и съвремието. Пловдив започва съществуването си около 4000 година пр.Хр. и е шестият най-стар град в света. В Европа просто няма конкуренция.

ПЪРВАТА ЕВРОПЕЙСКА СТОЛИЦА НА КУЛТУРАТА

Проектът съществува от 1985 г., кои европейски градове са предшественици на Пловдив, не ни вълнува толкова, колкото, че това е първият български град, избран да носи титлата. 6 години по-рано той спечели съревнованието със София, Варна и Велико Търново. И ако това не предизвиква гордост у пловдивчани…

ПЛОВДИВ И БРАТСКА МАТЕРА

Всяка година два града стават Европейска столица на културата. През 2019 г. Пловдив ще си партнира с италианския град Матера.

Партньорство е ключовата дума тук.

Ние си знаем, че сме по-готини от италианците, но да могат двата побратимени града да си сътрудничат е в духа на цялостната идея на проекта Европейска столица на културата.

ПРОГРАМАТА

На 5 септември ще можем да я видим в пълния ѝ вид, но това, което знаем предварително, е, че ще бъде разделена на четири тематични платформи. Всяка от тях е свързана с определен културен белег на града. Платформата Сливане цели да премахне границите между етносите, Трансформиране използва забравените богатства, които заживяват нов живот, в платформата Възраждане възрастните срещат младите и им предават старите традиции, а платформата Релакс… е, името си е доста красноречиво.

ОТКРИВАНЕ

Официално то ще се състои на 12 януари, в програмата са предвидени над 360 събития, градът се готви да посрещне гости от всички краища на Европа, а ние нямаме търпение за ежеседмичните пътувания до Пловдив.

Пловдив спечели инициативата с концепцията Заедно, която обединява хора от различни възрасти и етноси. Сега, когато сме толкова близо до същинската част, си даваме сметка как Пловдив обединява цяла България, защото тук всичко се случва, особено когато сме #заедно.

Може да проследите програмата и събитията на Пловдив – Европейска столица на културата тук.  

Разбери какви изненади те очакват в Пловдив през следващата година.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *